Een nieuw hoofdstuk voor Hans Borg

Hij schittert deze keer zelf op de cover, maar wist je dat Hans Borg al negen coverfoto’s voor BLVRD shootte? Nu werkt hij volop aan zijn eigen fotoboek, het derde ondertussen. Geen roman, wel een boek met een pakkend verhaal.


Hoe skaten deuren opende

Fotograferen begon als een hobby. Hans heeft jarenlang geskatet en in die scene lopen heel wat creatievelingen rond. Er waren altijd wel vrienden foto’s en video’s aan het maken van hun skatesessies, en dat fascineerde hem. Toen hij in 2016 geblesseerd was, maakte hij van de tijd gebruik om zelf te experimenteren. Hij nam zijn eerste filmrolletje mee naar Berlijn en toen hij de ontwikkelde negatieven kreeg, scande hij ze in met een scannertje van de Aldi. Hij was onder de indruk van het resultaat en vanaf dan groeide zijn passie voor fotografie alleen maar.

Als hoofdberoep runt Hans het transportbedrijf dat hij overnam van zijn papa. Hij rijdt ook zelf met de vrachtwagen, dus een typische werkdag bestaat voor hem uit veel stilzitten en weinig interactie. In fotografie kan hij zich dan weer volledig smijten, het is de ideale uitlaatklep voor hem.

De eerste stappen in self-publishing

Hans kreeg al snel goesting om iets te creëren. Prints maken is vrij duur, een boek maken is voordeliger en een makkelijkere manier om je werk te verspreiden. Hij besloot zijn eigen fotoboek uit te geven. Een succes, want in amper twee weken was zijn eerste boek volledig uitverkocht: alle 100 exemplaren vlogen de deur uit.

Zijn eerste fotoboek is een verzameling van beelden die Hans tussen 2017 en 2020 maakte. Er zit niet echt een verhaal achter, vertelt hij, het zijn eerder spontane foto’s. Castle in the Air is een dagdromerig boek geworden met kleurrijke beelden. Het brengt een gevoel van rust met zich mee. De contrastrijke zwarttinten zorgen dan weer voor een clash.

Hans Borg 14

Het tweede boek, From Pillar to Post, brengt in beeld hoe zijn ouders ziek geworden zijn en het plots aan hem was om de zaak over te nemen. Een conceptueel sterker boek dan het eerste, vindt hij zelf, omdat er dit keer wel een verhaal achter zat. De kijker krijgt meer kadering, er zit meer persoonlijkheid in. Ook voor de afwerking van dit boek schakelde Hans naar een niveau hoger: het is offset gedrukt en garengenaaid, terwijl het eerste boek digitaal gedrukt werd. En de oplage bestond dit keer uit 200 exemplaren, het dubbele van de eerste uitgave. Van beide boeken heeft hij alle exemplaren zorgvuldig met de hand genummerd. Tip voor de liefhebbers: de tweede editie is nog niet volledig uitverkocht. ;)

Work in progress

Het nieuwste fotoboek toont beelden van drie opeenvolgende reizen die Hans met zijn vriendin maakte naar Italië. Na het tweede jaar is ze ziek geworden, het derde jaar was ze hersteld. Ze hebben de reizen dus telkens op een andere manier beleefd. Hans had oorspronkelijk niet de intentie om iets met de reisfoto’s te doen, maar achteraf is hij ermee beginnen spelen en spontaan creëerde hij een vulkaan die hij liet uitbarsten. Heel abstract. Het is een metafoor voor hoe hij alles beleefd heeft in het jaar dat Lotte out is geweest. Het verhaal dat de fotograaf vertelt, is heel persoonlijk, maar hij trekt het open voor interpretatie. Iedereen kan er op zijn eigen manier iets bij voelen.

Hans Borg 07

Zijn vriendin is telkens onherkenbaar op de foto’s, enkel haar silhouet wordt getoond. Alle beelden zijn met een lens met een lange brandpuntafstand gefotografeerd, waardoor je vooral close-ups of details ziet. Een klein stukje uit een groter geheel. Dat is hoe Hans het liefst fotografeert, omdat hij het onderwerp op die manier kan lostrekken uit de context en zelfs in een andere context kan plaatsen.

Een constante evolutie

Fotograferen is evolueren. Hans heeft ondertussen geleerd om de mening van anderen los te laten en niet langer te streven naar perfectie, maar onvolmaaktheden net te omarmen. Er gaat niets boven printen in de donkere kamer: zoeken naar iets authentieks, naar het imperfecte, naar emotie. Daar komt ook zijn passie vandaan om zijn eigen wereld te vertalen naar beeldtaal. Om een verhaal op een andere manier te vertellen.

Het boek is nog niet af, Hans wil verschillende richtingen uit kunnen en is vastberaden om er écht iets goeds van te maken. Eén ding is zeker: ons geduld zal ongetwijfeld beloond worden.

@hans_borg

https://www.hansborg.com/

Tekst: Ellemijn Van Puymbrouck. Foto's: Hans Borg.
Uit BLVRD Magazine editie #39.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.