Onesto - the pizza with a story

Zin in een (h)eerlijke échte Napolitaanse pizza? Dan moet je bij Onesto zijn! De gloednieuwe zaak bevindt zich langs de Brugse ring op een toffe locatie die meer te bieden heeft dan je van buitenaf zou denken. Zet je schrap voor een portie Italiaanse passie met topproducten als San Marzano-tomaten gekweekt op de hellingen van de Vesuvius en authentieke Flor Di Latte mozzarella.

Onesto foto

Van straatverkoop tot charmante zaak

Helemaal terug in 2012 startten de uitbaters van het huidige Onesto met de verkoop van pizza’s op de hoek van de straat. Het bleek zo’n groot succes dat de vraag naar een cateringzaak al snel groeide. Ze besloten om een houtoven te integreren in een mobiele aanhangwagen - geen evidente job, maar wel uniek in de cateringwereld. Het was best een uitdaging. Niet enkel de houtoven zorgde soms voor wat hinder, maar ook de finesse van échte Napolitaanse pizza’s bakken, was geen evidentie.

Diederik, de vader van het gezin én chef van de keuken, volgde een spoedcursus ambachtelijke pizza’s maken in Napels. Hij vergelijkt het met een bakkersopleiding: “Pizza’s bakken is een echte ambacht waarvoor je een lange opleiding volgt. Net zoals je hier een bakkersopleiding zou volgen. In Napels mag je pas na 2 à 3 jaar een restaurant uitbaten, je begint er niet zomaar een pizzeria.” Het is bijvoorbeeld belangrijk om overal dezelfde dikte van deeg te hebben en om de pizza op dé perfecte Napolitaanse manier te bereiden.

De kennis die Diederik opdeed uit de cursus benutte hij volop in de pizzacatering die de familie uiteindelijk begon. Daarmee stonden ze 8 jaar lang op communiefeesten, trouwfeesten en buurtfeesten. In de zomer van 2020 gooide de coronacrisis wat roet in het eten.

DSC04758 web

De feesten voor de catering konden niet langer doorgaan. Ondertussen studeerde dochter Celine ook af, wat voor de ideale gelegenheid zorgde om een restaurant te starten. Een idee waar de familie al langer mee speelde. In de tuin van het pand ontstond vorige zomer een gezellige zomerbar als alternatief voor de feesten. Met succes! Het werd een echte trekpleister onder de lokale inwoners.

DSC04805 web

Onesto: the pizza with a story

Het pand waar Onesto zich nu bevindt deed ooit dienst als clubcafé. Die sporen zijn ondertussen volledig gewist, maar het gebouw draagt toch een zeker verhaal met zich mee. Nu staat er een moderne pizzeria te pronken - of toch bijna want de zaak is nog nooit officieel opengegaan. Voorlopig kun je er enkel terecht voor takeaway, maar dat blijft uiteraard niet zo. Eens de maatregelen het toelaten zal Onesto zich ontplooien tot gloednieuwe pizzeria aan de rand van Brugge.

De locatie is ook ideaal: pal tussen de lokale bevolking rond de Brugse ring en toch ook dicht bij het centrum. “We zijn blij dat we aan de rand van de stad liggen, want zo trekken we de lokale bevolking meer aan. Met de fiets is het ook heel toegankelijk en de tuin achterin is een grote troef.”

Het restaurant kreeg geen typische Italiaanse look met de 3 kleuren. Het team wil er vooral zijn eigen verhaal in kwijt: “We creëren échte Napolitaanse pizza’s met kwaliteitsproducten in een rustieke setting.” De coronacrisis gaf hen ook de kans om een deel van het interieur zelf aan te pakken. Ze blijven ondertussen ook aan de pizza’s werken en nemen de feedback van de klanten mee. Zo krijg je echte topproducten op je bord.

DSC04773 web

Napolitaanse pizza’s met een eigen touch

De pizza’s van Onesto hebben een Napolitaanse basis en een eigen touch. Ze worden gemaakt met eerlijke Italiaanse kwaliteitsproducten. Zo is het deeg zelfgemaakt met Italiaanse bloem en komen de San Marzano-tomaten vanop de hellingen van de Vesuvius. “We maken de pizza’s zoals ze dat in Napels zouden doen, maar dan met een eigen touch.”

Bij Onesto maken ze de pizza’s à la minute vers in een houtoven van 500 graden. Ze moeten maar anderhalve minuut bakken en zijn belegd met heerlijke Italiaanse topproducten. De persoonlijke favoriet is voor hen de huisspecial: pizza carbonara. Die bevat krokante guanciale, gekonfijte courgette, kwarteleitjes en een mousse van basilicum. Dat alles zorgt voor een smeuïge, maar toch knapperige pizza. Ook de pizza burrata is een echte aanrader. Vooral in de zomer is het een frisse pizza om lekker van te smullen.

Eet je liever iets vegetarisch? Dan is de veggie pizza met gekonfijte groentjes en een schuim van ricotta the way to go.

DSC04819 web

Een verrassende dessertpizza

Het aanbod van Onesto blijft niet enkel bij de traditionele pizza. Er is ook een verrassende dessertpizza met Nutella en banaan. Het idee kwam er door een klant tijdens een van de vele cateringgelegenheden in het verleden. “Mensen vroegen ons of we desserts aanboden en een klant gaf ons de tip om eens Nutella op een pizza gebruiken. Toen dachten we er zelf aan om daar ook banaan aan toe te voegen. We vonden het echt een goed idee en hebben het geprobeerd.” Een pizza Nutella is trouwens ook een klassieker in Napels, maar het idee van een pizza moet je hier wel wat achterwege laten. Een dessertpizza is best zoet en schrikt mensen vaak af, het lijkt niet zo voor de hand liggend. Hij is vooral leuk om te delen in groep als afsluiter van een toffe avond.

We willen overkomen als een pizzeria die eerlijke producten aflevert en de mensen proeven dat.

- Diederik - chef van Onesto

Een veelbelovende toekomst voor Onesto

Bij Onesto konden ze al eens proeven van het restaurantleven door de takeaway, maar binnenkort hopen ze de deuren echt te openen. Het zijn nog spannende tijden voor het Onesto-team, maar ze zijn er helemaal klaar voor. Eens de zaak volledig open is, komen er ook tapa’s met pure Italiaanse producten en desserts op de kaart. In de zomermaanden gaat de familie opnieuw gretig gebruikmaken van de mooie tuin achterin het pand. Die is basic, maar toch gezellig met een Italiaanse sfeer. Het team is alvast blij dat ze binnenkort de deuren volledig mogen openen.

Uit BLVRD Magazine editie #21.
Tekst: Sara Bouvry. Foto's: Atlesque.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.