Winston Surfshirt: Jamiroquai for stoners

Winston Surfshirt, rising star in Australië, sluit hun ‘Panna Cotta’ tour af in Brugge. Deels R&B, West Coast hiphop, soul, the list keeps going. De band bestaat ondertussen uit zes personen, maar blijft in de eerste plaats het kind van rapper, zanger en producer Winston Surfshirt himself. Feelgood, zomerse vibes en Sir Elton Johns favoriete band van het moment. Ondertussen zitten ze al aan hun derde album ‘Panna Cotta’ en dat komen ze in Cactus Muziekcentrum voorstellen. We moesten weten hoe het allemaal begon.

Waar, wanneer en hoe heb je de naam Winston Surfshirt bedacht? Er lijkt een goed verhaal achter te zitten.

“In mijn slaapkamer toen ik ongeveer 14 of 15 was. Ik zat in een band met een paar vrienden en ik was de gitarist. Ik schreef ook muziek in mijn eentje en zette ze op iTunes onder 2 verschillende namen: Winston Surfshirt & Jungle Jim. Pas jaren later stopte ik met de bands, toen ik iets nieuws wou beginnen. Ik koos Winston Surfshirt omdat het me gewoon bijbleef om de een of andere reden.”

“Het kwam uit ‘Rolling Stones Rock ‘n Roll Circus’ waar John Lennon zichzelf voorstelt aan Mick Jagger als Winston Legthigh - achteraf gezien had ik gewoon die naam moeten nemen - maar ik dacht dat twee woorden samen grappig waren voor een achternaam en plakte surf en shirt aan elkaar. Ik surf niet voor de duidelijkheid en ik hou niet van het strand, maar ik draag wel shirts.”

Winston Surfshirt ontsnapt een beetje aan categorisering, hoe zou je het zelf omschrijven?

“Ik heb zelf moeite om er de vinger op te leggen, waarschijnlijk omdat ik het maak. Het is niet zo dat ik ooit echt probeer om een bepaald geluid aan te boren. Ik schrijf en schrijf gewoon tot ik iets leuks vind. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat het een beetje Jamiroquai voor stoners is, misschien beantwoordt dat de vraag?”

General photo 221107 Winston Surfshirt Xinger Xanger 21216

Hoe verloopt je creatieve proces dan precies? Is het echt gewoon schrijven of komt er meer aan te pas?

“Het draait om meer, het is constant in ontwikkeling, dat is het mooie van muziek - er zijn zoveel manieren om een nummer te schrijven en schrijven is mijn favoriete bezigheid. Je hebt constant nieuwe manieren nodig om te verkennen, zelfs een nummer gewoon beginnen met een keyboard en dan de volgende keer een beat beginnen met een kit of een gitaar of sampling of fluiten. Iets nieuws doen helpt altijd.”

Tekst of melodie? Welke komt eerst?

“Meestal de tune. Ik maak eigenlijk beats tot ik er een vind die ik wil schrijven en uitbreiden. Daarbij komen soms wel al wat losse woorden - nooit een volledige verse of zo. Soms komt een titel voor een nummer ook gewoon binnen in mijn hoofd. Dan zet ik een herinnering voor de volgende dag als ik thuis ben of geen muziek maak en begin ik er de volgende dag aan. Zo zijn al heel wat nummers gemaakt, eerst de beat en wat losse woorden, maar er moet eerst een titel in mijn hoofd rondzweven.”

Hoe ben je eigenlijk met muziek begonnen?

“Voor mij was het gewoon gitaar spelen. Ik groeide op in West Sussex tot ik 12 was en had een paar lessen maar hield er nooit echt van totdat ik naar Australië verhuisde. Het was te warm om iets anders te doen dan gitaar te spelen. Daarna raakte ik geobsedeerd door de Beatles en sindsdien heb ik niets anders meer gedaan dan muziek maken.”

Hoe heb je uiteindelijk de rest van de band ontmoet? Waar kwam de behoefte vandaan?

“Ik heb ze echt overal en nergens ontmoet, het ging allemaal heel organisch. Met twee ervan ging ik naar school, zij zitten al heel mijn leven mee in bands - Mi-K & Bik Julio, de gitarist en bassist. Dool, die de keys bespeelt, is Julio’s neef en ben ik al langer vrienden mee. Bustlip, die beats speelt, heb ik later via via leren kennen. Hij introduceerde mij veel muziek die ik niet kende en heeft echt de manier waarop ik schrijf veranderd. Door de muziek klikte het echt meteen. Bone, ten slotte, speelt trombone. We hebben elkaar leren kennen op een huisfeestje met gemeenschappelijke vrienden toen Surfshirt al een paar jaar bezig was. We speelden er en hij had zoiets van ‘ik speel de trombone’ en dan ging het snel, hij kwam de volgende dag langs voor opnames en we spelen samen sindsdien. Het is echt pas Winston Surfshirt als je het live ziet!”

Hebben jullie veel fans in België?

“Ben jij een fan?”

Of course!

Ah, dan ja - we hebben een fan in België. Laatste keer in Europa speelden we in Brussel. Het was ongeveer twee weken voor de lockdown, maar wat een show, ongelooflijk! Ik was zo verrast met de opkomst omdat ik het gewoon niet mogelijk achtte.”

Ben je ooit in Brugge geweest?

“Ik ben nog nooit in Brugge geweest, maar ik kan niet wachten om het eindelijk persoonlijk te zien. Het is ook de laatste stop op de tour dus we gaan er echt alles geven!”

Winston surfshirt speelt op donderdag 20 april in Cactus Muziekcentrum

tickets: cactusmusic.be

221107 Winston Surfshirt Xinger Xanger 21517

Beeld: © XingerXanger, Tekst: Nicholas Vandenbussche.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.