Nieuw DORP voor ondernemers en creatievelingen

Leg alvast je mooiste zondagskleren klaar want op 9 juli openen enthousiaste dorpelingen hun eigen DORP. Jeugdhuis Comma en Het Entrepot slaan de handen in elkaar en stellen hun site ter beschikking voor een nieuw participatief project. Afgelopen maand nam BLVRD poolshoogte bij enkele dorpelingen die met veel enthousiasme en goesting spraken over DORP.

DORP

Wie ben je en wat is je aandeel binnen het project?

Matthias: “Mijn naam is Matthias Trybou en ben ongeveer zeven jaar vrijwilliger bij Het Entrepot. Binnen DORP hou ik mij vooral bezig met techniek.”

Nina: “Ik ben Nina Tack en ik zit in het dorpskern en het artistiek team. Zelf schrijf, teken en schilder ik ook. Alles wat met creativiteit te maken heeft vind ik interessant.”

Cato: “Ik ben Cato Crevits en ben met DORP in contact gekomen door mijn stage bij Het Entrepot. Hierdoor vernam ik al snel wat het idee was achter DORP wat mij ook heel enthousiast maakte. Zelf wil ik mee helpen bouwen, mijn artistiek project uitwerken, workshops geven, communicatie in orde brengen... Eigenlijk met alles mee zijn en helpen waar nodig.”


Wat is de bedoeling van DORP?

Matthias: “Het is voornamelijk de bedoeling om met geëngageerde vrijwilligers de buitensite in te kleden en een doel te geven. Momenteel wordt daar niets mee gedaan buiten tijdens SIGNAAL of KONVOOI, maar we kunnen er zoveel meer mee doen. Zo zijn de werkingen van Het Entrepot en Jeugdhuis Comma eigenlijk de basis van het concept. De grens tussen Het Entrepot en Jeugdhuis Comma willen we doorbreken. Nu merk je toch een letterlijke grens tussen de beide en die willen we met DORP wegwerken en de volledige buitensite benutten.”

Nina: “Voor mij is DORP een nieuwe community die door dagdagelijkse mensen wordt opgestart en draait op de kwaliteiten en ideeën die deze mensen voordragen. Mensen komen en gaan binnen DORP en het blijft ook een groeiend project. In de zomer wordt DORP onder andere een meeting spot om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe dingen uit te proberen, waar evenementen zullen doorgaan, ook heel veel artistieke projecten. Er wordt een eigen dorpsplein opgebouwd op de site van Het Entrepot en Jeugdhuis Comma.”

Cato: “DORP kan heel veel worden: een exporuimte, een bar, een plaats zijn waar creatieve ondernemers samenkomen etc.

Het is voor veel mensen een plaats om hun creatief ei kwijt te raken en een project te vormen waaraan ze kunnen meewerken. Eigenlijk kan het heel veel worden. Momenteel zijn we een algemene community plaats aan het uitdenken waar workshops kunnen worden gegeven, waar je samen kan eten, feestjes geven wanneer het weer mag. Daarnaast willen we de plaats geven aan creatieve ondernemers die de plaats kunnen gebruiken.”

Image00003

Met hoeveel mensen/jongeren werken jullie aan het project?

Matthias: “Aan het volledige DORP project werken we met zo'n 80 vrijwilligers die verspreid zitten over verschillende werkgroepen. Ook de leeftijden zijn heel verschillend, ik weet dat een van de jongste vrijwilligers 14 jaar is en ik ben een van de oudste namelijk rond de 30 jaar. Ook STAM Collectief stapt mee in het project en helpen ons voornamelijk op bouw-vlak. Zij zorgen ervoor dat de hele constructie veilig wordt gebouwd en begeleiden en leiden de vrijwilligers op.”


Hoever staan jullie al met het project?

Nina: “Het bouwteam staat uiteraard het verst omdat zij de volledige site nog moeten ombouwen. Daar zijn al heel mooie ideeën en voorbeelden van opgedoken dus ik zie het zelf al helemaal zitten! Momenteel worden de artistieke projecten besproken en dan zal worden beslist welke projecten deze zomer zullen doorgaan”.

