BLVRD ontmaskerd

BLVRD bestaat vijf jaar, maar waar begon het? Wie zit er achter het concept? Waarom? We keken eens diep in de spiegel en zochten het voor jullie uit. Sanne De Muynck, grafisch designer, oprichter en bezieler, biedt antwoorden.

BLVRD Scorpio Sisters 1

Waarom ben je ooit met BLVRD begonnen?

“Ik ga beginnen bij het begin. BLVRD is eigenlijk de opvolger van BrugesInsideOut. Dat ben ik in 2007 begonnen samen met twee maten omdat jongeren uit Brugge voor alles altijd naar Gent uitweken, zowel voor school als voor feestjes. Ze pikten gewoon niet op wat er hier allemaal te doen was. Er bestond een gelijkaardig magazine, maar dan over gans België en we wilden alles in Brugge ook op die manier kaderen.

BrugesInsideOut heeft acht jaar bestaan, maar toen werd dat te veel werk in combinatie met mijn job op dat moment. Na een jaar zonder vonden we, de cultuurhuizen en ik ook, het eigenlijk jammer dat het er niet meer was. Toen heb ik BLVRD opgestart: hetzelfde concept, maar een nieuwe stijl en een iets andere werking.”

Vanwaar de naam?

“In het jaar tussen de twee magazines in opende ik ook een pop-upshop in het oude gebouw van Snuffel Hostel, daar werden producten van jonge ondernemers verkocht die nog volledig in de opstartperiode zaten. Daarvoor bedacht ik de naam BLVRD, omdat de pop-upwinkel eigenlijk een ‘boulevard’ met kleine winkeltjes was. Toen we met het magazine een volledig nieuwe start wilden maken, vond ik de naam BLVRD ook hier wel toepasselijk: het magazine is ook een overzicht van alles wat Brugge te bieden heeft.”

Wat is BLVRD voor u?

“De bedoeling is om jongeren te laten kennismaken met wat er allemaal te doen is in Brugge, zowel in het uitgaansleven als in het ondernemingsleven, op kunstvlak, op muzikaal vlak... Ieder cultuurhuis of organisatie heeft zijn eigen communicatiekanalen, maar BLVRD is het enige dat uit dat aanbod tweemaandelijks een overzicht geeft. Dat idee is toch hoe het begon, maar de laatste jaren is het meer en meer uitgegroeid naar een community met de releases en events die we organiseren, of de merchandise die we uitbrengen. Zo maakten we al eigen sokken en regenjassen. Het beste bewijs daarvoor is waarschijnlijk 5 JAAR BLVRD dat we nu georganiseerd hebben. Het is echt veel meer geworden dan enkel een magazine.”

Is BLVRD veel veranderd?

Ja! In het begin waren er veel van die random ideetjes om mensen op straat aan te spreken, door bijvoorbeeld te vragen naar welke muziek ze luisteren en dergelijke, om de ‘echte Bruggeling’ aan bod te laten komen. De eerste edities hadden echt grappige rubrieken, maar met de tijd en door te groeien zijn die er wat uitgegaan in ruil voor langere, relevantere interviews en artikels. En dat is ook een kwestie van tijd hebben, de ideeën zijn er wel nog, maar aangezien we tweemaandelijks verschijnen, komt het er vaak niet van. Ik hoop ook dat we dat in de toekomst een beetje gaan kunnen terugbrengen, maar het is puzzelen.”

Ik vind trouwens ook wel dat het er beter uitziet (lacht). Voor onze vierde verjaardag hebben we de huisstijl veranderd naar wat het nu is. Vroeger had het een ander lettertype en andere accentkleuren, dus het is subtiel, maar het is wel alweer wat vernieuwd. Die eerste edities waren ook iets ‘kunstiger’ met veel knutselwerk op de foto’s en de lay-out, maar dat was ook echt veel werk, dus ook dat lukt niet altijd meer.”

BLVRD Scorpio Sisters 2

Wat zou je in de toekomst willen zien?

“BLVRD leeft nu al vijf jaar op vrijwilligerswerk van zowel de schrijvers, fotografen als ikzelf. Eigenlijk zijn de plannen voor het komende jaar om dat toch te beginnen uitbouwen en dat wat uit de ‘hobby-sfeer’ te kunnen wegtrekken. Maar het moet ook altijd een plek blijven waar jongeren zo hun eerste stappen kunnen zetten en kunnen bijleren. Iedereen is en blijft welkom! Het is dus een kwestie van te blijven balanceren tussen ‘leerschool voor jongeren’ en een bepaalde kwaliteit behouden.”

“Vroeger hadden we ook een ruimte in de Tank waar we samenkwamen, het magazine maakten, vergaderden, iets dronken, et cetera, ondertussen zijn we verhuisd naar een ruimte in de gebouwen van De Republiek, maar door COVID is dat samenkomen veel verminderd. Op termijn zou ik dan ook terug een vast plekje willen hebben om te meeten met iedereen die aan BLVRD meewerkt en de groep ook terug wat hechter te krijgen.

Nog een ander ideetje dat ik heb liggen, is om ook een BLVRD te starten in Amsterdam. Dat kwam eigenlijk uit een gesprek met een vriend van mij die daar woont, maar opnieuw is het probleem dat ik daar op dit moment geen tijd voor heb, haha. Misschien dat dat op de lange termijn er ook wel zou komen, wie weet?”

BLVRD heeft dus zeker nog wat toekomstplannen klaarliggen, toch als het van Sanne afhangt. Stond wat je net las je aan? Raakte je geïnspireerd? Schrijf je graag of neem je liever foto’s? Wil je wat leuke oefening? Brugge beter leren kennen? Tussen 16 en 26 (en zelfs meer of minder maakt niet uit)? Ga naar: https://www.blvrdmagazine.com/contact

Tekst: Nicholas Vandenbussche, Beeld: Scorpio Sisters
Uit BLVRD Magazine editie #31

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.