Emma van Turbo: 'ga er gewoon voor!'

In november 2021 nam Emma Petillion het roer over bij TURBO, het Brugse platform gericht op het aanwakkeren van ondernemingszin bij jongeren. Als ondernemer ben ik zelf zeer benieuwd naar Emma's visie en de toekomstplannen, projecten en events die Turbo nog voor ons in petto heeft.

Hoe zou je TURBO omschrijven met je eigen woorden?

“TURBO wil in de eerste plaats een aanspreekpunt zijn voor jongeren in Brugge waar ze terecht kunnen met eender welk idee. Als eerste toegangspunt kunnen wij deze jongeren, student of niet-student, doorverwijzen binnen ons eigen netwerk. Voor TURBO is ondernemen meer dan puur een btw-nummer hebben. Je kunt ook bij ons terecht als je een vaag plan hebt, een evenement wil organiseren, of een project wil lanceren.

Ondernemen kan verschillende vormen aannemen. Daarom spreken we in TURBO over ondernemingszin, i.p.v. ondernemerschap. Daarin zit ook de passie en goesting verweven en het dekt de lading beter. Concreet helpen we jongeren om door het bos de bomen te zien. Er is een groot aanbod aan info en organisaties, waardoor je soms ontmoedigd kan worden. TURBO gidst je door de jungle en brengt je bij de juiste persoon.

IMG 2912 copy

Daarnaast organiseren we meet-ups, TURBO-sessies en podcasts. Omdat er ook events doorgaan met verschillende partners, ligt de klemtoon iedere keer iets anders. Op die manier proberen we diverse groepen te bereiken. We willen de jongeren graag met elkaar in contact brengen en hen een podium geven zodat ze op hun beurt kunnen inspireren.”

Kan je een voorbeeld geven van een succesverhaal dat’ dankzij TURBO’s steun zich verder kon ontplooien?

“TURBO bestaat intussen al 5 jaar, dus we hebben heel wat jonge starters zien groeien, denk maar aan Thomas Albrecht van Fresh of Buro Kanon die nu onze communicatie voorziet. Een recenter verhaal is dat van Brent De Wulf; hij lanceerde deze zomer het secondhand pop-upproject The Locker Vintage in The Box. En daar bleef het niet bij. Sinds 13 november heeft The Locker Vintage een vaste locatie in Brugge. Dit zijn enkele voorbeelden van heel fijne trajecten die jongeren hebben afgelegd.”

Wat is The Box precies?

“The Box is een plug & play handelspand met een mobiele binnenruimte die je kunt huren voor een bepaalde duur en zelf kan inrichten hoe je wil, naargelang het concept. Intussen beschikken we over twee fysieke locaties in de binnenstad waar starters gebruik van kunnen maken. Enerzijds kan het handig zijn als je een webshop hebt, om te testen hoe een fysieke winkel zou werken. Anderzijds, als je al een winkel hebt in een andere stad, kan je zo een nieuwe markt aftasten. The Box is bedoeld als een springplank naar een vaste locatie.”

Kan je meer vertellen over de Prijs Jonge Makers?

“De Prijs Jonge Makers is een samenwerking met TURBO en Handmade in Brugge waarbij we jonge beloftevolle ambachtslieden in de kijker zetten. De 3 genomineerden van dit jaar (Soemeh Daansen, Attie Maipauw en Nico De Wispelaere) nemen het tegen elkaar op in de finale. Helaas is de prijsuitreiking van dit jaar even uitgesteld wegens corona, maar we willen hun traject toch nog waardevol maken door al met hen samen te zitten en te luisteren naar hun noden. De winnaar krijgt een begeleidingstraject op maat. Dit was ook het geval bij Marie Vandewiele, de winnaar van vorig jaar. Zo stond ze met haar juwelencollectie inmiddels ook al in The Box. Dat is heel fijn om te zien.”

Welke evenementen staan er op de planning?

“In februari komt er een nieuwe podcast online. Daarnaast zullen we ook een nieuwe meet-up organiseren waarbij we ondernemingsgezinde jongeren met elkaar in contact brengen. Via de onderwijsinstellingen (VIVES, HOWEST en KULeuven) volgen er ook diverse evenementen voor student-ondernemers. Daarnaast gaan we ons voor het eerst focussen op het secundair onderwijs, en hier en daar wat zaadjes planten bij jongeren van 16 tot 18 jaar.”

Ben je zelf ook ondernemend?

“Ja absoluut, ik ben heel gepassioneerd bezig geweest met allerlei diverse projecten. Tijdens mijn studentenperiode was ik student ondernemer, organiseerde ik evenementen, startte een eigen vzw op, en ook nu laat het me niet los en ben ik aan het broeden op een nieuw idee.”

IMG 2923 copy

Naar welke ondernemer kijk je op?

“Voor mij is dat mijn buurmeisje van vroeger. Ze is even geleden gestart als juwelenontwerpster. Ik heb haar ganse traject van de start tot waar ze nu staat van dichtbij kunnen meevolgen. De durf om die stappen te nemen en passie te volgen, dat is zalig om te zien.”

Tot slot, welke raad zou je geven aan jonge ondernemers in spe?

“Mocht je twijfelen over een plan of een idee, dan zou ik zeggen: gewoon doen! Als student is daarnaast het risico nihil. Afwachten tot het goede moment bestaat niet, nét daarom is elk moment het juiste moment. Dat is ook het fijne aan mijn job, om mee deze jongeren te begeleiden in hun droom van idee naar uitvoering. Het is ook mijn doel om een community op te bouwen met TURBO. We zijn er om elkaar te helpen en te versterken.”

Tekst: Layla Cornelissen, Beeld: Silke Vermeire
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.