Cato: “Het project staat nog in de startblokken, maar je merkt wel dat iedereen veel ideeën heeft en dat is wel heel tof. Daarin moeten natuurlijk ook keuzes worden gemaakt waarvoor we nu volop aan het vergaderen zijn. Ondertussen staat het bouwteam wel al op punt, maar de creatieve projecten of andere dingen moeten we nog een beetje zoeken.”


Hoe ervaren jullie het DORP-project?

Nina: “Het is voor mij een heel spannend project omdat het de eerste keer is dat ik aan zoiets meewerk. Normaal hou ik mij liever aan de zijlijn maar deze keer heb ik mij last minute ingeschreven. Ik wist zelf niet goed of ik wel een goed aandeel zou hebben binnen het project, maar ondertussen heb ik al enkele toffe ideeën gehad dus ik ben heel blij dat ik eigenlijk zonder nadenken mij heb ingeschreven. Het is een stap uit mijn comfortzone, maar ik ga er veel uit leren!”

Cato: “Ik ben wel iemand die graag grenzen verlegd en ik wilde graag iets nieuws proberen. Zelf weet ik ook nog niet goed wat ik graag wil doen waardoor DORP wel een mogelijkheid vormt om te ontdekken wat ik graag wil doen of waar ik mij nog verder in wil verdiepen. Het is een soort van zomerproject gezien je door corona niet zo heel veel kan doen. Voor mij was het dus vanzelfsprekend om een project te zoeken waarmee ik kon bezig zijn. Ik ben echt wel een bezige bij dus ik heb echt wel zo'n project nodig anders voel ik mij niet productief.”

Image00004 2

Wat mogen we verwachten?

Nina: “Heel veel! Iedereen die zin heeft om erbij te komen mag dat zeker doen om zijn of haar ideeën te delen. Er zullen heel wat concerten en toneel doorgaan, er zal een zomerbar aanwezig zijn, ruimte voor artiesten en exporuimtes en ga zo maar door. De festivals SIGNAAL en KONVOOI zullen ook gehouden worden op het dorpsplein.”


Waar kijk je zelf naar uit?

Matthias: “Ik ben heel benieuwd naar wat we gaan mogen doen. Heel veel hangt af van wat de veiligheidsraad beslist dus ik ben daar heel benieuwd naar. Bijkomend ben ik ook benieuwd naar het totaalplaatje, naar wat we gerealiseerd gaan hebben want op papier ziet het er heel goed uit.”

Nina: “In het algemeen kijk ik er naar uit om iedereen te zien bouwen en elkaar te kunnen zien in DORP zelf. Nu zie je iedereen enkel maar in de meetings. DORP zien leven en week na week zien dat er dingen worden bijgebouwd gaat ook wel tof zijn. Het is een constant veranderend project dus mocht je elke week langskomen dat je de veranderingen kan zien.”

Cato: “Het grote openingsweekend natuurlijk! Qua barwerking enzovoort zal het gelijken op de zomerbar vorig jaar.”


De dorpelingen hebben er alvast heel veel zin in. Ze zitten dan ook zelf vol met creatieve ideeën. Zowel Nina als Cato vertelden met heel veel passie over hun eigen projecten.

Nina: “Graag zou ik een dorpskrant beginnen zodat de mensen op de hoogte zijn van DORP. Daarnaast zou ik ook graag een dorpsbibliotheek starten met allerlei boekendonaties. Deze kunnen de mensen uitlenen, in schrijven en onderlijnen etc. Op deze manier krijgen de boeken meer persoonlijkheid.”

Cato: “Zelf ben ik fotograaf en heb mij ook ingeschreven met een creatief project. Ik wil namelijk een donkere kamer bouwen om analoge foto’s te verwerken. Hiervoor wil ik met verschillende fotografen samenwerken om zo een community vibe te creëren. Er is te weinig plaats voor jonge creatieve Bruggelingen en ik vind dat DORP daar een mooie aanvulling op is en ik wil daar heel graag bij meehelpen.”

Kom als eerste kennis maken met DORP tijdens het openingsweekend van 9 t.e.m. 11 juli! Je vindt hen op Binnenweg 8, 8000 Brugge.

Uit BLVRD Magazine editie #22.
Tekst: Ine Detavernier. Foto's: Cato Crevits.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.