proxy park: Niet zomaar een Proxy Delhaize

Iedereen is wel bekend met Delhaize. Zelfs met de Proxy Delhaize. Maar ook met dé Proxy Delhaize aan het Astridpark? Maak bij deze kennis met een van de leukste buurtwinkels van centrum Brugge. Laura Debever, de trotse eigenares, toonde ons met veel plezier wat zij een jaar geleden uit de grond stampte.

Welkom in Proxy Park

Jouw Proxy Delhaize is niet zoals elke andere supermarkt...

Laura: “Nee, dat klopt. Het is voor ons belangrijk om een winkel te zijn voor de bruggelingen. Dus een lokale versmarkt en niet gewoon een supermarkt of ‘depannage winkel’ waar mensen naartoe gaan wanneer ze snel iets nodig hebben. We willen een sfeer creëren waar klanten graag binnenkomen, lokale en ambachtelijke producten kunnen vinden en vriendelijk onthaald worden. Daarin proberen we uit te blinken en het verschil te maken tegenover andere supermarkten.”


Waarom die keuze?

“Mijn mama heeft een bloemen- en decoratiezaak, dus ik denk dat ik via haar de kneepjes van het vak heb meegekregen (lacht). Vooral dan om van de winkel iets moois en gezellig te maken. Dat is ook de reden dat we gekozen hebben om dakramen te steken. Op die manier ervaar je in de hele winkel welk soort dag en welk seizoen het is. Het feit dat je natuurlijk daglicht binnen laat, werkt op mensen hun gemoedstoestand. Ook het zicht op het Astridpark heeft enorm zijn meerwaarde, want het decor verandert vier keer per jaar.

Daarnaast is de buurt ook gewoon leuk. Het Suvéestraatje (Jozef Suvéestraat) bruist van leven en wij, zelfstandigen, komen allemaal goed overeen.”


Jullie zetten dus vooral in op lokale producten?

“Wanneer we startten met onze winkel, dat was in april 2020, zaten we midden in de corona- en lockdown periode. Een goede vriendin van mij, Elise van Chocolatier Sukerbuyc, had heel veel chocolade over doordat toeristen wegbleven en de winkel moest sluiten. Dus kwam ik met het idee om lokale producten te gaan verkopen in onze winkel, beginnend met de chocolade van Sukerbuyc. Later is Wilco van Dees Koffie komen vragen of hij zijn koffie bij ons mocht verkopen. En op die manier zijn er nog een aantal gevolgd. Ik sta enorm achter mensen die zelf iets willen opstarten, dus voor mij was dit vanzelfsprekend.”

18 Delhaize by AS Deldycke

Enkele lokale producten uitgelicht...

Sukerbuyc

Chocolatier Sukerbuyc bestaat al enkele generaties lang en wordt nu uitgebaat door Elise Van Oost. De winkel, die oorspronkelijk van haar grootouders was, wordt nu in een nieuw jasje gestoken. “Elise experimenteert met smaken en vormen. Zo variëren haar collecties van chocolade legoblokjes tot bloempotjes met caramel. Die laatste stonden hier in de winkel voor moederdag en vlogen de deur uit. Ook haar salted caramel chocolade bar is zo lekker, puur en ambachtelijk!”


Dees Koffie

Wilco Dees is de trotse eigenaar van Dees Koffie. Zijn koffie is ook te verkrijgen in de tattoo -en barbershop Swans and Crosses in de hoogstraat en de Karmamarkt in de langestraat. “Wilco is klant bij ons en wilde graag zijn koffie bij ons verkopen. Als het om een product gaat waarin ik geloof, dan proberen we dat te verkopen in de winkel.” Bij Dees Koffie draait het om toegankelijkheid qua smaken, duurzaamheid en betaalbaarheid. Voor elke koffieliefhebber wat wils.

Supermarkt astridpark

How about Cheesecake

Katharina is een enthousiaste dessert lover. Ze is een Russisch-Duitse die in Australië en Nieuw-Zeeland gewoond heeft en na enkele jaren rondreizen in Brugge is neergestreken. Ze laat ons kennis maken met haar hemelse cheesecakes. “Katharina maakt zelf haar cheesecakes en ook bij haar viel alles wat in het water door de lockdown. Dus ik dacht: ambachtelijke cheesecake, dat kan niet slecht zijn! Ze woont hier ook om de hoek en op die manier zijn we samen beginnen werken.”


Chef Yoshi

“De sushi van Chef Yoshi is een echte meerwaarde voor de winkel. In het weekend komt Chef Yoshi zijn super lekkere handgemaakte sushi leveren. Deze blijft natuurlijk minder lang goed, want alles is vers en zonder bewaarstoffen. Er zijn gefrituurde scampi, tonijn, zalm,... Genoeg keuze dus!”


Oud Huis Deman

Al meer dan 140 jaar is deze zaak in het bezit van vijf verschillende generaties. Zij maken met trots de bekende Kletskoppen, Brugs beschuit en Brugse achten. Ook Oud Huis Deman wist een plaatsje te bemachtigen in de rekken van de Proxy Delhaize.

Locals supermarkt

Boecher

“Bij het vlees zien we een duidelijke trend van ‘minder maar beter’ en daar bieden we met Boecher een antwoord op voor onze klanten. Zo kunnen ze met Boecher rekenen op een top kwaliteit in zowel de basisproducten als gehakt, worst en preparé. Maar ze kunnen bij ons ook terecht voor een lekkere côte à l’os, ribeye of zelfs een tomahawk.”


Bloemenatelier Carien Callewaert

Naast de invloed van het weer op de gemoedsrust van de mens, zullen ook kleurrijke bloemen daar een groot deel van uitmaken. Net daarom ook zet Laura graag haar moeder in de kijker: zij levert dagverse bloemen en planten van haar zaak in Zwevezele tot in Brugge.


Dankwoord aan het team

“Naast de winkel proberen we ons echt te richten op ons team. We hebben een heel divers team bestaande uit jonge mensen, die eigenlijk net van de schoolbanken komen, zestig plussers die een flexijob bij ons doen en bijna 25 uur in de week bij ons komen werken, omdat ze het zo graag doen en er zo graag zijn. Vele handen maken licht werk, dus ik wil zeker mijn team heel hard bedanken. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn!”

De Proxy Delhaize aan het Astridpark is elke dag open van 8u tot 19u, ook op zon -en feestdagen. Allen daarheen! Laura promoot haar winkel ook actief op sociale media, volg @Proxydelhaizeparkbrugge voor alle info over nieuwe lokale producten en acties.

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Guynan Berton.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.