CHEZ MARIETTE

Vanaf 1 juli kun je heel de zomervakantie in De Republiek terecht voor de overheerlijke taartjes en gebakjes van Chez Mariette, een veganistische artisanale eenmansbakkerij. In 2015 richtte Marieke Chez Mariette op, die sindsdien uitgegroeid is tot de place-to-be voor mensen die houden van zoet én eerlijk gebak.

Taarten bakken, daar is niet iedereen voor in de wieg gelegd en in het begin ook niet Marieke. Pas toen ze veganist werd en de zoete taartjes en cakes mistte, begon ze te experimenteren. "Ik heb eigenlijk communicatiewetenschappen gestudeerd in Gent, maar ik bakte vaak en postte daar foto’s van op Instagram. Op een dag contacteerde een nieuw koffiehuisje me of ik bij hen taarten wou leveren." Marieke legde haar bakkersdiploma af via afstandsonderwijs en Chez Mariette was geboren.

Chez mariette

One woman’s show

Maar Marieke had vroeger nooit de droom op bakkerin te worden. "Ik heb aan de unief gestudeerd en had altijd gedacht dat ik een coole job zou hebben zoals mijn vrienden nu. Eentje werkt bij Google in Amerika en een andere werkt voor een super leuk magazine in Amsterdam. Mensen vragen mij soms: Taarten bakken, hoe ben je daar bijgekomen?." Marieke geeft toe dat zo’n commentaren haar wel kwetsen, want uiteindelijk doet ze haar job met hart en ziel en is ze bovendien nog eens héél succesvol.

Marieke doet alles alleen: de administratie, de boodschappen, het leveren én het bakken. Het is een one woman’s show die heel veel succes heeft en dat kan Marieke nog steeds niet geloven. ‘Ik vind het altijd opnieuw spannend als mensen taarten bestellen en ik kan het steeds niet geloven dat mensen mijn baksels lekker vinden.’ De specialiteit van Chez Mariette klinkt alvast lekker: scones met blauwe besjes en rozemarijn.


Onverwacht probleem

Desondanks dat Marieke in de zelfstandigheid is gerold, ging niet alles van een leien dakje. ‘Even geleden moest ik een héél mooie, grote taart en verschillend klein gebak bakken voor een huwelijk.

Ik had daar ontzettend veel werk aan gehad en had dat allemaal op miraculeuze wijze in mijn auto gekregen. Helaas had ik in Gent op een helling van de snelweg in de file gestaan en toen ik later de deur van mijn koffer open deed, zag ik dat de grootste taart helemaal was ingezakt.’ Voor Marieke was dat het dieptepunt: ‘Ik was toen zo teleurgesteld in mezelf en ik heb die mensen gewoonweg de rekening niet durven sturen. Ook al was alleen de grote taart beschadigd.’

Marieke zit in dat dat haar zwakke punt is als zelfstandige: ‘Ik moet soms wat strenger zijn als het om geld gaat. Ik vraag niet graag extra kosten voor bijvoorbeeld kleine figuurtjes of namen op kindertaarten, ook al heb ik er wel extra werk aan. Ik vermijd liever alle issues, maar daar word ik ook niet rijk van – niet dat dat voor mij belangrijk is.’

Image2 verkleind

Liefde voor het gebak

Als je even naar de foto’s van Chez Mariette kijkt op de Facebook-pagina loopt het water je al in de mond. Frangipanetaarten, lekkere chocorolletjes met hazelnoot en aardbeien, cheesecake: overheerlijk én eerlijk. "Mijn gebakjes zijn iets duurder dan deze uit de Delhaize of je gewone bakker. Alle producten die ik gebruik zijn veganistisch: in plaats van koemelk, gebruik ik bijvoorbeeld rijst- of kokosmelk. Ook maak ik alle taarten zelf met de hand. Ik heb wel twee Kitchen Aids, maar ik hou nog steeds liever van de garde." Marieke vindt het dan ook heel gênant als mensen over de prijzen van haar taarten discussiëren. "Ik spendeer veel meer tijd en liefde aan een taart dan bijvoorbeeld de Delhaize. Ze zijn met de hand gemaakt."

Les croissants parisiens

Een goede vriendin van Marieke en foodblogster, Taarten van Jansen, beschreef Chez Mariette: "Als ik aan jouw gebakjes denk, zie ik een Parisienne voor me die net in de ochtend haar verse croissantjes uit de oven haalt. Heel romantisch en artisanaal." Marieke zelf is het er helemaal mee eens: "Als ik Chez Mariette zou moeten beschrijven in drie woorden, zou ik voor artisanaal, heerlijk én eerlijk kiezen, aangezien er bij mijn taartjes geen dierenleed mee bemoeid is en ze nog steeds even lekker zijn."

Image3 verkleind

Meer te weten komen over Chez Mariette? Check dan hier de facebookpagina!

Tekst: Audrey Van den Bogaerde. Foto's: Chez Mariette.
Uit BLVRD Magazine.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.