HET ABC VAN VILLA BOTA

Op 30 april 2020 blaast Villa Bota tien kaarsjes uit. Of het grote feest in deze vreemde tijden zal plaatsvinden, is momenteel nog onzeker. Daarom focust BLVRD zich op de tien voorbije jaren en plukt bij elke letter van het alfabet een interessant weetje uit de ether. Bij deze alvast: hiep hiep hoera, Villa Bota!


ASTRIDPARK - De plek waar Villa Bota ondertussen al tien jaar gevestigd is en waar ook de naam vandaan komt: het is een kleine villa in de ‘Botanieken Hof’, zoals het park gekend is onder de Bruggelingen.

BEST OF BRUGGE - Awardshow die Villa Bota inmiddels zeven keer organiseerde. Sinds dit jaar vindt het plaats in de vorm van podcasts, waardoor nóg meer jongeren(initiatieven) in de kijker kunnen worden gezet.

CORONATAPES - Dé manier om met de huidige quarantaine om te gaan bij Villa Bota. Radiomakers mogen even niet meer binnen, maar de cassettes blijven doordraaien in de studio. Iedereen (echt iedereen) kan een mixtape doorsturen, die dan op Villa Bota kan passeren.

DE MENSEN - Onze radiomakers schoppen het buiten de studio ook vaak ver. Met Cherry Picker Record Store opende Cédric Verstraete van radioshow ‘De Mensen’ een nieuwe platenzaak in de Langestraat. Ook Davy Denduyver van het vroegere hiphop-programma ‘Ice Cream’ doet het goed, als grafisch ontwerper van Studio Dada. En zo zijn er nog veel meer!

ENTREPOT, HET - Het moederschip achter Villa Bota.

FM - Sinds 17 februari 2018 is Villa Bota ook te beluisteren via FM. In Brugge is dit op 106.4 FM en in Torhout op 107.9 FM. In het verleden passeerden al tijdelijke frequenties, maar nu is ‘t dus voor echt!

GROTE MAKEOVER - Tijdens de zomer van 2018 werd de studio grondig aangepakt. Zo werd de vloer uitgebroken, de studio vergroot én maakte Sam Vanroose een nieuwe radiotafel.

HERTJE - Het hertje stond centraal in het vroegere logo van Villa Bota. In 2016 is het heengegaan en heeft het plaatsgemaakt voor de huidige rode bol. Waarschijnlijk zijn er enkelen onder jullie die het hertje nog herkennen, of misschien nog merch hebben met het dier op?

IT.TAKES.TWO - Villa Bota is een variatie van verschillende soorten programma's en muziekgenres. Zo zijn er verschillende shows in het zendschema die ondertussen al bekendheid hebben verworven achter de draaitafels op evenementen. Denk maar aan it.takes.two, Take A Break, Clarksville Station...

JAY’S WAY - Samen met Insein, Paradiso Perduto en Suave Sound System de enige shows die er al sinds dag één bij zijn.

KAARTERSHUISJE - Het gebouw an sich, ‘de Villa’, is nog maar tien jaar een radiostudio en ontmoetingsplek voor jongeren. Eerder was het een buurthuisje, waar mensen gezellig een kaartje konden leggen met elkaar. De mensen achter Parelduiker doen daar graag een hommage aan (zie ‘Q’), en naast een huisje om te kaarten is het ook nog iets anders geweest (zie ‘Z’).

LUISTER OOK NAAR ONZE PODCASTS - Ondertussen is Villa Bota een plaats geworden voor mensen met een passie voor radio, muziek of gewoonweg audio. Zo worden er sinds vorig jaar ook verschillende podcasts opgenomen in de Villa Bota-studio, die je kan beluisteren op de website.

MUZIEKREDACTIE - Om alles goed te laten draaien, kan Villa Bota rekenen op de inzet van veel vrijwilligers. Zo werden er werkgroepen opgericht die mee instaan voor de muziekredactie, communicatie, techniek en videostream.

NEIL - Sinds maart dit jaar heeft Villa Bota Neil Haesebrouck als nieuwe coördinator. Je kent hem waarschijnlijk van de radioshow ‘Not Fun Not Ever’ of als lid van ‘Colada’, dat de tweede verjaardag van BLVRD mee organiseerde. Ons magazine wenst hem alle succes!

ONLINE - Naast de meer recente FM-frequenties, is Villa Bota al sinds 2010 online te horen. Via de webplayer kan je altijd en overal naar de radioshows of de non-stop luisteren. Als dat niet gemakkelijk is!

PIETER - Tussen 2014 en 2020 kende Villa Bota haar tweede coördinator. In 2014 nam Pieter Devriese het over van Wannes en stond mee in voor veel veranderingen die de radio verder vooruit hebben gebracht.

QUIZ - Naast optredens en barnights worden er ook andere events georganiseerd door de radiomakers. Zo organiseerden onder andere Het Lot en Wangedrag al meerdere quizzen en werd de Villa Bota-bar al twee keer het speelveld van een heus Manillentoernooi, georganiseerd door de mannen van Parelduiker.

RADIO - Dé essentie. Duidelijk toch?

SIGNAAL - Van 27 tot 30 juni 2019 werd het eerste radiofestival van het land georganiseerd in het Koningin Astridpark. Het festival werd gedragen door een heleboel radiomakers. Tijdens het festival kon je genieten van optredens, gezellig iets eten of drinken op het terras of een workshop meepikken. En dit jaar doen ze dat gewoon opnieuw!

TIEN JAAR - Op 30 april 2020 blaast Villa Bota 10 kaarsjes uit! Ondanks de huidige lockdown, hopen ook wij dat het grote feest kan doorgaan, waarbij de radiomakers het beste van zichzelf in de kijker zetten. En anders eten we thuis een stukje taart, toch?

U ALS LUISTERAAR - Zorgt ervoor dat die tiende verjaardag kan gevierd worden!

VRIJWILLIGERS - Alle uren live radio worden verzorgd door vrijwilligers, wist je dat eigenlijk? Tijdens dit feestseizoen worden de klanken door meer dan 80 vrijwillige radiomakers de ether in gestuurd.

WANNES - Toen Villa Bota werd opgericht in 2010, was Wannes Fremaut er als eerste bij. Hij was de eerste coördinator en gaf in 2014 de fakkel door aan Pieter. Nu is Wannes coördinator van Het Entrepot en blijft op die manier verbonden met Villa Bota.

X-AANTAL BARNIGHTS - Er werden in de Villa al ontelbaar veel barnights georganiseerd, o.a. door Clarksville Station, Take A Break, Nostalgebra, Wangedrag, Obey The Riff en nog zoveel meer radiomakers.

YOUTH - Ons doelpubliek, en omdat de ‘J’ al bezet was hierboven, hebben we ‘jeugd’ vertaald naar het Engels. Maar dat betekent niet dat er een leeftijdscontrole wordt gehouden bij wat we doen: ook zij die er minder jeugdig uitzien maar zich nog jeugdig flexibel voelen, zijn welkom.

ZIEKENHUIS - Het Villa Bota alfabet sluiten we af met een wist-je-datje: Wist je dat Villa Bota ooit nog een nierdialysecentrum was en je er zelfs nog bloedsporen van kon terugzien op de oude vloer? Nee? Bij deze!

Villa Bota, recht in je ether.
Luister online via villabota.be of via 106.4 FM.

Tekst: Ine Detavernier. Illustraties: Jordy Vermote.
Uit BLVRD Magazine editie #15.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.