Young Musicians Bruges

We hebben weer de mogelijkheid om een gezellige wandeling te maken door Brugge, begeleid door tal van lichtspektakels. Deze keer kregen we Young Musicians Bruges te pakken, zij ontfermen zich over de lichtshow die zal plaatsvinden op de Vismarkt. We spraken gitarist Thomas Van Bogaert & hoboïste Ilona Ingels.

YMB brengt een hechte vriendengroep samen die is ontstaan in het Stedelijk Conservatorium van Brugge en zich nadien verder ontwikkelde in Brussel, waar de vijf muzikanten zich verder professionaliseerden. Afgelopen zomer kwamen ze op het idee om samen ook daadwerkelijk iets te organiseren. Het is namelijk vrij uitzonderlijk dat er een generatie van Brugse muzikanten samen afstudeert. “We kennen elkaar allemaal al super lang en hebben elk afzonderlijk al meermaals met elkaar samengespeeld. Het was redelijk impulsief om middenin een corona pandemie samen iets te organiseren, maar we konden toch al enkele concerten spelen. Ons kick-off concert vond plaats in het conservatorium van Brugge. Deze werd bovendien in samenwerking met Villa Bota opgenomen en gelivestreamd.”

PB140238 1

“We willen onszelf niet presenteren als ensemble of als een vaste groep die altijd in dezelfde vorm optreedt. Neen, de bedoeling is om flexibel met elkaar samen te werken en om op termijn ook andere mensen naast de vaste kern uit te nodigen. Niet bij elk optreden zal bijgevolg elk lid van de vaste kern in de bezetting aanwezig zijn, we zijn elk apart nog met tal van andere projecten bezig. Daarom spreken we liever over een platform, Young Musicians Bruges. We zijn alle vijf jonge klassieke muzikanten uit Brugge die YMB willen gebruiken als springplank om als artiest te experimenteren met verschillende soorten projecten die ons werk bij een divers publiek kunnen brengen. Wintergloed is er daar één van. We willen niet het zoveelste in een keurslijf gedrukt klassiek ensemble zijn, met een saaie, stoffige uitstraling. We zijn wel klassiek geschoolde muzikanten en klassieke muziek is ook wat we brengen naar de mensen, maar we willen ons niet beperken tot eenzelfde trouw publiek. We mogen niet vergeten dat het klassieke repertoire zich uitstrekt over een tijdspanne van honderden jaren, tot vandaag, met grote thema’s die ook nog vandaag mensen aanspreken. We zijn ons dus net bewust van de enorme mogelijkheden die klassieke muziek biedt, en dat die we die met een moderne en frisse kijk wel naar een breed, jong en oud publiek kunnen brengen."


Eind november is Wintergloed gestart, waardoor het historische Brugge nog iets meer romantiek uitstraalt. Wat hebben jullie kunnen verwezenlijken binnenin Wintergloed?

“Wintergloed is een lichtparcours van drie kilometer doorheen Brugge. Onderweg zijn er verschillende stops met lichtspektakels, zo ook aan de Vismarkt. Dat is waar een stuk van ons zal worden afgespeeld samen met een lichtprojectie. Onze hoornist Guillaume Michiels maakte hiervoor een arrangement van het intiem romantische Chanson Triste van Henri Duparc. Als groep kwamen we vervolgens één dag samen om dit op te nemen en om alles wat daar achter de schermen bij komt kijken te organiseren. Deze opname vormt dus samen met de lichtshow aan de vismarkt één van de attracties van Wintergloed. Waarom we niet live spelen? Een live optreden is technisch gezien niet mogelijk in winterse omstandigheden; een vleugelpiano in weer en wind zou geen goed idee zijn. Mogelijks komt deze muziek later wel nog eens terug in een productie van YMB, maar dan zeker in combinatie met andere werken. Maar nu dus eerst Wintergloed: dat zal in ieder geval een verlichtende en hartverwarmende ervaring zijn!”

PB140231 1

Mogen we buiten wintergloed nog nieuwe projecten verwachten van Young Musicians Bruges?

“Ja! In de eerste plaats hopen we natuurlijk snel weer concerten te mogen spelen, want dat staat eventjes noodgedwongen stil. Wat wel kan nu is een videoreportage waar we op dit moment mee bezig zijn, in samenwerking met JONG VOLK. Als het platform in de toekomst zal groeien - waar we natuurlijk volop aan werken - is het idee er om met YMB ook onderdak te bieden aan jonge muzikanten uit andere steden of zelfs uit het buitenland, maar wel steeds gesteund door ons als vaste kern. Zo hopen we op alle mogelijke manier uit te breken: diversere bezettingen, andere locaties, nieuw publiek… Dat is zeker iets waar we naar uitkijken. De meerderheid van onze muzikale contacten is immers internationaal, wat dus een brede waaier aan ideeën, invloeden en mogelijkheden zal geven. Het initiële idee is natuurlijk wel om trouw te blijven aan onze basis en Brugge iets terug te kunnen geven voor de kansen die het ons biedt en bood. In Brugge gaat het er cultureel binnen onze sector niet geweldig aan toe. De initiatieven en frisse ondernemen blijven een beetje uit en dat terwijl de mogelijkheden er net wel zijn. Dit willen wij als platform op korte en lange termijn doorbreken, we willen het cultuurlandschap mee vormgeven met onze jonge blik op wat muziek is en hoe we die kunnen verspreiden.”

Waar kunnen wij Young Musicians Bruges volgen?

“Voorlopig gebruiken we Facebook als enige platform, maar we werken ook aan een Youtube-kanaal waar veel zal te (her)bekijken zijn. Volg ons dus zeker op Facebook om op de hoogte te blijven van onze laatste activiteiten.”

Leden YMB: Thomas Van Bogaert - Gitaar | Ilona Ingels - Hobo & althobo | Guillaume Michiels - Hoorn | Victor Pevernagie - Viool | Alexander Declercq - Piano & klarinet


Tekst: Laurie Missiaen. Beeld: YMB.
Uit BLVRD Magazine editie #19.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.