WINTERGLOED: KARIM

Voor het tweede jaar op rij nodigen we jonge Brugse kunstenaars uit om mee te werken aan het lichtparcours van Wintergloed. Onder de naam “fluisteringen” en met als thema “gesprekken met de stad” gingen Nina Everaert, Gerard Cornet, Karim Shatla, Lucy Lu en Ward Rosseel aan de slag. Karim maakte de track voor de installatie aan het Minnewaterpark. Aan de rand van het pad op de Vesten ligt een put gevuld met water, diep in het donker. Die wordt tijdens Wintergloed uitgelicht en is het decor voor Karim zijn muziek.

Hoe zou je de muziek die je maakt omschrijven?

Karim: Ik experimenteer vooral met geluiden, alle soorten geluiden, niet enkel “klassieke” instrumenten. Voor de track die ik gemaakt heb voor Wintergloed, heb ik bijvoorbeeld gewerkt met een blikje op de micro en het geluid dat dat voortbracht. Je kan me, denk ik, niet per se binnen een bepaald genre plaatsen. De rode draad is wel zowat dat er altijd iets fragiel in mijn muziek zit, iets atmosferisch, iets donkerder. Dat kruipt er altijd in, die bepaalde sfeer.

Heb je een muzikale opleiding gevolgd?

Karim: Nope, dat is eigenlijk een uit de hand gelopen corona project… Ik had thuis al een paar synthesizers en plots had ik veel tijd om daarmee bezig te zijn en had ik de smaak helemaal te pakken. Ik heb ook een aantal workshops bij het Lab gevolgd en dat werkte nog extra aanstekelijk, op die manier was ik echt vertrokken. En daarna… vooral heel veel prutsen (lacht).

Waarop heb je je gebaseerd voor deze track?

Karim: Goh, ik heb het eigenlijk best lang uitgesteld… Pas door de plek eens te googlen en op zoek te gaan naar de oorsprong van het Minnewaterpark kreeg ik een idee voor de sfeer van de muziek. Het is sowieso ook een beetje een maffe plaats, heel veel mensen passeren hier dagelijks, maar niemand stopt om halt te houden en nu voor Wintergloed zal dat wel gebeuren. Ik hoop dat mensen echt kunnen stilstaan hier en het zichzelf toelaten om in de sfeer te kruipen. Als mensen stil worden door hiernaar te luisteren, dan is het voor mij echt geslaagd.


Heb je bepaalde dromen voor de toekomst, iets waar je naartoe werkt?

Karim: Ik zou heel graag meer optreden en dan vooral op plaatsen waar ook een verhaal aan hangt. Niet per se ergens op een podium dus, maar op plekken als Broei of House of Time. Dat zou heel erg versterkend zijn voor mijn muziek, dat ik die kan brengen op een betekenisvolle plek.

IMG 9427 bewerkt 1 verkleind

Karim volgen? Check @karimshatla via instagram of het youtube kanaal van DOTVIN.
Foto: Jasper van het Groenewoud.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.