moeder en dochter runnen chelou: "Art & Pre Loved Objects"

Wie bij antiek nog steeds denkt aan majestueuze marmeren tafels met goudomrande stoelen uit de victoriaanse eeuw waar een koning zijn laatste avondmaal aan gesoupeerd heeft, of cheques waarop bedragen met verschillende nullen ingevuld zijn met een Montblanc-pen, heeft een verkeerd beeld. De tijd dat het begrip antiek gelijkstaat met elite ligt gelukkig in het verleden.

Het aankopen van oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen kent duidelijk zijn opmars, denk maar aan de rijen tieners die soms uren aan ‘Think Twice’ staan aan te schuiven om die ene pre-owned Levis mom jeans te pakken te krijgen. Chelou, de nieuwe conceptstore in de Philipstockstraat, wil hier duidelijk op inspelen en deze opmars verderzetten van de kleerkast naar de woonkamer. Gelegen in het hartje van Brugge bieden Madeleine en haar moeder Katrien bij Chelou de meest prachtige, exclusieve en ecologisch verantwoorde curiosa aan.

Chelou foto

“De naam Chelou is een verbastering van het dialect ‘louche’, wat het ongekende, het geheimzinnige betekent. Het concept van de winkel vloeit verder uit de gekozen naam, we willen namelijk dat mensen hier binnenkomen en uren kunnen snuisteren. Dat de winkel iets geheimzinnigs met zich meebrengt dat je enkel kan ontdekken wanneer je de deur binnenwandelt,” vertelt Madeleine.

We kiezen elk stuk zorgvuldig uit en selecteren de items met een geschiedenis en een verhaal.

- Madeleine & Katrien

In tegenstelling tot andere antiek- of tweedehands zaken verkopen Madeleine en haar moeder bij Chelou geen peperdure antiek of goedkope rommel. “Wij verkopen ‘eerder graag geziene objecten'. Met de nadruk op graag (ge)zien. De dames kiezen elk stuk zorgvuldig uit en selecteren de items met een geschiedenis en een verhaal. “Wij willen een impact maken en duurzame artikelen verkopen. We spreken over ‘eerder graag geziene stuks’ of pre-loved objects, omdat we het belangrijk vinden dat elk stuk in onze winkel een emotionele waarde heeft. Bij de selectie springen daarom ook vaak de handgemaakte producten naar buiten omdat je de ziel van de mensen hierin terugziet,” zegt Katrien. “Alles wordt met de hand geselecteerd en volgt de esthetiek die bij ons en de winkel past. We willen graag iets voor iedereen.” En dat merk je ook aan de prijzen, het zal niet de bedoeling zijn dat je aan je welverdiende spaargeld zit als je iets bij Chelou wil aankopen.

Moeder en dochter, elke werkdag samen in een kleine ruimte? Sommigen onder ons huiveren bij de gedachte alleen. Madeleine en Katrien bruisen echter van een positieve energie die aanstekelijk werkt. De persoonlijke aanpak staat voorop waardoor het winkelen in deze curiosawinkel al snel kan uitlopen tot een daguitstap. Omdat ze als moeder en dochter samenwerken en de selectie van de stuks alle twee op zich nemen heb je ook een veel gevarieerder aanbod dan bij elke andere gelijkaardige winkel. “Als moeder en dochter vullen we elkaar sterk aan, waardoor de zaken in de winkel ook voor verschillende generaties mooi kunnen zijn.”

Het persoonlijke aspect is duidelijk heel belangrijk bij Chelou. Naast het verkopen van ‘pre-loved objects’ kan je bij hen ook zelfgemaakte kunstwerken van Katrien terugvinden. “En er worden momenteel ook handgemaakte postkaartjes van een lokale kunstenares in de winkel aangeboden.

Chelou BLVRD 14 verkleind

Eventueel kunnen we dat deel van de winkel nog wat uitbreiden. Voor dergelijke zaken zal er ook steeds een plekje zijn; zolang dit binnen ons concept past. We kunnen mensen zo ook een kans geven, we willen op die manier een nauw contact behouden met Brugge.”

De winkel is voor de twee dames ook een leuke manier om heel veel mensen in hun ambacht te verbinden. “Iets wat me al jaren fascineert, is taxidermie,” vertelt Madeleine. “Op een bepaald punt ben ik zelf de ambacht beginnen te leren. Doorheen de jaren heb ik hierdoor vele contacten opgebouwd en vrienden gemaakt waardoor er nu ook verschillende stuks van hen in de winkel te koop zijn. Zo kan ik ook terug het duurzame waarborgen. Als je een schedel koopt bij ons gaat het om een natuurlijke dood, natuurlijk verwerkt. Maar mijn eigen taxidermie is voorlopig nog niet te koop.”

Chelou BLVRD 10 verkleind

Het pand leunt ook aan bij onze visie, we wilden een heel toegankelijke winkel opstellen met veel licht waar mensen zich welkom voelen. De winkel is opgedeeld per kleur, zodat het voor de klanten makkelijker is zaken terug te vinden die in hun interieur passen.”‘We willen mensen aanmoedigen te komen snuisteren. Antiek krijgt vaak een bittere bijnaam, alsof je enkel met een grote portefeuille een antiekwinkel kan binnenstappen. Wij zijn geen échte antiek- of een tweedehandswinkel; wij willen dat iedereen hier binnen kan komen. Al is het voor een babbeltje of om eens te snuisteren. We willen de drempel zo laag mogelijk houden om mensen aan te sporen duurzame artikelen te kopen.”

Katrien geeft nog een gouden tip mee aan iedereen die langskomt: “Slaap geen nachtje over een artikel dat je leuk vindt, de kans is namelijk groot dat het er de volgende dag niet meer ligt en anders dan bij gewone interieurzaken, kunnen we deze stuks helaas niet aanvullen uit een stock, aangezien ze enigszins uniek zijn.


”Vul je graag eens een van jouw vrije dagen op met een dagje ‘antiekshoppen’? Ga dan gerust eens langs bij Madeleine en Katrien in Chelou!

Chelou BLVRD 1 verkleind

Uit BLVRD Magazine editie #21.
Tekst: Gayle Van Hollebeke. Foto's: Jana Germanus.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.