"Moonshine lab": robin en willem maken artisanale milk washed cocktails

Daar is ze dan, de zomer, de tijd van de verbrande schouders, te kleine shorts (dank u coronakilo’s!) en ijsjes. Maar er is geen geslaagde zomer zonder cocktails. Robin Goris en Willem Clerckx startten afgelopen februari hun ‘Moonshine Lab’ op waar ze artisanale milk washed cocktails zelf produceren en verkopen aan particulieren.

Willem, de creatieve ziel achter the Lab, ontwikkelt zorgvuldig de recepten en zoekt uit welke ingrediënten een heerlijke cocktail maken. Robin houdt zich dan weer meer bezig met de zakelijke kant van het verhaal. We spraken met Robin over hun concept.

Moonshine II

No worries, van deze ‘moonshine’ kan je niet blind worden. Al raden we lactose intolerante personen niet aan dit brouwsel te proberen. ‘Milk washed cocktails’ is een drankje dat zijn specifieke smaak krijgt door een klaringsproces met melk. “Het proces gebeurt door middel van het toevoegen van volle melk aan een sterke drank naar keuze. Nadien wordt een zuur toegevoegd om de melk te klaren. De gestremde melk wordt nadien gefilterd en met de drank die overblijft stellen we onze cocktails samen,” vertelt Robin. “De techniek vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Om de drank langer te kunnen bewaren werd het proces hierop toegepast. Het maakt de sterkere drank ook zachter van smaak.”

Alhoewel het drankje in de cocktailwereld terug enorm populair is, is het bij ons nog niet echt gekend. “We vinden het beiden enorm lekker en willen het ook in Brugge toegankelijk maken voor een groter publiek. Daarom verkopen we momenteel drie heel uiteenlopende varianten: een bittere klassieke ‘Negroni’, een zoete ‘Russian Spring’ en een rum based ‘Gran Tikal’ voor de liefhebbers van de zure cocktails.

We lanceerden de cocktails als antwoord op de tweede lockdown. Niemand kon op café dus leek het ons een goed moment om de ‘pre-mixed’ cocktail per fles aan te bieden. Zo kunnen mensen toch thuis van een high quality cocktail genieten.

- Robin

De artwork op de fles verwijst meteen naar de ingrediënten en doen je wegdromen naar een cocktail date met The Great Gatsby himself. “Het is de bedoeling nog meer variatie in ons aanbod te steken. We zijn momenteel volop aan het experimenteren met verschillende dranksoorten. Voor de mensen die het alcoholvrij willen werken we ook aan een mocktail.”

Moonshine I

Twijfelaars kunnen de verschillende soorten voorlopig in De Republiek uitproberen. “We zijn ook volop aan het werken aan een kleiner formaat van onze flessen, ideaal dus voor mensen die de verschillende soorten eens willen proeven.”

Je kan de flessen voorlopig enkel bestellen via de Instagram-account van Moonshine Lab. Al mikken ze erop het goedje binnenkort in verschillende café’s op de toog te kunnen zetten.


Uit BLVRD Magazine editie #22.
Tekst: Gayle Van Hollebeke. Foto's: Jana Germanus.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.