Prijsbeesten in "Lees Meer!'

Op zondag 17 maart ontving Vrt-journaliste Ann De Bie opnieuw drie auteurs in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw. Al meer dan tien jaar lang doet ze dat in het kader van Lees Meer! - het boekenprogramma van de Openbare Bibliotheek Brugge.

De auteurs nemen een voor een plaats in een zetel en dan hebben ze het met Ann De Bie over hun jongste boek.
Op zondag 17 maart kon je jouw croissantjes rustig laten verteren terwijl je luisterde naar gesprekken met auteurs Maud Vanhauwaert, Richard Osinga en Gijs Wilbrink. “Drie prijsbeesten,” zo kondigde Ann De Bie hen aan.

Gijs Wilbrink doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen?
Hij debuteerde pas vorig jaar als auteur, maar zijn boek “De beesten” was wel meteen goed voor de lezersprijs van De Bronzen Uil (prijs voor beste Nederlandstalige debuut). Het verhaal speelt zich af in Nederland, in de Achterhoek, en gaat over stropersfamilie Keller. Twee leden van die familie blijken echter een talent te hebben waardoor ze zich mogelijks aan het noeste en wrede familieleven kunnen onttrekken. Wilbrink beschrijft het allemaal heel beeldrijk. Erg rock-‘n-roll, Wilbrink outte zich ook als punkrocker, en het gaat over motorcrossers (dé volkssport in de Achterhoek), onthoofde konijnen en andere weerzinwekkende toestanden. Echt een aanrader.

DSF6628

Als Gijs Wilbrink nog geen belletje deed rinkelen, dan is dat wel even anders bij Maud Vanhauwaert. Ann De Bie hield een korte rondvraag bij het publiek: wie las al eens een column van Maud Vanhauwaert? Wie al eens een gedicht? De armen gingen enthousiast de lucht in. Maud Vanhauwaert is dan ook een klok van een naam in de Nederlandstalige literaire wereld. Stadsdichter van Antwerpen, poëtische afsluiter van tv-programma “Iedereen Beroemd”, finalist Wereldkampioenschap Poetry Slam, winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, winnaar van o.a. de Herman de Coninck-Publieks- en de Jan Campert-prijs en met “Tosca” nu ook romanschrijver. “Tosca” dook in menig eindejaarslijstje op in de categorie “beste boeken van 2023” en staat momenteel op de shortlist voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs.
Er zat misschien wel negen jaar tussen het allereerste idee en de uiteindelijke publicatie, en het was echt zwoegen, zei Vanhauwaert, veel lastiger dan gedichten schrijven, maar op de vraag of ze ondanks dat alles toch nóg een roman wil schrijven, antwoordde ze uiteindelijk toch positief. En daar mogen we als lezers blij mee zijn, want “Tosca” is een uitstekende roman die naar meer smaakt.

Tussen Maud Vanhauwaert en Gijs Wilbrink in, kwam ook Richard Osinga nog op het podium. Geen onbekende voor wie het wat volgt. Hij debuteerde in 2003 en zijn naam durft de laatste jaren wel eens op een long- of zelfs shortlist opduiken. Dat is zeker het geval met zijn jongste roman “Munt”, die een week voor de uitreiking nog op de shortlist van de Boon Literatuurprijs 2024 stond. “Complex, ingenieus bedacht en uitstekend geschreven: een geweldig boek,” zo klonk het in het juryrapport van de Boekenbon Literatuurprijs 2023, waar Osinga ook al op de shortlist stond.
De man begon zijn carrière, in de lijn van zijn studies, als diplomaat. Een job die al snel ging vervelen. Zo mocht hij in Afrika bijvoorbeeld om veiligheidsredenen zijn hotel niet uit, waardoor hij totaal geen voeling had met de lokale bevolking, terwijl dat toch noodzakelijk was om zijn job goed te kunnen doen. Ondertussen woont en werkt hij gewoon terug in Nederland. Zijn boeken schrijft hij op de trein, tijdens zijn woon-werkverkeer! “Tot zo ver de mythe van de eenzame schrijver op zijn schrijverskamertje,” zei Ann De Bie daarover.

Gijs Wilbrink

Het was bovenal weer een gezellige zondagvoormiddag met drie auteurs die je goesting gaven om hun boeken te gaan lezen. Zoals bij elke aflevering van het boekenprogramma werd er opnieuw afgesloten met een boekenloting. Drie mensen uit het publiek kregen van boekhandel De Reyghere een van de besproken boeken cadeau.

De volgende aflevering van Lees Meer! vindt plaats op zondag 26 mei. Vanaf 11.00 uur kan je dan komen luisteren naar gesprekken met David Pefko (over “De gebroeders Maxilari”), Elvis Peeters (“De tijden”) en Sacha Bronwasser (“Luister”). Bezorg jezelf een literair aperitiefje op zondag en bestel je tickets via ticketsbrugge.be

Tekst: Dieter Tanghe.
Uit BLVRD Magazine editie #39.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.