BOER BAS BRENGT BIOBOEREN TOT IN DE STAD!

Biologisch, duurzaam, ecologisch, we zijn er allemaal wel mee bezig. Ook Jens Mouton, een bioboer uit Ichtegem die daar zijn eigen boerderij heeft. Hij wil bioboeren wat meer onder de aandacht brengen en stampte, na zijn boerderij, een nieuw concept uit de grond in ons mooie Brugge. Wij waren benieuwd en wisten hem te strikken voor een gesprek.

Een negental jaren geleden kocht Jens een boerderij in Ichtegem, ‘de Koolmees’. Hij wilde dan ook zijn eigen boerderijwinkel starten om zijn bioproducten te verkopen, maar door renovaties aan de nieuwe boerderij was dit niet mogelijk. Zo is hij op het idee gekomen om Boer Bas te openen in Brugge. Jens verkoopt er niet alleen zijn eigen producten die gekweekt en geteeld worden op de Koolmees, ook andere bioboeren uit de streek kunnen er hun producten aanbieden. “Het leek mij evident dat, als we een winkel wilden uitbaten en zelf niet genoeg producten hebben, we de collega’s of bioboeren aanspreken die we al lang kennen om producten ook mee te helpen verkopen,” vertelt Jens. Zo is het concept Boer Bas ontstaan.

Er wordt vanalles verkocht in de winkel van Boer Bas. Het gaat van groenten, fruit, vlees en zuivel tot brood, pasta en bier. Als er een product uit het assortiment niet geleverd kan worden door een boer, wordt er op zoek gegaan naar een andere bioboer die het product wel kan leveren. Op die manier zijn alle producten altijd aanwezig voor de klanten.

Naiki gezinsfotografie quirine cuyle clicks 55 verkleind

“Onze filosofie is dat we de producent kennen of dat hij het product zelf maakt en dat het een ambachtelijk, biologisch en een duurzaam product is. Dat is heel belangrijk,” aldus Jens. De meeste voeding is lokaal geproduceerd, maar Boer Bas werkt ook samen met bioboeren in Spanje, Sicilië en Toscane. Zij leveren ambachtelijke producten zoals wijn en olijfolie. Er is ook een samenwerking met twee zeilboten die langs de Atlantische Oceaan naar de Oost- Europese kust varen, op die manier geraken producten zoals olijfolie, chocolade, cacaobonen en koffie op een co2-vrije manier tot bij ons. De verse producten zijn niet alleen in de boerderijwinkel te verkrijgen, je hebt ze misschien onbewust al eens op je bord gekregen! Boer Bas levert ook bij verschillende restaurants in het Brugse, waaronder o.a. de Republiek. “Die willen we proberen bereiken, zodat er meer duurzame en rechtstreekse voeding van bioboeren tot in de Brugse horeca geraakt,” zegt Jens.

Naiki gezinsfotografie quirine cuyle clicks 140 verkleind

Supermarkten

Bij supermarkten worden ook bioproducten verkocht, maar het is moeilijk te weten van welke boer het komt. Ook de boeren zelf weten vaak niet waar hun producten terechtkomen. De verkoop gebeurt via tussenpersonen. Dit zorgt er ook voor dat de prijs enorm gedrukt wordt en de boeren vaak maar een laag bedrag krijgen voor hun teelt. “Die tussenpersonen willen winst maken waardoor iedereen op de prijs begint te drukken, zeggen dat de boeren hun prijzen moeten laten zakken of ze gaan naar een goedkopere boer. Bij mij is het gewoon wat een boer vraagt, kost het,” vertelt Jens.

Ook de shopervaring willen ze bij Boer Bas anders dan bij een supermarkt. “We hebben klanten die van Blankenberge, Knokke, Sint-Andries en Assebroek komen, maar in de eerste plaats zijn we wel een buurtwinkel. Die functie willen we ook vervullen. Het toegankelijke en kleinschalige. Dat je ook eens een klapke kan doen met de mensen. We willen echt een warme winkel zijn,” voegt Jens nog toe.

Het verschil maken

“De boeren waarmee we werken, zijn boeren die echt een verschil maken en niet puur denken aan hun inkomen. Ze willen een voorbeeld stellen van hoe er anders aan landbouw kan gedaan worden. Duurzamer, kleiner, milieuvriendelijker en ze willen dat naar alle producten doortrekken. Tonen dat het ook anders kan, dat het toch op een plaats kan samenkomen en men niet onnodig moet rondrijden om overal aan te raken. We willen dat nu op vraag van de klanten ook doortrekken naar de non food. Je begint met tandpasta en zeep en op den duur komt er ook wc-papier enzo bij. Ook daar willen we producten die heel lang meegaan en goed zijn voor het milieu. Gewoon eenvoudige producten en niet veel tierlantijntjes. De voeding blijft wel het belangrijkste. Onze boerenproducten staan centraal. Ons fruit, zuivel, vlees, droogwaren, confituren, fruitsappen, ... Alles rechtstreeks van de bron en super vers.”

Naiki gezinsfotografie quirine cuyle clicks 26

Met Boer Bas wordt dus inderdaad een groot verschil gemaakt. Mensen meer in contact laten komen met bioproducten en tonen dat het ook anders kan, dat is waar Boer Bas voor staat.

Je kan Boer Bas terugvinden op hun website: https://www.boerbas.be/ en op hun facebookpagina https://www.facebook.com/boerb...

Tekst: Guynan Berton. Beeld: Quirinecuvleclicks.
Uit BLVRD Magazine editie #18.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.