Noordzeefilm

Noordzeefilm, een charmant, old-school camerawinkeltje, gelegen in het hart van Oostende aan de Van Iseghemlaan, is een unieke plek waar analoge fotografie nog centraal staat. Het bedrijf ontwikkelt alle soorten filmrolletjes, digitaliseert VHS-tapes en super 8-banden, en houdt zich, kortom, bezig met zowat alles analoog. Ze verkopen oude camera’s en brengen de charme van het analoge tijdperk terug voor de moderne fotograaf. Wat begon als een toevallige ontmoeting, groeide uit tot een ambachtelijke onderneming vol charme, vakmanschap en liefde voor film.

We spraken met de twee oprichters, die hun passie delen, uitleggen waarom analoge fotografie nog altijd zoveel mensen weet te inspireren en tips delen voor beginners.

Dries: “Eigenlijk is het ons gewoon in de schoot geworpen. Ik moest ooit een 16mm-film laten digitaliseren en kwam hier terecht. Na drie kwartier babbelen zei de toenmalige eigenaar ineens: ‘Zou je het niet willen overnemen?’ Mijn eerste reactie was eerlijk gezegd: ‘Niet echt.’ De zaak was destijds heel chaotisch en vol. Maar na een tijdje rondlopen, besefte ik dat er nauwelijks alternatieven waren in de regio. Ik besloot ervoor te gaan en begon met het verkopen van camera’s en het digitaliseren van films. De ontwikkeling liet ik in eerste instantie doen door een extern labo, maar ik was daar niet tevreden mee.”

Die ontevredenheid over het ontwikkelen leidde tot een tweede toevallige ontmoeting. Milan: “Ik kwam hier eigenlijk om een camera te huren en we raakten aan de praat. Ik deed thuis al aan filmontwikkeling, dus ik vertelde daarover. Kort daarna begon Dries zijn films bij mij binnen te brengen. Het idee om de ontwikkeling zelf te doen was er al langer, maar het parcours was niet evident. Uiteindelijk hebben we de handen in elkaar geslagen, materialen aangeschaft en de machine opgestart. Na veel sleutelen, testen en verbeteren konden we afgelopen zomer echt beginnen.”

Image00014

Noordzeefilm ontwikkelt alle soorten camerarolletjes zelf en beschikt over twee soorten scanners om het beste uit elk negatief te halen. Daarnaast ontwikkelen ze ook video’s. Dries vat het kernachtig samen: “Eigenlijk kunnen wij alles analoog digitaal maken en alles digitaal analoog maken.”

Waar komt die passie voor analoge fotografie vandaan?

Milan vertelt: “Ik ben fotograaf. Tijdens mijn opleiding design is de passie ontstaan door een vak productfotografie te volgen. Mijn eerste camera was digitaal, maar met een retro uitstraling. Al snel kwam ik in contact met analoge toestellen. De kwaliteit van het ontwikkelen in mijn omgeving viel vaak tegen, dus ben ik zelf kits gaan bestellen en begon ik te experimenteren. Het verschil was enorm.”

Voor Dries ligt de passie iets anders. “Ik heb regie gestudeerd en fotografeer wel, maar ik ben geen fotograaf. Eigenlijk is muziek mijn grote liefde. Toch vond ik de tastbaarheid van film ontwikkelen fascinerend. Het ambachtelijke, het fysieke van de film spreekt me aan. Daarbij helpt het dat ik er iets meer afstand van heb. Milan heeft veel knowhow meegebracht, want de leercurve is groot. We lachen hier vaak dat we verschillende petjes dragen: chef boekhouding, chef mechaniek, en ga zo maar door.”

Bij Noordzeefilm komen soms rolletjes binnen die al tientallen jaren in een camera zaten.

Dries: “Soms vinden mensen camera’s met rolletjes die er al 20 à 30 jaar in zitten. Het zijn vaak familiefeesten of alledaagse momenten. Eigenlijk gaat het vaak om verloren herinneringen. Beelden die ze nooit eerder zagen. Wat wij zien passeren is eigenlijk het collectief geheugen.”

Image00007

De kracht van analoge fotografie ligt volgens Dries in de beperking: “Je hebt maar 36 foto’s en je kunt ze niet direct zien. Die beperking brengt rust. Digitale fotografie is eindeloos en dat maakt het vluchtig. Veel jongeren zijn daarom juist op zoek naar dat afgebakende proces.”

Milan vult aan: “We willen analoge fotografie toegankelijk houden, vooral voor beginners. Veel mensen denken dat analoge fotografie ingewikkeld of duur is, maar wij helpen hen op weg. We geven advies over het kiezen van een eerste camera en over het ontwikkelen van film, en begeleiden klanten zoveel mogelijk. We houden ervan kennis te delen en mensen te inspireren.”

De rode draad door hun verhaal is de doe-het-zelfmentaliteit. Van machines repareren met onderdelen die eigenlijk voor auto’s bedoeld zijn, tot workshops geven over alternatieve ontwikkelmethodes, zoals film ontwikkelen met koffie. Dries: “Dat past helemaal bij ons: klein, maar fijn. We willen ambachtelijkheid en creativiteit laten samenkomen.”

Hoewel sommige klanten ongeduldig kunnen zijn of ontmoedigd raken door fouten, vinden Dries en Milan het juist belangrijk om die leercurve te omarmen. Milan: “Overbelichten is bijvoorbeeld geen ramp. In tegenstelling tot digitaal kan film daar vaak goed tegen.”

Dries besluit: “We zijn trots op wat we hier hebben opgebouwd. Noordzeefilm is een plek waar vakmanschap en passie samenkomen. We laten graag zien dat analoge fotografie niet per se nostalgie is, maar juist een creatieve uitdaging is die mensen blijft inspireren.”

Tekst: Nicholas Vandenbussche Foto's: Cato Crevits
Uit BLVRD Magazine editie #45

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.