GETEST & GEQUOTEERD: DE VEGAN HOTSPOTS VAN BRUGGE

Groepsfotoke

Veganisme, het wordt elke dag populairder. Het is een levenswijze waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Zo eten veganisten bijvoorbeeld geen vlees, zuivel, eieren en honing, maar trekken ze die keuze ook verder naar kledij: het mijden van leer, bont, zijde en wol. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven en heeft elke zaak tegenwoordig wel een veganistisch gerecht op de kaart. BLVRD ging op zoek naar leuke plekjes waar veganisten zéker terechtkunnen voor een heerlijke maaltijd.

Michelingewijs geven ze een score na hun bezoek, daarbij letten ze op:

B - bediening
We letten op de vriendelijkheid en opmerkzaamheid van de gastheer- of dame.

L- lekker
De smaak is uiteraard van belang.

V - variatie
De kaart wordt van naderbij bekeken, waarbij gelet wordt op het (originele en diverse) aanbod.

R - rekening
Ook niet onbelangrijk, want hoe goed vallen de prijzen mee?

D - decor
Een goede maaltijd is leuker in een gezellige omgeving.

FITCHEN

Fitchen

Fitchen staat voor ‘fast fit food’: food to keep fit, that is smoothly served. Sinds enkele weken opende van deze keten ook een filiaal in Brugge. Het felgele interieur van de zaak spreekt ons niet meteen aan, het heeft een take-away-gevoel, maar dat is ook waar de zaak zich op toelegt. Aan de toonbank kies je voor een wrap ( keuze uit whole wheat-, advocado of beetroot) of een bowl en hoewel er maar twee vegan-opties op de kaart staan, is alles ‘customizable’. De kip vervangen ze met plezier door een lekkere tofu, tempeh of falafel. Met een brede glimlach geeft het koppel die de zaak runt maar al te graag een woordje extra uitleg. De prijs van de small, medium of large portie hangt af van waaraan je wil werken: gewicht verliezen, je ideale gewicht behouden of spiermassa opbouwen.

Score: Bediening 5 / Lekker 4 / Variatie 4 / Rekening 4 / Decor 2

Sanseveria

Sanseveria

Wie zin heeft in een bagelontbijt, -brunch of -lunch, kan al even terecht bij Sanseveria in de Predikherenstraat. Bij bagelsalon Sanseveria ga je voor de totaalervaring, want het gezellige interieur, het vintage servies en de presentatie van de bagels zijn tot in de puntjes verzorgd. Dankzij het ruime assortiment vindt iedereen er zijn goesting, ook mensen met allergieën, een streng dieet of vegans kunnen er hun hart ophalen. Zo testte het BLVRD-team de twee vegan lunchbagels Misty (met butternut pompoen, maple siroop, appel, avocado) en Edward (peer, radijs, avocado). De smaken zaten goed, maar de Edward kon nog wat meer pit gebruiken en de broodjes mochten krokanter. Wij waren vooral aangenaam verrast door de yoghurtbowl (die chocolade, de smeuïge yoghurt en het verse fruit, yummy!). Niet de goedkoopste spot, maar als je even tijd hebt, spring dan vooral binnen en voel je meteen thuis in het prachtige huiselijke decor.

Score: Bediening 2 / Lekker 4 / Variatie 5 / Rekening 3 / Decor 5

Oyya

Twee goed draaiende ijssalons pal tegenover elkaar in de drukke winkelstraat, toch weten de veganisten welke van deze twee ze er moeten uitpikken. Oyya heeft namelijk een gevarieerde keuze van vegan ijs op de kaart staan. We gingen met BLVRD voor een heerlijke suggestie van bananensmaak en de verfrissende mangosorbet die ons beiden zeer goed konden bekoren. Volgens de kenners is ijs niet het gemakkelijkste om even lekker te maken en de juiste textuur mee te geven met vervangproducten, maar bij Oyya merk je geen verschil. Ook de hoorntjes zijn vegan én doordat alle smaken suikervrij zijn, kunnen de hondjes er ook van meesmullen. Alles positief voor ons groepje dierenvrienden. We trekken toch een puntje af, als we dan echt kritisch moeten doen: er kwam net een regenvlaag voorbij toen we ons ijsje net hadden besteld, dus jammer dat er geen plaats is om binnen te zitten.

Score: Bediening 5 / Lekker 5 / Variatie 5 / Rekening 5 / Decor 4

Vegan places blvrd janagermanus 12 verkleind

De Brugsche tafel

Deze zaak is 100% vegan, dus moesten we wel meenemen in onze lijst. De Brugse tafel is een klein familierestaurant waar je doorgaans voor een heerlijke vegan lunch terechtkan. Door de verplichte sluiting door corona werd de zaak enkele weken geleden omgetoverd tot een 100% vegan wafel- en pannenkoekenhuisje, waar wij helemaal niet jammer om zijn: een wafel gaat er altijd in! De vriendelijke uitbaatster stond ons te woord en vertelde dat ze binnenkort terug overschakelen op volledig restaurant. Aangezien het menu 100% vegan is, kunnen we voor variatie niet anders dan een volle ‘V’ plaatsen. Het decor is minder ons ding, maar dat houdt natuurlijk niemand tegen om een volgende bezoekje in te plannen.

Score: Bediening 4 / Lekker 4 / Variatie 5 / Rekening 5 / Decor 2

Vegan places blvrd janagermanus 24 verkleind

The Rabbit Hole

New in town en al meteen onze grote favoriet. Steershop heeft er een zusje bij: de werkplaats van deze bikestore in het begin van de Koolkerksesteenweg werd tijdens de coronamaanden grondig onder handen genomen. Sinds enkele weken kan je er naast fietsherstellingen ook terecht voor een goeie koffie met gebak, homemade juices, kombucha, een lekker glas wijn of een frisse pint en zelfs enkele lunchmogelijkheden. De cinnamonrolls, brownies en andere lekkernijen worden huisgemaakt door uitbaatser Lise en zijn – jawel, vegan! Een pluspunt op onze rating is dat je gewoon in het atelier zit, tussen de blinkende fixed gear bikes, kleurrijke sokken en fietstenues. Het komen en gaan van de klanten van de fietswerkplaats als de ‘bar’ maakt het extra dynamisch. En hondjes zijn er meer dan welkom, ook al is de ‘shopdog’ Jake daar niet altijd zo zeker van.

Score: Bediening 5 / Lekker 5 / Variatie 5 / Rekening 5 / Decor 5

The rabbit hole

Tekst: Jolien Van Acker en SDM. Foto's: Jana Germanus.
Uit BLVRD Magazine editie #18.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.