KAKAPUNK: een band met een naam die je niet snel vergeet...

Ze werden ooit omschreven als vijf zatte jazzmuzikanten die punk proberen spelen en daar konden ze mee leven. Jelle Vos, Maarten Derous, Sam Corijn, Arno De Groote en Rodrigo Fraga vormen samen de band KAKAPUNK. Ze omschrijven hun genre als het equivalent van een wekenlange constipatie die eindelijk gelost wordt. Rodrigo noemt het gewoon ‘schijt’. Het is een energieke groep, die je tijdens een gesprek onmiddellijk laat lachen en ze doen niet aan censuur.

Hoe is jullie band ontstaan?

Maarten: “Het begon allemaal met een jamsessie tijdens Hyperlab 2022, een project van Het Entrepot, in de HARK Bivakzone. We zeiden toen al lachend dat we een band moesten starten. Omdat Sam kon drummen, Rodrigo kon roepen en Arno er niet bij was. We zijn toen begonnen als band omdat ik ook muziek wou maken voor mijn bachelorproject aan KASK. Sam mocht niet meer drummen en werd doorgeschoven naar de keys, dus Arno nam het over. Rodrigo mocht niet meer roepen, dus smeten we een basgitaar naar zijn hoofd. We hebben daarna een ep uitgebracht voor mijn bachelorproject.”

Maarten kreeg een 11/20 voor zijn project en een ongemakkelijke stilte als feedback op de ep, al zei één van de docenten achteraf wel dat ze het goed vond. Ze gingen er allemaal van uit dat optreden een eenmaligheid was, maar nu zijn ze er nog steeds: alive and kicking binnen de Brugse scène. Jonas Messelier, van Feles Music, wou hen op het label en zo ging de bal aan het rollen. Ze speelden ondertussen al shows in Brugge, Gent, Brussel en het jeugdhuis OHK in Oostende. Zelf snappen ze er niets van.

DSC04368 1

KAKAPUNK

KAKAPUNK is een naam die je niet snel zal vergeten. Hij is uitzonderlijk, vreemd, uniek en een perfecte representatie van de band. De naam is van de pot gerukt, ze wilden letterlijk ‘kakapunk’ spelen. Bij volwassenen worden na het horen van de naam vaak wenkbrauwen opgetrokken, maar daar maken ze geen probleem van.

Sam: “Ik vind het een goede naam. Het is een excuus, maar ook een zegen. Het maakt niet uit wat we doen en de naam blijft hangen.”

Hoe verloopt jullie creatieproces?

Jelle: “Wij starten meestal met frustraties of een titel die we al op voorhand bepalen, dat zijn heel vaak domme dingen. Daarna beginnen we gewoon te jammen met dingen die we eerder zelf eens geprobeerd hebben. Dat eindigt dan meestal in een nieuw nummer, wat ik wel moet toegeven is dat we veel te snel tevreden zijn.”

Rodrigo: “Meestal schrijven we een nummer, repeteren we één keer en dan spelen we het direct live.”

Arno: “De volgende repetitie vergeten we dan vaak hoe we een nummer speelden, waardoor je in een nummer wel nog deels de melodie hebt maar het ook deels herschrijft. In elke show klinken de nummers dan ook anders. Alles is een uitdaging bij ons.”

De teksten zijn vaak spontaan en draaien regelmatig rond dieren. Zo hebben ze bijvoorbeeld de nummers ‘Rats n Mice’, ‘My dog is not your dog’ en ‘3D Monkey’. Maar ook ‘I love my boat’ en ‘Ode aan de Vlaamse Kermis’ vinden we terug in KAKAPUNK’s setlist.

DSC 2407

The future of KAKAPUNK

2023 zal het jaar van KAKAPUNK worden. We mogen veel shows, een mogelijks album, stickers, T-shirts, onderbroeken, buttons, bier, (g)een vapesmaak, andere merchandise en vijf depressies verwachten.

Ook zullen ze donaties ontvangen voor ‘Het Blauwe Kruis Brugge’. Rodrigo: “Wij zamelen tijdens onze optredens donaties in voor ‘Het Blauwe Kruis Brugge’, dus als je de diertjes in het asiel wil redden moet je komen kijken! Want een hond heb je niet voor even, maar voor het leven.”

Een laatste belangrijk bericht aan de lezer is dat KAKAPUNK er ooit mee stopt, daar hebben zij nu al een datum voor vastgelegd. Van 29 januari tot 10 februari 2030 zal er een tiendaagse ‘Kakapunk break-up’ plaatsvinden. Ze zullen er 10 dagen lang, elke dag opnieuw, mee stoppen en plannen om een jaar niets van zich te laten horen. Maar niet getreurd, na dat jaar keren ze luidkeels terug met een ‘Greatest Hits’-album en gaan ze op wereldtournee.

Wie ze graag nog eens zou zien voor deze spijtige break-up kan op 9 februari terecht in Snuffel Hostel, waar ze tijdens het driedaagse evenement ‘Out Of Order’ de zaal op stelten zullen zetten en ons van onze constipatie zullen verlossen.

Tekst: Marjolein Velleman, Beeld: Brecht Vanhoutte
Uit BLVRD Magazine editie #32

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.