KONVOOI 2021

De tweede editie van KONVOOI gaat door in het weekend van 27, 28 en 29 augustus en is een 24/24 multidisciplinair kunstenfestival dat drie dagen lang rond Het Entrepot, in de Brugse haven losbarst. Er staat heel wat op de planning: een kunstenparcours, theater, performances, een zomerterras, muziek & expo’s.

Het kunstenfestival wordt gecureerd door vier jonge kunstenaars of collectieven. Kort na de editie van 2019 lanceerde Het Entrepot een open call waarop meer dan 180 reacties kwamen vanuit binnen- en buitenland. De jonge kunstenaars krijgen budget en ondersteuning van Het Entrepot om een eigen project of kunstwerk te realiseren die een centrale rol krijgt op het festival. Zij mogen ook de volledige programmatie bepalen, van kunstroute tot festivalterrein.

Een korte introductie van de vier collectieven die KONVOOI 2021 vorm zullen geven:

1 residents

Mardulier en Deprez

Circusartiesten met een naïeve blik op het medium, fysieke vaardigheden, lichaamsprocessen en de tekortkomingen van de technologie.

Mardulier en Deprez (Ruben Mardulier & Michiel Deprez) werken sinds 2015 aan een divers oeuvre van literatuur tot performance. In dit werk is vaak een simpel concept allesbepalend. Terugkerende thema’s zijn een naïeve blik op het medium, fysieke vaardigheden, lichaamsprocessen, de tekortkomingen van de technologie, …


Residents

Afgestudeerde fashionstudenten die de geldende grenzen van mode aftasten.

Residents (Guusje De Bruin, Emmy Hermans & Sarah Kerbosch) zijn geïnteresseerd in wat mensen beweegt de keuzes te maken die ze maken, en maken hier speelse narratieven van. We werken multidisciplinair vanuit verschillende achtergronden en interesses. Zo studeerde Guusje geneeskunde, Sarah Psychologie en Emmy Arts, Culture and Society. Ze vonden elkaar toen we fashion studeerden aan ArtEZ in Arnhem.

2 residents

Louise Degraeve

Fotografe, grafisch ontwerper en schrijver binnen thema's als stedelijkheid, het alledaagse en menselijke communicatie.

In onder andere een vlaggenreeks tijdens het festival baseert Louise zich op de ruimtelijke beleving van de voetganger in het havengebied. Als voetganger merkt Louise op dat je je voelt als een ronddwalend individu. De haven dient de wandelaar niet.


vroomm.collectif

Drie jonge architecten die zoeken naar een speelse manier om te ontsnappen aan de traagheid van architectuur.

Vjera Sleutel, Michiel D’haemer en Matthias Verhoene vormen samen vroomm.collectif. Voor hen schept experimentele alliantie ruimte voor een intuïtieve snelheid. Met elke interventie proberen ze de omgeving waarin ze werken tijdelijk te veranderen zonder fysieke sporen na te laten. Deze kleine veranderingen interageren met de toeschouwers, met de passanten en met ons.

Konvooi qmohq

Bach en Mozart met een loopje: Young Musicians Bruges brengt op KONVOOI klassieke muziek ‘met een hoek af’...

Op het festival KONVOOI staat voor het eerst ook klassieke muziek geprogrammeerd, met support van het Concertgebouw. Het jonge ensemble Young Musicians Bruges (YMB), de Parijs-Chinese operazangeres Quilin Zhang en de lekker geschifte klankkunstenaar Joeri Chipsvingers.

Verwacht geen klassieke muziek zoals we het kennen. Alleen al de setting – het skatepark mét skaters van het Entrepot – spreekt tot de verbeelding. Daar bovenop puzzelen de vijf topmuzikanten van YMB, met de support van Concertgebouw Brugge, een programma in mekaar, ‘Classic and beyond’. Voeg daar een schitterende operastem aan toe en de heerlijk geschifte Joeri Chipsvingers, thuis in metal, punk en klassiek, en het wordt een namiddag ‘met een vette hoek af’.

YMB ziet zichzelf niet als een muziekensemble maar eerder als een collectief. "We willen wel eens samen of met enkelen van YMB optreden. Maar we willen vooral projecten op poten zetten. Projecten waarbij we vooral verjonging en vernieuwing brengen in de wereld van de klassieke muziek. En daar is nood aan. Zoals al gebeurde op een Museumnacht: gitaar gecombineerd met elektronische muziek. Of waarom ook niet als dj een stuk Bach tussen fuifmuziek en lauwe pintjes mixen. Events programmeren die buiten de lijnen kleuren, dat zien we echt zitten. We willen vooral jongeren bereiken en raken. Zolang het maar een kwaliteitslabel draagt.’’

YMB

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Cato Crevits. Foto's: Het Entrepot.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.