Stera: planten & koffie

Groene vingers maken een comeback! Planten fleuren een ruimte op, geven extra gezonde lucht en zorgen voor een leuke bezigheid. Olivier begon als jonge ondernemer op zijn negentiende met een plantenwebshop. Nu gekend als ‘Stera’, opende hij sinds kort een plant- en koffiebar onder dezelfde naam. De koffiebar focust op lokale en gezonde producten, waarbij je met het grootste enthousiasme al je groene vragen kwijt kan bij Olivier.

Je interesse in planten en het kweken ervan ontstond aan een jonge leeftijd. Waar start het verhaal?

Olivier: “Op mijn zestiende ben ik bij m’n papa gaan wonen en heb ik zowat heel z’n huis overgenomen met planten. Na verloop van tijd had ik heel wat stekjes en heb ik deze online gezet. Ik bracht die stekjes gratis aan huis en gaf er een woordje uitleg bij. Toen mijn voorraad opraakte, kwam ik op het idee om mijn liefde voor plantjes en interesse in webshops om te zetten in ‘Plantjes van Kortrijk’. Dat werd de naam van mijn eerste eigen webshop. Vanaf mijn negentiende heb ik me daar een jaartje mee beziggehouden als hobby naast mijn beroep.”

“De webshop was voor mij niet genoeg, omdat ik graag m’n planten directer aan de man wou brengen. Zo heb ik een oud busje uit de jaren 70 uit Italië omgebouwd naar mijn eigen truck waarmee ik naar de markt in Brugge ging. Op die manier bracht ik een ander product naar de markt en merkte ik dat ze hunkerde naar iets artisanaal, iets jonger en het is fijn om daar een deel van uit te maken. Ik vond het geweldig om te doen, omdat de markt voor mij altijd even stilstaan in de tijd is. Je merkt dat ook aan de oudere marktkramers die een gevestigde waarde zijn. Zij vinden het leuk dat er een jonger initiatief naast hen staat.”

Stera blvrd 61

Waarom wou je dan uiteindelijk met de koffiebar beginnen?

Olivier: “De markt was een groot succes en ik voelde aan het Brugse publiek dat er nood was aan een plantenwinkel dichter bij het centrum. Het ondernemerschap zit wel in me. Telkens als ik opsta, heb ik een gevoel van ‘kom, we gaan eraan beginnen’ en dat speelt een grote rol in het volhouden en verder willen uitbreiden, naast mijn webshop en de planttruck. Het succes van die twee zorgde natuurlijk voor een boost en maakte het makkelijker om de stap naar de koffiebar te maken. Mijn ouders zijn allebei ook heel ondersteunend. Mijn pa z’n ‘gewoon doen’-mentaliteit weegt op tegen m’n mama haar hoofd vol rampscenario’s. Ik luisterde naar beide en bleef zo met mijn voeten op de grond, maar waagde ten volle de sprong.”

Stera blvrd 23

“Het is echt al heel leuk geweest. Tijdens de week is het iets rustiger, waardoor ik tijd heb om met meer mensen te praten. Ze geven hun opinie en ik heb dan ook tijd om te kijken of alles in orde is met de webshop. Er komt heel veel bij kijken, waardoor ik ervoor kan zorgen dat ik in het weekend paraat sta tijdens de drukte.”

“Naast de koffies, heb ik een grote tafel die ik wil gebruiken om workshops te organiseren. Ik hoop dat jonge ondernemers de weg naar hier vinden om de locatie te gebruiken. Zelf dacht ik vroeger vaak aan een zaak starten, maar het kost allemaal zoveel geld. Dat is jammer, want dat gaat het enthousiasme ten onder. Ik wil graag de optie aanbieden om met wat ik nu heb, iets te doen en niet denken aan het financiële of het budget.”

Heb je nog extra plannen voor in de toekomst?

Olivier: “In de zomer wil ik de deuren kunnen openzetten en een mooi terrasje bouwen zodat ik een assortiment aan buitenplanten kan aanbieden. Het is niet de bedoeling dat het hier vol mensen zit, maar eerder op het gemak. Het gaat mij niet om het financiële, maar om de gezelligheid en het moet nog haalbaar blijven ook natuurlijk. Ik wil graag een plaats creëren waar mensen naartoe komen, buiten de stad, en tot rust kunnen komen.”

“Naast het terras, serveer ik sinds kort ook brunch. De vraag was al een paar keer gekomen van klanten en ik moest hen telkens teleurstellen. Maar eigenlijk kook ik supergraag, dus ben ik dan beginnen experimenteren en bied ik nu een klein menu van vijf gerechtjes aan. Later komen er ook nog food jars bij met verse groentjes, quinoa en een sausje. Dat maakt het simpel en goedkoop, waardoor de drempel naar gezond eten lager ligt.”

“Iedereen is hier welkom natuurlijk, maar ik hoop het zeker aantrekkelijk te maken voor jonge mensen. Om die reden werk ik afwisselend in het Engels, omdat niet alle mensen in Brugge Nederlands spreken. De drempel ligt hoger voor hen en ik wil dat iedereen zich hier thuis voelt.”

Stera blvrd

Tekst: Eva Vandendriessche, Beeld: Cato Crevits
Uit BLVRD Magazine editie #32

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.