MOOOV FESTIVAL 2022

Tussen 21 en 29 april strijkt het MOOOV Filmfestival opnieuw neer in Cinema Lumière voor een rondje bijzondere films. Dit jaar staan maar liefst 120 voorstellingen op het programma, en ook tal van talks, randactiviteiten, een expo én een openluchtvertoning.

MOOOV is er voor iedereen. Zowel de gedecideerde filmfanaat als de toevallige bezoeker komen er aan hun trekken. Laat je kritische oog vallen op de acht competitiefilms, verrijk je kennis bij een spraakmakende documentaire, neem je neefje/nichtje mee naar een familiefilm of be first in line voor een exclusieve filmpremière. Je kan je ook gewoon laten verrassen door het gevarieerde filmaanbod en daarna gezellig napraten met een pint in festivalcafé KORF.

Aanschouw hier een korte guideline door het aanbod van MOOOV, helemaal op maat van de hippe BLVRD-lezer.

Openingsfilm FLEE

(donderdag 21 april om 20u, Concertgebouw)

Het MOOOV Filmfestival gaat van start met de vertoning van de prachtige geanimeerde documentaire FLEE. De Deense maker Jonas Poher Rasmussen vertelt het verhaal van zijn vriend Amin, die 20 jaar geleden zijn thuisalnd Afghanistan noodgedwongen moest verlaten. Hij slaagt er voortreffelijk in om het verhaal van oorlogsvluchtelingen een menselijk gelaat te geven. En, geloof het of niet, daar draagt vooral de animatie aan bij.

Na de film – die trouwens genomineerd was voor een Oscar! – houden we een feestelijke receptie, inclusief drankjes en DJ’s. En een feest mag het zijn, want in 2022 viert MOOOV haar 10e verjaardag. Niet te missen!

Flee foto 3

Kind of Bruges

(Vrijdag 22 april om 19u, Blauwe Zaal)

Op vrijdagavond 22 april nemen BLVRD, PLATFORM en Jong Volk MOOOV over. Vanaf 19u streamen ze verschillende kortfilms van jonge Brugse makers, die trouwens ook allemaal aanwezig zullen zijn. Daarna tonen ze de documentaire Kind Hearts, over het jonge koppel Billie en Lucas dat in Brussel gaat wonen en studeren. Een pareltje over de kracht van eerste liefde, die trouwens op het filmfestival van Berlijn ook een prestigieuze prijs kaapte!

2 KIND HEARTS 2022

#LZSB toont ‘Marcher sur l’eau’

(vrijdag 22 april om 21u, Sebrechtspark, gratis!)

#LZSB (Lieve Zusjes, Stoere Broers) trekt door heel Vlaanderen met hun cargofietsen en passeren langs acht verschillende MOOOV-festivallocaties op één week tijd. Aan boord: batterijen die overdag met zonnepanelen gemonteerd op de fietsen opladen en projectiemateriaal om een openluchtvoorstelling mee te organiseren. Elke avond komen ze aan op een bijzondere plek waar ze de documentaire ‘Marcher sur l’eau’ vertonen. Dit is een zero-emissions verhaal op verschillende manieren: geen netstroom nodig om openluchtfilm te projecteren, en geen uitlaatgassen want alles gebeurt met de fiets.

How to be collective?

(21 – 24 april, Biekorf)

Tijdens het eerste festivalweekend nemen verschillende filmcollectieven de Biekorf over. Onder meer Collectif Faire Part, Subversive Film en Collectif La voix des Sans Papiers tonen videokunst en organiseren talks. De rode draad? De ongebreidelde kracht van het bijeenzijn en hoe we als mens en als kunstenaar, als individu en als groep, energie, moed en hoop halen uit het collective zijn.

Inspired by Do vzw

(maandag 25 april om 20u, Rode Zaal)

Pamela en Wannes van Do vzw hebben hun licht laten schijnen over het aanbod van MOOOV en tonen de film Eyimofe. Mofe en Rosa wonen in Lagos en leiden heel verschillende levens. Maar ze hebben wel een gedeelde droom: een nieuw leven opbouwen in het westen. Uiteindelijk houden vele tegenslagen hen gevangen tussen droom en daad: beiden zullen hun plannen voor een nieuw leven noodgedwongen opbergen. Na de film host Do vzw een interessant panelgesprek over identiteit en culture crossing.

Fototentoonstelling ‘Where can I find a horse in Cambodia?’

(hele festivalperiode, Grand café De Republiek)

De Brugse fotograaf Viktor Van Hoof – voor de meeste lezers onder jullie intussen wel bekend – stelt zijn werk tentoon in De Republiek. De gouden eeuw van de Cambodjaanse Cinema (1960 – 1975) leeft bij de Cambodjanen enkel verder in hun herinneringen, want het Rode Khmer-regime vernielde alle filmrollen. De meeste acteurs en regisseurs werden uitgemoord. De foto’s van Viktor spelen met de rol van archief: aan de hand van verbeelding, herinnering en persoonlijke interpretatie wordt het verdwenen archief in zijn beelden opnieuw tot leven gewekt.

Op woensdagavond 27 april toont Viktor een Cambodjaanse film in de Groene Zaal. Aansluitend houdt hij een talk over zijn expo, en hoe die tot stand is gekomen. Nadien is er tijd voor een drankje en een babbel met de fotograaf.

0008 8

Zin om mee te helpen tijdens het festival? Pintjes tappen, kaartjes scheuren, films ondertitelen, … Stuur een mailtje naar vrijwilligers@mooov.be!

Ben je tussen de 16 – 21 jaar en gepassioneerd door film? Dan is onze jongerenjury misschien iets voor jou. Your voice matters, want de winnende film wordt nadien uitgebracht in de zalen! Vragen of meer info? Mailen maar: jongerenjury@mooov.be

Het volledige aanbod vind je op www.mooov.be

TEKST: Hannelore Gheldof, BEELDEN: ©Flee, ©Kind Hearts, ©Viktor Van Hoof
Uit BLVRD Magazine editie #27

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.