Viktoir maakt kunst toegankelijk voor iedereen

Felle kleuren, dierenprints en een tikkeltje absurditeit. Met zijn herkenbare stijl laat de jonge kunstenaar Viktor Vandenabeele (23) een frisse wind waaien door het Brugse straatbeeld. Onder het pseudoniem Viktoir creëert hij kunst die voor iedereen toegankelijk is. Aan zijn kleurrijke oeuvre, dat varieert van prints tot streetart, voegt hij nu ook een eigen kledinglijn toe in samenwerking met de Brugse winkel Fresh.

Viktoir5

Wat kunst betekent voor Viktor

Kunst moet esthetisch mooi zijn, maar het gaat verder dan dat. Viktors werk is humoristisch en bevat meestal een dubbele bodem. Daarmee bewijst hij dat de boodschap die achter kunst zit niet altijd zwaar beladen hoeft te zijn, en al zeker niet eenduidig. Hoe het publiek zijn creaties soms helemaal anders interpreteert en benadert dan hijzelf, fascineert hem.

Van je passie je beroep maken, velen dromen ervan. Maar kunst hoeft voor Viktor geen middel te zijn om van te leven. Hij doet het vooral vanuit goesting, véél goesting. Met zijn 23 lentes is hij zelf nog jong, maar zijn publiek is dat ook. Vaak zijn het studenten die nog niet zo kapitaalkrachtig zijn. Ook zij moeten de kans krijgen om van kunst te genieten, vindt hij. En misschien nog belangrijker: met zijn werk wil de creatieveling bovenal mensen verbinden.

Een eigen herkenbare stijl

Viktoir, dat is kunst in uiteenlopende vormen: van potlood- en acryltekeningen tot streetart. Je spot zijn illustraties op muren, ramen of zelfs elektriciteitscabines in verschillende steden. Eén ding is zeker: je wandelt er niet zomaar voorbij. De illustraties springen in het oog door een samenspel van felle kleuren, expressieve vormen en humoristische elementen. Een aandachtige kijker merkt ook een terugkerend element op: l’artiste lui-même. “Als kunstenaar wil je jouw eigen wereld vertolken, en hoe beter dan jezelf erin te verwerken?”, aldus de creatieveling. IJdelheid is het niet, eerder een vorm van zelfspot.

Inspiratie haalt hij onder andere uit films van Sorrentino, Tarantino en Anderson, maar ook het werk van andere kunstenaars dient als inspiratiebron. Hij refereert er dan ook geregeld naar in zijn creaties.

Viktoir6

Hoe de bal aan het rollen ging

Het eerste grote project waaraan Viktor meewerkte, was het Brugse streetartfestival The Bridges in 2020. Hij stond in voor al het grafisch ontwerp, denk aan het logo, de affiches en een plan van de route door de stad.

Een andere belangrijke ervaring was Kunstenal KAAPt, waarbij lokale kunstenaars de toestemming kregen om de oude Van Marcke-site in een artistiek jasje te steken. Een week lang uren op een hoogtewerker met graffiti spuiten, het was intensief. Maar er ontstond op de site een hub van jonge creatieve mensen, waar verbondenheid centraal stond. En dat is net waar kunst volgens Viktor om draait.

Die ervaring liet hem niet alleen toe om te doen wat hij het liefste doet, maar opende ook deuren. Hij leerde er namelijk nieuwe mensen kennen, die op hun beurt ontdekten waar Viktoir voor staat. Zo zag hij zijn publiek geleidelijk aan groeien.

Viktoir x Fresh

Goed nieuws voor de fans van Viktoir: je kunt binnenkort met zijn kunst op je lijf lopen. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want de Brugse kledingwinkel Fresh en Viktoir brengen samen een collectie uit. De ontwerpen van Viktoir zijn zorgvuldig op de kledingstukken geborduurd. De collectie bestaat uit een trui, T-shirt en een sjaal. Wie op zoek is naar een manier om kleur toe te voegen aan zijn garderobe, search no more.

Viktoir4

Waarom Viktoir en Fresh een perfect match vormen? De stukken die je in Fresh vindt, worden op een eerlijke en correcte manier gemaakt. De eigenaar kiest zijn producten zorgvuldig uit en zijn visie over wat mode kan en moet zijn, past perfect bij die van Viktor. Bovendien vindt de kunstenaar dat jonge Bruggelingen elkaar moeten helpen, want zo ontstaat er een wisselwerking van creatieve ideeën.

De release van de collectie vindt plaats op 4 maart, de datum waarop Fresh trouwens ook zijn zesde verjaardag viert.

What’s next?

Net als veel van zijn werk ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Viktoir. Naast de samenwerking met Fresh, werkt de bezige bij nu al aan de voorbereidingen voor het streetartfestival The Bridges 2022 dat deze zomer plaatsvindt. Hij organiseert ook creatieve projecten voor kwetsbare jongeren in het Entrepot. Daarvoor stapt hij uit zijn comfort zone en benadert hij kunst vanuit een heel ander perspectief, wat het net zo leerrijk maakt. Ten slotte zal hij deel uitmaken van Smallfish, een nieuw platform dat eraan komt om Brugse kunstenaars op de kaart te zetten.

We zullen nog van hem horen!

Volg Viktoir op Instagram @Viktoir.Viktoir of shop de collectie vanaf 4 maart in Fresh, Sint-Jakobsstraat 30, 8000 Brugge.

Tekst: Ellemijn van Puymbroeck, Beeld: Viktor Vandenabeele
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.