KONVOOI 2023: “We leggen een performatieve partybus in van het station naar het festival.”

Aan het eind van de zomer is Konvooi terug, een multidisciplinair kunstenfestival waar jonge kunstenaars de regie nemen. Op 25, 26 en 27 augustus kan je je in de Brugse industriehaven rondom Het Entrepot laten verrassen door installaties, beeldende kunsten, performances en muziek. BLVRD Magazine sprak met een van de curatoren van deze vierde editie, Anaïs Maes, die samen met Ans Van Gasse het duo Moz Floks vormt.

Wie is Moz Floks en hoe zijn jullie curatoren geworden?

Anaïs: “Ans en ik zijn beiden podiumkunstenaars en hebben zo elkaar leren kennen. Als eerste samenwerking hebben we een kindervoorstelling over klimaatverandering gemaakt. Ik kende KONVOOI al even en toen ik de open call zag, heb ik haar voorgesteld om daar samen op in te tekenen. We hadden namelijk het idee om een performatieve partybus in te leggen van Gent naar Brugge, omdat ik merkte dat veel mensen het festival toch wat ver vonden. Het is ook een metaforische reis, een healing journey. De bedoeling is dat de bezoekers afstappen als andere mensen! Nu, een partybus vanuit Gent was een beetje té ambitieus, maar hij vertrekt wel van het station van Brugge en rijdt naar het festival. We noemen ons met Moz Floks soms clowns, maar dan wel radicale clowns. Zo willen we met de bus een politiek van zorg uitdragen en dat doen we op een luchtige en ietwat absurde manier. Geen shotjes en discoballen in onze bus, maar mindfulness en reflectie!”

Zorg lijkt een belangrijke rode draad in de editie van KONVOOI dit jaar, naast die van de kade. Hoe was het proces om tot een programmatie te komen met zeven curatoren?

“Eerlijk, dat was uitdagend. We cureren met zeven mensen in totaal - twee duo’s en drie mensen die als solo-curator participeren - dus dat zijn veel verschillende perspectieven. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze en ritme; sommige mensen nemen veel ruimte in en anderen staan meer op de achtergrond. Dat is niet simpel, maar ik heb wel echt het gevoel dat ik daardoor heel veel heb geleerd. We kregen ook goede ondersteuning van Ward van Het Entrepot zelf. Hij was degene die tijdens de brainstorm steeds zei: "En nu moet het concreet worden.” Op die manier konden we telkens verder. We kwamen al snel tot het idee om de kade zelf als dramaturgische lijn te nemen en die zo te gaan invullen, dus dat is eigenlijk de rode draad in de programmatie.”

MF 1 min

“Ik vind het idee van meerstemmigheid heel belangrijk in mijn eigen werk en dus ook in de curatie van KONVOOI. Welke stemmen worden vaak gehoord en welke niet? En hoe zorgen we dat we net die laatste naar voren kunnen brengen? We hebben bij de samenstelling van het programma er dan ook heel hard op gelet dat we niet enkel onze vrienden uitnodigen, want dat is toch iets waar je je vaak onbewust wel toe beperkt. Helaas zijn we ook wel geconfronteerd geweest met een aantal praktische zaken waardoor niet alles kan: je botst soms op grenzen waar je niet over kan, het past niet in mensen hun agenda,... We wilden bijvoorbeeld héél graag iets doen voor kinderen dus nodigden we daar een specifieke kunstenaar speciaal voor uit. Die antwoordde ons: “Mensen, dat is aan een kade van 500 meter. Je kan daar niet zomaar iets met kinderen organiseren, dat is simpelweg gevaarlijk.” Daar hadden wij helemaal niet aan gedacht! Dat moesten we dan even herdenken. Uiteindelijk hebben we Inca Garnica uitgenodigd die een werk brengt over kinderen en moederschap. Op die manier proberen we zo toch die stem te brengen. Om extra zorg te bieden doorheen het festival, hebben we een “artist care form” gemaakt waarbij iedere deelnemende kunstenaar ons kan laten weten wat hun specifieke noden zijn."


Naar wat kijk jij het meeste uit?

“Oh, goeie vraag! Ik ben heel blij met de programmatie die we hebben, al ligt die nu natuurlijk ook niet volledig vast. Alle curatoren gaan namelijk tijdens augustus een maand residentie houden in Het Entrepot. Dat is absoluut ideaal voor Moz Floks, want we willen heel graag een onderzoek uitvoeren rond mindfulness en burn-out, om daarna onze resultaten te verwerken in een zine. En daar kunnen we Het Lab voor gebruiken, perfect! Veel van de werken moeten dus eigenlijk nog vorm krijgen tijdens die residentie. Het gaat niet enkel om het eindresultaat maar ook om het maakproces. Persoonlijk kijken wij vooral uit naar de openingsceremonie van Magdalena Collectief, Viva Los DJ’s en het werk van Inca Garnica.”


KONVOOI vindt plaats op 25, 26 en 27 augustus in Het Entrepot en is een gratis festival. Meer informatie op konvooifestival.be.

Tekst: Lindsi Dendauw. Foto's: Brecht Vanhoutte.
Uit BLVRD Magazine editie #35.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.