The Fox

De Mallebergplaats, de verbindingsstraat tussen de Philipstockstraat en de Hoogstraat, is een nieuw adresje rijker. Begin april opende Bram Goethals (32) er het eet- & praat The Fox, waar je terechtkan voor een goed glas wijn, lokale bieren en verschillende hapjes om de grote of kleine honger te stillen.

ADS0564

Ervaring deed Bram eerder op in de bekende bruine kroeg L’Estaminet. Na een korte periode als zelfstandige schrijnwerker bleef de horecamicrobe sluimeren. Hij stootte op het over te nemen pand ‘t Gulden Vlies en zag meteen het enorme potentieel van het vroegere nachtrestaurant. De donkere boite maakte plaats voor een licht interieur, twee opgezette vossen, donkergroene zitbanken en een opvallende muurtekening van de Brugse kunstenaar Wietse. Deze eyecatcher met 4 vossen siert een volledige muur, en is meteen een eerste aanknooppunt voor een gezellig gesprek.

Vanwaar komt de naam The Fox?

“Eerst en vooral is het een verwijzing naar mijn jongste zoontje Fosse, bovendien bekt het ook heel goed. Ook in de inrichting komen er een aantal vossen terug. Zo vond ik het ook heel cool om werk van een Brugse kunstenaar in huis te halen. Wietse staat bekend om zijn meterslange muurschilderingen met voornamelijk dieren, en ik moest meteen hiervoor aan hem denken. Niet veel later stond deze tekening op de muur, volledig uit de losse pols geschilderd.”

Los van de muurschildering, doe je alles zelf?

“Klopt! Alles van de inrichting heb ik volledig zelf gedaan, dat ging heel vlot want ik heb voordien nog gewerkt als schrijnwerker. En ook achter de bar en in de keuken sta ik alleen. Heel soms komt er iemand helpen op de drukke momenten in het weekend, en dan voelt het voor mij aan als vakantie.” (lacht)"

Hoe stel je je bierkaart samen?

“Alles op de menukaart is naar eigen smaak samengesteld. Ik heb vooral geselecteerd wat ik zelf het liefste drink. Enerzijds heb je de klassiekers, die mogen niet ontbreken. Maar er zitten ook een aantal specialere bieren tussen die je niet zo frequent kan vinden zoals de Drama Queen van het vat en het Zatte Rita-bier. Sinds kort schenk ik ook een aantal cocktails zoals een frisse Aperol Spritz of een Negroni, perfect als zomers aperitief.”

Wat kan je vertellen over de wijnen?

“Hiervoor schakelde ik de Brugse Matthys wijnen in. Zo hebben we in samenspraak het wijnaanbod samengesteld. Zelf ben ik niet de grootste wijnkenner, maar we kozen diverse wijnen uit die goed te combineren zijn met kaas & charcuterie. Door vooral heel veel te proeven hebben we de wijnkaart opgemaakt.”

Hanteer je dezelfde visie over de eetkaart?

“Klopt, alles is op en top lokaal. Het brood haal ik bij de broodsmid uit Sint-Andries, de kazen komen van De Kaasplank in Sint-Pieters, en de charcuterie is afkomstig van Monarti, een klein bedrijf uit Roeselare dat pure terroirproducten aanbiedt. Daarnaast is er sinds kort ook elke dag zelfgemaakte spaghetti te verkrijgen, ook in een veggie-versie en een kinderportie.”

Ga je de kaart nog uitbreiden?

“Later komen er ook nog verschillende lasagnes, croques, kaas- en garnaalkroketten bij op de menukaart. Bovendien zal ik nog een aantal extra warme hapjes opnemen in het apero-assortiment. Ik heb gemerkt dat de mensen wel verlangen naar een warme maaltijd, zelfs bij het mooie weer. Wat ik ook zelf belangrijk vind, is dat de keuken open is van opening tot sluit. Mensen die ’s nachts nog op zoek zijn naar een late night snack, kunnen zo bij mij terecht. Ik heb zelf ook vaak honger ’s avonds en geraak moeilijk in Brugge nog aan een volwaardige maaltijd na 22u. Daar wil ik graag verandering in brengen.”

Komen er meestal Bruggelingen, toeristen of een mix?

“Dat zit wellicht op een mix van 70% Bruggelingen en 30% toeristen, en dat was het vooropgestelde doel. Onlangs had ik toeristen die 2 keer op één dag zijn gekomen omdat hun tijd in Brugge natuurlijk beperkt is en omdat ze het hier erg leuk zitten vonden.”

Wat vind je het leukste onderdeel aan zelf een horecazaak starten?

“Het sociale aspect is heel belangrijk voor mij. Als schrijnwerker was ik constant op de baan en werkte ik vaak alleen. Nu heb ik op korte termijn enorm veel mensen leren kennen, Bruggelingen en toeristen. En dat is zeer plezant want iedereen heeft zijn eigen verhaal. Een ander voordeel is dat ik veel meer tijd kan spenderen thuis overdag met de kinderen. Dat is misschien wel het mooiste voordeel.”

Tekst: Layla Cornelissen, Beeld: Lander Mus
Uit BLVRD Magazine editie #28

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.