Word deel van de Vieze Cirkel van Vieze Meisje op KAAP Unlocked

Je bent niet klaar voor wat er in de nacht van zaterdag 30 september zal gebeuren in de Magdalenazaal in Brugge. Jouw lidkaart voor de Vieze Cirkel ligt klaar in de vorm van een gecomponeerde chaos door Vieze Meisje en Azertyklavierwerke. Treed toe tot deze ‘exclusieve club voor iedereen’ tijdens de opening van het nieuwe KAAP-seizoen.


Eclecticisme en plezier

De energieke voorstelling die voor je ogen zal plaatsvinden, zal je verwarren. Dat hoort namelijk zo. De sound van Vieze Meisje en Azertyklavierwerke is een intuïtief knip-en-plak-spel van thema’s en stijlen, dat om het even wie verrast. Samen met een daverende performance word je meegezogen in een onvergelijkbare ervaring van experimentatie en vermaak.

“Er staan altijd mensen vreemd en sceptisch te kijken. Als ik hen een glimlach kan ontfutselen, is dat zalig!” vertelt Maya Mertens, de bezige bij achter Vieze Meisje. “Chaos creëert ruimte en vrijheid waarin ik het publiek betrek.” Op die manier ontstaat de Vieze Cirkel: jij bent een essentieel onderdeel van een collectieve totaalervaring. Geen doorsnee moment, maar een willekeurige samenhorigheid in een wereld die oneindig rondjes om zichzelf draait.

Een inclusief momentum

“Een nachtshow in een garage in Amsterdam brengt een heel andere ervaring dan een optreden ‘s middags op het strand van Oostende. Het publiek en de setting zijn deel van de show.” De mensen die rond Vieze Meisje staan, bepalen haar performance. “Ik kan samen met het publiek staan dansen, maar dat kan evengoed niet zo zijn.”

Official press live fleur de roeck polaroid min

Dat die vibe aanslaat, blijkt uit de volle kalender met tal van festivals en optredens deze zomer: Campo Solar, de Ancienne Belgique en zelfs festivals in het buitenland. Vieze Meisje haar Vieze Cirkel breidt zich steeds verder uit.

Maya is opgegroeid in Amsterdam, verhuisde vervolgens naar Antwerpen en is momenteel in Brussel beland. Door telkens wat op te schuiven, verbreedde ze haar leefwereld en ontmoette ze haar brother from another mother, Azertyklavierwerke. “Alan is een enorm goede muzikant die improvisaties op maat van het publiek kan spelen. We voelen elkaar goed aan en dat blijft groeien. We zijn fans van elkaar.”

Geen rood op rood

Laat je niet afschrikken door verwarring: “Beleef het moment zoals het is, je mag de muziek zelfs belachelijk vinden… maar luister naar de teksten.” De stoere elektronische melodieën staan in contrast met de eerlijke en kwetsbare teksten. “Ik maak deze muziek om de wereld te verwerken en spuug ze op een brutale manier weer uit, zeker tijdens mijn optredens.” De thema’s gaan over twijfels en verlangens. "In mijn teksten ben ik op zoek naar de kracht in kwetsbaarheid.”

Poëtische verbinding, muzikale chaos en oprecht plezier zijn de peilers van Vieze Meisje en Azertyklavierwerke. Na hun optreden in Berlijn blijft de interesse tot verbinding groeien, zelfs internationaal. “Ik vind het interessant om van een hyperlokale taal zoals het Nederlands iets universeels te maken. Aan de hand van onze performance lukte dat.”

Press foto VM solo Fleur De Roeck min

Gewoon ons ding blijven doen

“Succes evaporeert als je het bereikt. Het is gevaarlijk om na te streven, want je bent nooit voldaan. De kunst is om gelukkig te zijn met waar je nu staat.” Met deze visie blijft Vieze Meisje verder experimenteren en ontdekken. “Ik sta zeker open voor nieuwe samenwerkingen, maar ik wil vooral trouw blijven aan mezelf en plezier maken.”

Vieze Meisje en Azertyklavierwerke zullen voor een spetterende afsluiter zorgen tijdens de opening van KAAP Unlocked. Ontdek de chaos in de nacht van 30 september, geniet van het moment en wees deel van de Vieze Cirkel.

Benieuwd naar Vieze Meisje? Hier kan je haar werk ontdekken via haar website, spotify, instagram of facebook!


Tekst: Jasper Vermeersch. Foto's: Fleur De Roeck.
Uit BLVRD Magazine editie #35.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.