De Gespaakte Kompanen

Ze zijn met 6 en allemaal afkomstig uit Brugge. Jakob, Cezar, Gust, Thibaut, Brecht en Warre doen iets waarvan de term voor velen onbekend is, ze maken tallbikes. Warre omschreef het als “joenge gasten met goeste die etwa willen doen met velo’s" en dit alleen al brengt hen samen.

DSCF0229

Wat zijn tallbikes?

Thibaut: “Tallbikes zijn, letterlijk vertaald, hoge fietsen. Het zijn twee of meerdere fietsen die op elkaar worden gelast.”

Warre: “Je zit hoger in het verkeer, wat het ook veiliger maakt. Jij ziet iedereen en iedereen ziet jou. En wanneer ze je zien, verschijnt vaak een glimlach op hun gezicht. Iemand op zo’n fiets is iets wat je natuurlijk niet dagelijks tegenkomt. Het leuke is ook dat er oneindig veel mogelijkheden zijn en elke tallbike is uniek en persoonlijk.”

Hoe is dit op poten gekomen?

Brecht: “Het begon toen Warre zei dat hij al heel lang een tallbike wou maken. We hebben dan ook besloten om het gewoon eens te doen, waarom niet hé? We kenden elkaar al allemaal en hebben daar gezamenlijk werk van gemaakt.”

Warre: “De eerste tallbike hebben we in een viertal uren gemaakt. Het was een beginsel, maar hij is wel lang meegegaan. Er hebben al veel mensen mee gereden en we hebben hem nog steeds, hij is ondertussen wel al wat verstevigd.” (lacht)

Jakob: “We zijn ook allemaal mensen die aan fietsen kunnen sleutelen en we zijn allemaal voorstanders van jonge initiatieven in Brugge. We hebben deze twee dus gecombineerd.”

Thibaut: “Er zijn veel communities, in de VS bijvoorbeeld, van mensen die ook zo’n fietsen maken. Ze organiseren rondritten in grote groepen en wij wilden hun voorbeeld volgen. Zo hebben we de eerste tallbike gemaakt en hebben we later ook een vzw opgericht. Op die manier kunnen we al het positieve dat tallbikes met zich meebrengen hier ook verspreiden.”

Zijn er bepaalde vooruitzichten?

Jakob: “Eenmaal we er aan begonnen waren, beseften we dat we er ook veel meer mee kunnen doen. Het concept is zeer vrij en we kunnen er een eigen draai aan geven, ook kunnen we mensen aanzetten om hun eigen fietsen te maken en vermaken. We staan bijvoorbeeld binnenkort, op 18 september, op de autoloze zondag hier in Brugge. Je kunt bij ons terecht voor fietsherstel-workshops en we zullen om het uur een joyride organiseren. We zullen helpende handen voorzien en de mensen dingen aanleren, maar laten hen zelf hun eigen fiets herstellen. ”

Thibaut: “We willen dus onze kennis doorgeven en mensen leren initiatief nemen om zelf aan hun fiets te werken wanneer het nodig is.”

Warre: “We zijn ook verder aan het plannen om enkele workshops te geven in samenwerking met andere organisaties, maar dat moeten we nog wat uitstippelen.”

DSCF0259

Brecht: “Tallbikes zijn straatlegaal, er is geen enkele wet die geschonden wordt. Maar tallbikes verkopen is nog een heel ander verhaal en dat is ook niet onze bedoeling. Ik zie het als ons eigen kunstobject, een fietscultuur en wij bieden onze kennis en ons materiaal aan, aan anderen.”

Warre: “We proberen alles heel low-budget te houden en willen dat ook blijven doen. We recycleren en recupereren heel veel. We werken met oude fietsen die we krijgen en zijn dus altijd op zoek naar oude fietsen en werkmateriaal. Het is onwerkelijk hoeveel mensen een oude fiets in hun tuin hebben staan waar ze niets mee doen. Uiteindelijk worden die fietsen gewoon naar het oud ijzer gebracht, terwijl wij er veel meer mee kunnen doen. Er zijn ook zo veel mensen die rondrijden met een fiets die kapot en gevaarlijk is en gewoon geen geld aan een fietsenmaker willen geven, wat ik begrijp. Zij kunnen bij ons dus terecht om hun eigen fietsen zelf te herstellen.”

Jullie hebben ook een clubhuis op de site van DORP, hoe zit dat?

Warre: “We hebben onze caravan geschonken gekregen. Ik vertelde aan de papa van Cezar over ons idee van de tallbikes en dat we op zoek waren naar een werkplek. We hebben via hem dan de caravan gekregen van Brugge Plus in ruil voor het geven van enkele workshops. Zij hadden hem niet meer nodig en wij konden hem gebruiken. We hebben toen de douche en keuken eruit gehaald en er onze eigen werkplek van gemaakt. We zijn van plan de deur nog uit te breiden zodat we een grotere toegang hebben tot de caravan.”

De gespaakte kompanen zijn nog op zoek naar iemand die de buitenkant van hun caravan een kleurtje wil geven. Een kunstenaar, of gewoon iemand die graag schildert, die hun naam en wat tekeningen op de caravan wil schilderen. Interesse? Stuur hen gerust een berichtje via Instagram! @gespaakte_kompanen

Tekst: Marjolein Velleman Beeld: Brecht Vanhoutte
Uit BLVRD Magazine editie #29

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.