Kortfilmjam 2022

Het lab organiseert binnenkort een gratis kortfilmjam, een idee van Maïm Dedeene onder begeleiding van Viktor van Hoof. We hadden een gesprek met Maïm over wat deze kortfilmjam zal inhouden.

IMG 4285

Jullie zijn bezig met de kortfilmjam op poten te zetten? Wat houdt dat in?

Viktor: “(Kijkt naar Maïm) Vertel je pitch die je hebt geoefend!”

Maïm: “Jongeren vanaf 15 jaar hebben drie dagen de tijd om een film te schrijven, op te nemen en te monteren. Dat is best pittig. Maar we hopen onder deze druk een goeie sfeer te creëren, en dat jongeren elkaar vinden. Toen ik zelf nog in het middelbaar zat, was het best moeilijk een crew te vinden. Ik had de mensen in mijn klas, maar buiten mijn klas kende ik niemand die mij kon helpen. We hopen eigenlijk de community van filmmakers in Brugge wat aan te wakkeren, zodat er banden ontstaan tussen de verschillende scholen, mensen en groepen.”

Wat staat er op de planning doorheen de drie dagen?

Viktor: “We gaan met de jonge groep filmmakers op weekend. We brengen hen naar twee verschillende ateliers waar ze met video werken: het videolab van Het Entrepot en het MaM van Howest. We nemen de groep mee naar deze plaatsen en loodsen hen door alle fases, van pre- tot postproductie, aan een snel tempo. Waarbij wij zorgen voor de juiste begeleiding, intermezzo en motivatie. De eerste dag zal een schrijfdag worden, daarna een filmdag om te eindigen met een montagedag.

Ik hoorde ook dat er talks zullen zijn?

Maïm: “Ja, talks en inspiratiesessies. Er zal een levensgrote camera obscura zijn waar je in kan lopen! Dan ook een folie-artiest, en er zal nog een derde talk zijn die we nu nog even geheim houden (lacht).”

Zal er een thema zijn waarrond gewerkt wordt?

Viktor: “We zullen een zin meegeven als leidraad, waar inspiratie uit kan ontstaan. Maar het is volledig aan de filmmakers hoe ze die gebruiken. Ze zijn vrij om die zin te interpreteren. Uiteindelijk mogen de filmmakers maken wat ze willen: een spaghetti western of een avant-garde experimentele film, alles is mogelijk!

Maïm: “De zin kan even goed in de dialoog worden gebruikt, de uiteindelijke film moet gewoon ergens een vage hint hebben naar de zin.”

Geen grenzen dus?

Maïm: “Nee, het is niet onze bedoeling om de filmmakers te belemmeren.”

Is er ervaring nodig om te mogen deelnemen?

Maïm: “Ja, het is toch de bedoeling dat je de simpele basics onder de knie hebt. Je moet op zijn minst weten hoe een camera werkt of al eens een film hebben gemaakt.”

Viktor: “Maar voor de mensen die er minder vertrouwd in zijn, hebben we de juiste begeleiding. We hebben een groep Brugse filmmakers die ten dienste staat van de jongeren.”

Dus ook al heb je niet veel ervaring, je kan nog steeds meedoen?

Maïm: “Het project is niet resultaat gericht. Het is vooral de bedoeling om in team te werken en mensen te leren kennen. Een community uitbouwen dus, de film is maar bijzaak.”

Viktor: “Ja, je kan inschrijven met een team, maar je kan ook solitair inschrijven en worden toegevoegd aan een hoop jonge creatievelingen.”

Je zal zeker nieuwe mensen ontmoeten dus.

Maïm: “Ja, als je iets creatief wilt doen, ben je welkom op Het Entrepot en het MaM waar gelijkgezinden altijd aanwezig zijn.”

Wat gebeurt er met de afgewerkte films?

Maïm: “Normaal zullen deze getoond worden in cinema Lumière op een open moment waar iedereen aanwezig mag zijn. Daarover later meer.

Meedoen?
Inschrijven via het-lab.be!

TEKST: Lauren Rolly, BEELD: Jennifer Andries
Uit BLVRD Magazine editie #27

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.