JONG VOLK KAAPT WINTERGLOED

Een wonderlijke winterbeleving, zo wordt ‘Wintergoed’ omschreven. Voor deze tweede editie is verbinding hét themawoord, iets waar we in deze tijden met zijn allen nood aan hebben. Wij spraken met Mathias en Luka van het jongerenplatform Jong Volk over de twee installaties die zij mochten inrichten tijdens het lichtparcours.

IMG 1670 verkleind

Luka: “Het platform begint eindelijk wat vorm te krijgen en zijn vruchten af te werpen, we leren meer en meer jonge mensen en organisaties kennen die met coole dingen bezig zijn, dus het is dan ook heel tof om ze te kunnen begeleiden in de juiste stappen zetten. Tom ‘Cheff’ Roose cureerde al twee jaar op rij de stickerexpo Stick-Up in De Tank, het blijft in Brugge namelijk illegaal om stickers in de stad te kleven. Als je het doet, dan worden ze meteen weggehaald. Met de installatie aan de Poertoren willen we daar eens tegen ingaan. We vroegen Tom om stickers te ontwerpen, of eerder verschillende lagen waarmee stickers kunnen samengesteld worden. De bezoeker kan hiermee zelf een sticker ontwerpen en die meteen op de Poertoren ‘swipen’ of projecteren. Zo wordt de Poertoren als het ware helemaal volgeplakt. Die installatie zal er volgens mij wel erg uitsteken, omdat het echt in your face gaat zijn met sterke kleuren en fel licht ! Het hoeft niet allemaal cliché kerstmis te zijn, hé. (lacht)”

WINTERGLOED KSQMGH

Hoe kwamen jullie er bij om ‘Young Musicians Brugge’ in te schakelen voor Wintergloed?

Mathias: “Sarazon was net bezig aan een nieuwe aflevering van de The Young Ones, dat zijn kortfilms waarin we twee jongeren uit Brugge volgen, nu waren de YMB het onderwerp, dus eens een grotere groep mensen samen. Het is al een uniek gegeven dat er vijf jonge mensen uit Brugge samen afstuderen aan het conservatorium in Brussel, laat staan dat ze er ook voor kiezen om samen iets te willen betekenen voor hun thuisstad. Dus vroegen we hen om een stuk te componeren voor de installatie aan de Vismarkt. Ze hebben ervoor gekozen om een bestaand stuk te herwerken volgens hun bezetting. Doordat die wel nog atypisch is - ze spelen gitaar, piano, viool, hoorn en hobo - zal dat iets heel speciaals worden. Op basis van het stuk die zij hebben gecomponeerd, zullen de bollen die aan de Vismarkt ophangen een visuele vertaling zijn van hun muziek. Brugge is al heel lang stil geweest, we willen nu de Vismarkt terug te vullen met warmte.”

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.