Ratmosphere

Ratmosphere, het passiekind van de broers Serruys (Robin en Brecht), wordt ondertussen al even versterkt door Jente Neels (gitaar, zang) en Fieke Soete (bas). De versterking heeft heel wat in beweging gebracht voor het weergaloze ensemble; het eerste album komt digitaal uit op 16 februari en heeft op 19 maart een releaseshow in Cactus Cafe. Het album werd ondertussen al aangekondigd door Mud, Shotgun en Pistache. We troffen Jente en Robin voor een babbel over het album, muzieksmaken en -invloeden en de verandering van een duo naar een kwartet.

Ratmosphere BLVRD 2024 4

Ratmosphere bestaat al sinds 2019, waarom was het zo lang wachten op het eerste album?

Robin: “Eerst waren we met twee, mijn broer en ik. Ratmosphere is toen snel van start gegaan door Sound Track te winnen. Al ons werk toen waren singles en losse demo’s. Een rode draad was er toen nog helemaal niet, maar we dachten wel al aan een album. Toen is de covidcrisis gekomen en zijn alle toekomstplannen voor een album even opzijgeschoven. Erna kriebelde het om Ratmosphere een nieuw elan te geven. Mijn broer (Brecht) had Jente zien spelen en zij kende Fieke. Zo is de bal beginnen te rollen.”

Jullie kenden elkaar ook niet echt dan?

Robin: “Nee, Jente had een optreden in de Snuffel. Mijn broer had dat toevallig gezien en we zochten net een extra bandlid. Toen ik achteraf luisterde, was ik ook op slag overtuigd.”

Maar Jente is niet de bassist gebleven?

Jente: “Nee, ik voelde mij toch niet helemaal thuis in deze band als leadzanger en bassist tegelijk. Mijn voorkeur ging naar gitaar en zang. Ik ken Fieke en we hebben wat gespeeld en geëxperimenteerd met de opstelling tot het juist was.”


Jen, wat was jouw motivatie om erbij te gaan?

Jente: “Voor ik erbij kwam, had ik nog nooit van Ratmosphere gehoord, maar mijn vriend kende het al en was fan. Toen ben ik ook gegaan en eerst vroeg ik mij echt af wat ik er nog aan zou kunnen toevoegen. Ratmosphere had al een stijl en eigen geluid, maar ik vond dat ik er alleen uit kon leren.

Het is ook niet zo dat Ratmosphere alleen mijn stijl beïnvloedt, ook vice versa is er wel wat invloed en wat ruimte om accenten toe te voegen. Ik heb totaal andere muziekinvloeden gehad en dat toont ook wel.”

Ratmosphere wordt ook wel omschreven als een eighties-sound. Hoe is jullie stijl geëvolueerd met de nieuwe opstelling?

Jente: “Ik heb wel een andere stijl en andere invloed gehad, maar het is niet zo dat ik mee schrijf aan de teksten. Ik voegde wel extra vocal lijnen toe en frisse melodieën met een andere insteek. Het zit hem in de details en accenten die ik kan toevoegen. De kern van Ratmosphere is dus hetzelfde, er is enkel extra frisse vrouwenvocal.”

Robin: “Ik heb dat al vaker gehoord, maar zelf vind ik onze stijl ook niet zo een-op-een eighties. Onze synths en drums hebben die kenmerken wel en zo leg je natuurlijk een herkenbare en toonaangevende sound. Het is ook niet zo dat ik ben opgegroeid op eighties-muziek. Dat is pas later gekomen, eerst was dat sixties muziek met The Doors bijvoorbeeld en dat zit er ook nog in. Dat gezegd zijnde denk ik dat de verschillen merkbaar zijn in de rode draad die nu in de muziek zal zitten en minder in het geluid.”

Ratmosphere BLVRD 2024 17

Wat mogen fans verwachten van het eerste album?

Robin: “Het album heeft als centraal thema isolatie. Daar verwijst de titel ook naar: Devil's Island. Het idee kwam van Papillon, een film uit 1973 met Steve McQueen die zich afspeelt op het eiland. Het album zit dus echt in die toon van desolaatheid. Het artwork van Hans Borg is daar ook op afgestemd en gaat diezelfde isolatie benadrukken.”

Het eerste album is er bijna, hoe ziet de toekomst voor Ratmosphere en voor jullie eruit?

Robin: “Groeien! Het eerste album is er, het komt bijna uit. Dus we beginnen toch wel te kijken om met het album ook op festivals te gaan staan. Erna? Dan willen we langzaamaan toch wel aan een tweede album beginnen werken. Het belangrijkste is gewoon dat we ons eigen ding kunnen blijven doen.”

Jente: “Ik heb ondertussen al veel festivals gedaan als bassist, maar niet vaak met een eigen project en dat is toch iets waar ik naartoe wil. Om op een festival te staan met een project waar ik zelf aan meegeschreven heb. Hetzelfde als Robin dus.”

Robin: “We hebben ondertussen Live Nation als boeker voor België, Glorybox voor Nederland en Green Revolver voor Frankrijk en Luxemburg. Het begint dus wel goed binnen te komen en dat is sowieso een motivatie en een teken dat we goed bezig zijn.”

Ratmosphere is de Belofte van februari voor Willy, neemt deel aan Humo's Rock Rally en speelt hun albumrelease op 19 maart in Cactus Cafe. Wie ze wil zien, heeft de komende tijd dus alle kansen!

Tekst: Nicholas Vandenbussche. Foto's: Hans Borg.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.