Roads to Movement op Reismarkt 2024

Stefanie en Niels kozen niet voor een traditionele huwelijksreis: ze reisden niet naar één of ander tropisch eiland, maar maakten een fietsreis van één jaar van Gent naar Mexico. Ze doorkruisten Europese landen en fietsten via The Great Divide en Baja Divide van Canada tot Mexico.

Stefanie: “In februari 2022 vertrokken wij per fiets van onze voordeur in Gent naar ons huwelijk in Limburg. Van daaruit fietsten we via Duitsland en Denemarken naar Noorwegen. Na een boottocht vanuit Noorwegen naar de Faeröereilanden en IJsland, reisden we verder naar Canada om uiteindelijk in Mexico te eindigen.”

Reden jullie het ganse traject per fiets?

Stefanie: “Meestal wel, maar niet àltijd. We wilden vooral proeven van verschillende reismethodes. We hebben dus een stukje gelift, eens een auto gehuurd, een boot genomen, etc. We vlogen ook vanuit Reykjavik naar Vancouver, waar we een tijdje moesten wachten op een fietsherstelling. Om die tijd in te halen besloten wij de trein te nemen naar Jasper. Vervolgens zijn we vanuit Jasper naar het zuiden van Mexico gefietst.”

Hoeveel kilometer per dag hadden jullie zo ongeveer in de benen?

Niels: “Gemiddeld fietsten we tussen de 60 en 80 kilometer per dag, met uitschieters naar 100 km en rustigere dagen rond de 20 km. De afstand was sterk afhankelijk van de ondergrond; in sommige delen van Mexico waren we al blij met 40 à 50 kilometer per dag. Maar, ik raad fietsreizigers ook aan om niet te veel vast te hangen aan die kilometers. Je hoeft echt geen 100 km per dag te fietsen.”

Stefanie en Niels Nederland

Wat was voor jullie het meest uitdagende aan deze reis?

Niels: “Het meest uitdagende aspect voor ons was zonder twijfel het fietsen door IJsland. We voelden ons soms onveilig, en dat had vooral te maken met het ruwe klimaat. Toen wij er waren, was het simpelweg nog te vroeg in het jaar om door het land te fietsen. Smeltende gletsjers maakten river crossings te riskant, en de krachtige winden hebben Stefanie letterlijk van de weg geblazen. We moesten op sommige stukken zelfs fiets per fiets voortduwen. In IJsland is fietsen trouwens niet gebruikelijk, er is geen specifieke fietsinfrastructuur voorzien. De Ringroad, die rond IJsland loopt, is eigenlijk een tweevaksbaan zonder pechstrook. Als fietser deel je gewoon de weg met het verkeer.”

“Fysiek gezien was het misschien niet de meest veeleisende route, maar de combinatie van krachtige wind en de intense kou maakten het een grote uitdaging.”

Wat was dan wel de meest uitdagende fietsroute tijdens jullie reis?

Stefanie: “De meest uitdagende fietsroute voor ons was de Baja Divide, die loopt van San Diego naar La Paz. Hoewel we niet de volledige route hebben afgelegd, waren de stukken die we fietsten intens. De terreinomstandigheden maakten het tot een avontuur op zich. We moesten ook vaak 20 liter meesleuren, omdat we lang geen drinkbaar water zouden vinden.”

Waar overnachtten jullie vooral?

Stefanie: “In Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben wij vaak wildgekampeerd. Dat ging heel gemakkelijk. In Denemarken sliepen wij vooral in shelters, die wij vonden via de app Shelter.

Maar ondanks dat we voor vertrek investeerden in degelijke kampeerspullen, eindigden we verrassend vaak bij locals thuis. We hebben eens een berekening gemaakt: van de tijd die we reisden, zijn er 169 nachten dat we bij locals geslapen hebben. Dit was iets wat we nooit hadden kunnen voorspellen voor vertrek. De overige nachten brachten we dan vooral in onze tent door.”

4 Switserland g Gotthard Pass Niels

Heb je tips voor toekomstige bikepackers?

Niels: “Je hoeft het helemaal niet zo groots te zien, zelfs in België of onze buurlanden kun je een kortere fietsreis maken. Voor degenen die denken dat fietsen té avontuurlijk is maar het toch eens willen wagen: je kan ook simpelweg van hotel naar hotel of van B&B naar B&B fietsen. Zo hoef je niet per se bij locals of in een tent te slapen. Er zijn zelfs organisaties die bagagevervoer aanbieden, dus dat kan de last ook verminderen.”

“Het hoeft ook niet heel duur te worden. Koop tweedehands of vraag rond bij vrienden; je zult verrast zijn hoeveel tweedehands fietsen en reisspullen je in garages of kelders van kennissen kunt vinden.”

“Maar wat ik vooral wil aanraden: wacht niet of wacht niet te lang. Er zal altijd een reden zijn om iets niet te doen, zoals werk, relaties, of financiën. Maar er staan vaak duizend redenen tegenover om iets wél te doen. Dus, volg die redenen maar.”

“Onze ervaring leert ons dat een fietsreis mogelijk is voor iedereen. Met veel plezier geven we tips en tricks over "bikepacken voor beginners" op Reismarkt 2024 om 11u. Van paklijsten en navigatiemogelijkheden tot wildkampeertips en het kiezen van de juiste fiets. “

Tekst: Joyce Bosmans. Foto: Stefanie en Niels.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.