WINTERGLOED: LUCY & WARD

Voor het tweede jaar op rij nodigen we jonge Brugse kunstenaars uit om mee te werken aan het lichtparcours van Wintergloed. Onder de naam “fluisteringen” en met als thema “gesprekken met de stad” gingen Nina Everaert, Gerard Cornet, Karim Shatla, Lucy Lu en Ward Rosseel aan de slag. Lucy en Ward zorgden voor een track bij de installatie tussen de Gentpoort en de Conzettbrug. De muur aan de kant van het pad wordt tijdens Wintergloed uitgelicht en de muziek die Lucy en Ward maakten, nodigt je uit om dichterbij te komen.

Ward: Voordat ik ook maar iets zeg over onze muziek, wil ik eerst ook Mauricio Meurrens vernoemen, want eigenlijk hebben we met drie aan deze installatie gewerkt. Ookal weet hij dat niet… Ik heb de track met hem gemaakt, niet met de bedoeling om die hier te gebruiken, maar met de magische toevoegingen van Lucy was het zo ideaal voor dit project!

IMG 9455 bewerkt verkleind

En hoe zou je de stijl omschrijven van wat jullie hier gecomponeerd hebben? En in het algemeen?

Ward: Akoestisch, rustgevend, atmosferisch, …

Lucy: Normaalgezien is jouw stijl veel heavier, meer rock. Terwijl mijn stijl eerder elektronic is.

Ward: In het nieuwste album is m’n stijl wel wat “kalmer” geworden, ik denk door ouder te worden (lacht).


Of door corona...?

Ward: Misschien wel eigenlijk, omdat ik veel meer alleen heb geschreven tijdens de corona periode, en omdat je dan niet meteen dezelfde energie hebt die je krijgt als je met vijf bezwete mannen muziek staat te maken met gitaren...

Lucy: Dit stuk voor Wintergloed is dan wel een ideaal voorbeeld van hoe onze twee stijlen zich met elkaar kunnen vermengen. Ward is heel goed in melodieën op gitaar en ik kan heel goed aanvullen met de heel lage synths en piano.

Hebben jullie het nummer ook op de plek geïnspireerd? Of ligt de basis vooral bij de track die jij en Mauricio maakten?

Ward: Ik maak vaak losse tracks op basis van emoties. En als ik dan aan een bepaald project werk waar een soort sfeer of vibe of gevoel rond hangt, dan weet ik dat ik daar al tracks voor liggen heb, en kan ik kiezen welke daar best bij past om van te vertrekken.


Welke sfeer hangt er dan aan deze track vast?

Ward: Het idee dat iedereen zijn stempel zet op de wereld, dat iedereen iets achterlaat en dat we daardoor ook nog aan hen denken. Het idee van een “nagedachte”, dat is wat ons hier inspireerde.

Lucy: Ik linkte het ook letterlijk aan de verandering die hier op deze plek gepland staat. Ze gaan het stuk waar we nu staan aanpassen en verbouwen.

IMG 9466 verkleind

Dat deed me realiseren dat het er hier over 15 jaar helemaal anders zal uitzien, helemaal anders zal voelen, net omdat iemand een idee had om het te veranderen.

Het idee dat iedereen zijn stempel zet op de wereld, dat iedereen iets achterlaat en dat we daardoor ook nog aan hen denken. Het idee van een “nagedachte”, dat is wat ons hier inspireerde.

- Ward

Hebben jullie zelf nog specifieke plannen of dromen voor de toekomst?

Lucy: Ik wil vooral gelukkig zijn met de projecten die ik doe en de muziek die ik maak. Er is niet één specifieke doelstelling die ik voor ogen heb, wat doe je ook nadat je die doelstelling zou hebben behaald? Ik vind het wel leuk om via verschillende projecten uitgedaagd te worden en te kunnen experimenteren. En ook heel belangrijk is om te kunnen blijven trouw zijn aan jezelf, in alles wat je voelt en doet.

Ward: Ik zit momenteel in een periode waar ik steeds op zoek ben naar nieuwe dingen om mezelf uit te dagen, ik leg de lat telkens een beetje hoger. Daar steek ik natuurlijk altijd heel veel tijd in. Ik ben super excited voor het moment waarop ik terug daarvan ga afstappen. Dat ik niet meer per se 100 uur aan iets moet zitten en het altijd beter en beter en beter moet zijn, maar dat ik het gewoon eens kan afwerken op één avond. Ik wil niet altijd zoeken, ik zou het ook fijn vinden als er een punt is waarop het gewoon vanzelf komt!

Volg Ward via @wildchopsuey en Lucy via @boluub!
Foto's: Jasper van het Groenewoud.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.