Skimboarden

Daan Vande Ghinste is 16 jaar oud. Hij houdt zich, naast school natuurlijk, bezig met skimboarden, skaten, frisbee en is lid van Scouts Don Bosco. Hij maakte samen met zijn vrienden een kortfilm ‘CONCREET’ die werd vertoond tijdens ‘Kind Of Bruges’ in Cinema Lumière.

512 CD224 7 D98 4677 880 F 06 A95 A1 D4 F25 1 100 o

De term skimboarden is er eentje die niet iedereen bekend is. Wat houdt het precies in?

Daan: “Skimboarden is een overkoepelende term voor flatland skimboarden en wave skimboarden. Beiden heten skimboarden omdat het wel hetzelfde principe is. Flatland skimboarden is een sport waarbij je een board van ongeveer 100x40cm op laag water gooit, erachter loopt en erop springt. Je probeert zo ver mogelijk door te glijden. Ik zou het omschrijven als een mix tussen skateboarden en surfen, een soort wake-skaten op laag water. De truc zit hem in het snel aanlopen, als dat lukt kun je zelfs tricks doen op ramps, rails en andere obstakels. De andere soort is wave skimboarden, daarbij gebruik je een ander, lichter board. Het lijkt wat op elkaar: je start op dezelfde manier, maar bij deze vorm draai je uiteindelijk in een golf. Vandaag de dag wordt ook de term ‘urban skimboarding’ gebruikt, er wordt zo geprobeerd om de sport wat creatiever te bekijken en de twee soorten dichter bij elkaar te brengen. Ik doe voornamelijk aan flatland skimboarden, maar focus me ook op urban spots. Ook waveskimboarden valt binnen mijn interessegebied. ”

Hoe ben jij in aanraking gekomen met skimboarden en wat bracht het met zich mee?

Daan: “Onze familie heeft een cabine aan zee, toen ik in het eerste middelbaar zat had mijn peter een klein skimboard van een winkeltje op de dijk voor me gekocht. Hij spoorde me aan om het eens uit te proberen, zo kwam ik erachter dat ik er best goed in was. (lacht) Het lukte eigenlijk vanzelf. Ik ben daarna dingen beginnen op te zoeken en leerde hoe de pro’s het doen. Ik was vastberaden en verbeterde enorm snel. Na wat oefenen en het verslijten van enkele boards hoorde ik over een skimboard-sessie op het domein Aan de Plas in Brugge. Ik ben daar toen heen gegaan en iedereen stond versteld van wat ik kon. Ze vertelden me over het Belgisch Kampioenschap dat twee weken later plaatsvond, waar ik dan aan deelgenomen heb en uiteindelijk Belgisch kampioen werd.

Tegen het einde van de zomer van 2019 werd ik gesponsord door het merk ‘Shhhboardsports’ uit Nederland. Een jaar later ben ik voor de eerste keer met Adrien Raza gaan skimboarden, die me uiteindelijk in het ‘DBskimboards team’ heeft binnengehaald. Adrien heeft me enorm veel geholpen.”

E8 C7 EC1 A BA0 B 41 BC BFE6 FCD8 B7312 F3 A 1 100 o

Zijn er specifieke plekken waar je gaat skimboarden?

Daan: “Vroeger ging ik regelmatig naar Zeebrugge, Heist en Cadzand in Nederland, maar obstakels meesleuren naar daar was telkens een heel gedoe. Ik zocht dus nieuwe spots om te gaan Skimboarden. Zo ben ik enkele keren naar Skimzone Germany geweest en nam ik deel aan enkele contests. Om het rondrijden wat te beperken kwam ik op het idee om een eigen skimboard pool te maken. Dat ben ik nu dus ook aan het doen samen met Brecht Verheye. We hebben ‘Skiv vzw’ opgericht en zijn een pool aan het bouwen achter de site van JH Comma. De bedoeling is om tijdens DORP, op de site van Het Entrepot, deze zomer wat initiaties te geven en sessies te organiseren om de sport wat toegankelijker te maken. Ook zou het dan een vaste plaats zijn waar ik kan oefenen.”

Je bent onlangs naar buiten gekomen met een kortfilm, hoe is die tot stand gekomen?

Daan: “Het idee vloeide voort uit mijn bedoeling om een soort ‘welcome-edit’ te maken voor mijn aansluiting bij het DB-team. Het was het einde van het seizoen, dus het was niet echt het juiste moment daarvoor. maar toen we een dagje allemaal gingen skimboarden in Nederland, hebben we daar toch een video opgenomen. Plots bedacht ik om op obstakels in de stad te skimboarden als het geregend had. Om op alles waarvan je denkt dat je er niet op kunt skimboarden, dat toch te doen. Het was de bedoeling om de sport op een andere manier te bekijken en volledig uit zijn context te halen. Eén van mijn vrienden, Martijn Vandeputte, had een oude Sony-videocamera liggen en heeft alles gefilmd op cassette. De kwaliteit van zijn camera paste enorm goed bij het idee van het skimboarden in de stad. Lex Monteny, een andere vriend van mij, nam foto’s tijdens de sessies. Ik heb toen aan Sanne van BLVRD gevraagd of we in samenwerking iets konden doen met de foto’s die we hadden, maar ze had een beter idee: we tonen de video op het filmfestival. We hebben daar toen naartoe gewerkt en zo werd onze kortfilm ‘CONCREET’ op groot scherm getoond tijdens ‘Kind of Bruges’. We hebben die erna ook online gezet, ‘CONCREET’ is te bekijken op YouTube en Vimeo.”

Hoe heb jij ‘Kind Of Bruges’ ervaren?

Daan: “Ik was zeer enthousiast door het aantal mensen dat is komen kijken, de zaal zat bijna vol. Het was een geweldige avond die ik kon delen met vrienden en familie. Om je eigen kortfilm op groot scherm te zien, is toch iets anders. Na de vertoning was er een interview met Renée Herleef van Jongvolk, die ons toen ook getekend heeft. Ik wil bij deze Martijn en Lex ook nog eens bedanken!”

Hebben jullie nog verdere vooruitzichten?

Daan: “Ik zal me voorlopig niet echt meer focussen op het maken van een nieuwe part, eerder kleine video’s. Wel zullen Martijn en ik zeker nog video’s samen maken, ook omdat Martijn zeer geïnteresseerd is om zich in de toekomst bezig te houden met film. Ik zal deze zomer vooral prioriteit maken van het ontdekken van nieuwe spots, deelnemen aan contests en onze eigen pool op DORP.”

Tekst: Marjolein Velleman, Beeld: Lex Monteny
Uit BLVRD Magazine editie #28

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.