THE SCORPIO SISTERS: visual content creators from the wild west

Get ready to dust off your cowboyboots and practice your ‘yeehaw’s’. Jana Germanus en Faldona Vandevelde, samen ‘Scorpio Sisters’, zijn visuele content creators die gespecialiseerd zijn in lifestyle en fashion fotografie, art direction en set styling met een heuse portie Rock 'n Roll en Western vibes.

Vanwaar komt de naam Scorpio Sisters?

Faldona: “De naam Scorpio Sisters werd bedacht door Tristan, de vriend van Jana. We zijn immers beide Schorpioen van sterrenbeeld.”

Of dat niet heel intens is, twee Schorpioenen?

Jana: “Soms. Faldona is in al haar tekens (sterrenbeeld, ascendant en maanteken) een Scorpio, ik heb als maanteken ‘vissen’, wat ervoor zorgt dat er wat evenwicht is. Hierdoor ben ik ook wat empathischer en gevoeliger ingesteld en helpt dit bij de emotionele aspecten van ons vak. Dat we allebei Schorpioen zijn zorgt ervoor dat we beide heel vastberaden zijn. We willen er steeds 100% voor gaan. Als we shooten hebben we vaak een 'no pressure' mentaliteit. We kunnen serieus zijn als dat moet, maar willen vooral ook plezier beleven in ons werk. Dat we zo op ons gemak zijn bij elkaar werkt vaak ook aanstekelijk voor onze klanten en zorgt voor een ontspannen sfeer. Dit merk je ook aan ons eindresultaat. Faldona is bijvoorbeeld heel erg chaotisch (lacht). Ik ben eerder neurotisch. Op die manier vullen we elkaar goed aan. Ik hou de agenda bij, Faldona zorgt ervoor dat ik niet af en toe vergeet te ademen en te genieten.”

Scorpio Sisters 1

Wat doen jullie net?

Faldona: “Binnen Scorpio Sisters neem ik de productie, art-direction en set dressing op mij, daarnaast ben ik ook grafisch ontwerpster. Hieruit vloeien soms ook wel opdrachten voort die we dan met Scorpio Sisters kunnen volbrengen. Jana is fotografe, zij maakt de beelden, doet de post-productie en beheert onze agenda. Maar eigenlijk gaat ons werk veel verder dan enkel online content maken. Wij willen voornamelijk jonge ondernemers helpen met de opstart van hun bedrijf. Onze focus ligt op mensen met unieke, vernieuwende ideeën die ook wat rock 'n roll in zich hebben. Onze klanten moeten passen bij onze persoonlijkheid. We willen liever geen al te stijf gedoe maar eerder op een creatieve, toffe en meer alternatieve manier werken.”

“Natuurlijk doen we ook andere dingen. We werken ook graag samen met meer high-end brands en worden graag gecontacteerd door mensen voor conceptuele fotoshoots. Zo hebben we onlangs samengewerkt met een HR-consulente die foto’s nodig had voor haar website. Ze wou geen te strakke en serieuze foto's maar eerder beelden met wat meer pit. Samen hebben we er echt iets cools van kunnen maken."

Jonge starters hebben meestal niet het grootste budget, is dat een probleem?

Faldona: “Daar zijn we ons van bewust maar dat vinden we minder belangrijk. We geloven in 'good karma'. We helpen deze jonge ondernemers graag op weg, nadien merken we dat ze vaak terug koppelen voor nieuwe content naarmate hun bedrijf groeit. Eigenlijk voelt het een beetje aan als een community. Het is leuk om voor starters te werken omdat je hen ziet groeien. Je helpt elkaar vooruit en op die manier creëer je een unieke band.”

Jullie doen eigenlijk met z'n tweeën wat meestal een heel team doet. Is dat niet ontzettend zwaar?

Jana: “Soms is het wel moeilijk, het is echt wel veel werk. Zeker omdat we allebei naast Scorpio Sisters ook nog onze eigen freelance jobs hebben. We zitten zelf nog in de startfase en dat merken we wel. Momenteel is het zo dat we de communicatie van onze klanten voor nemen op onze eigen visual content waardoor we zelf nog niet heel actief zijn op social media. Mensen snappen meestal wel wat onze job inhoudt maar vergeten soms wat er achter de schermen nog allemaal bij komt kijken. Gelukkig zijn we heel goed op elkaar afgestemd en hebben we al redelijk veel ervaring. Klanten zeggen wel eens dat we met ons twee “een goed geoliede machine” zijn (lacht). Ook merken we dat het resultaat nog beter is als we onze krachten bundelen. Faldona laat het verhaal kloppen in de beelden die ik maak. Ze stelt altijd eerst een moodboard op, wat we dan onderling bespreken met de klant. Nadien zoekt ze naar de juiste locatie en doet ze ook de set dressing. Op die manier kan ik mij volledig focussen op het maken van mooie beelden. Door onze samenwerking kunnen we veel meer zorg en detail in ons werk steken.”

Wat was jullie leukste project tot nu toe?

Faldona: “Onze opdracht voor Tros, (ontbijtmanden) was een heel leuk project. Dit was onze eerste echte productie waarbij er een prachtige locatie geboekt werd en we verschillende figuranten hebben opgetrommeld. Ook onze cover shoot voor het magazine van de Krant van West-Vlaanderen was een heel leuk project. Hierbij creëerden we de coverfoto en enkele foto’s voor bij het interview van internationaal model Ninalotte Roose in samenwerking met Fiona Rombaut, styliste en Shana Van Schuylenbergh, make-up artieste.”

Wie of wat inspireert jullie?

Jana: “Zoals onze branding en copy al doet vermoeden zijn we enorm geïnspireerd door The Far West, meer bepaald die typische Western Cowboy stijl. Maar eigenlijk alles wat een beetje Americana is vinden we top. Muziek speelt wel een grote rol in ons leven, zo hebben we ook een Scorpio Sisters playlist aangemaakt op Spotify. Oude cult films en de Californian surf vibes zijn ook wel een bron van inspiratie. We zoeken het dus graag in Amerika (lacht). Zo graag dat we zelfs voor onze branding zijn gaan aankloppen bij o.a. Mark & Lauren Johnston, @thisiscactuscountry, uit Arizona. Zij zijn de Amerikaanse illustratoren die ons logo hebben ontworpen. Het is eigenlijk deze stijl die we graag naar België willen brengen. Qua lifestyle en werk zijn @thecostasisters een goeie referentie. Hun vibe is een beetje gelijkaardig aan de onze, denk ‘bikes, tattoos, and some rock’n roll’. En niet te vergeten in dit lijstje is natuurlijk Orville Peck. We waren dan ook beiden als hem verkleed op ons Halloween feestje (lacht).”

Scorpio Sisters 2

Hebben jullie verder nog grote plannen?

Faldona: “We willen graag merch uitbrengen, o.a. t-shirts, motel keychains en enamel pins. Eigenlijk willen we op die manier graag een community laten ontstaan. Je hoeft natuurlijk niet per se een schorpioen te zijn, zolang je maar wat rock’n roll in je hebt (lacht). Ook op Instagram zullen we niet steeds ons eigen werk posten maar gaan we er een inspiratie pagina van maken. Daar kan je ons volgen via @thescorpiosisters.”

Tekst: Lauren Kayaerts, Beeld: Fabrice Van Besien
Uit BLVRD Magazine editie #25

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.