DORP 2023

Liesje Mertens studeerde Cultuurmanagement aan Vives Brugge en werkt sinds enkele weken als productie- en projectmanager bij Het Entrepot. Ze houdt van poëzie, dikke knuffels, de zee, eten en kunst. Ze hangt graag rond met haar vrienden, maar geniet er ook van om thuis te zijn. Liesje staat in voor de organisatie van DORP en PRISMA Festival, tussendoor helpt ze met alle andere projecten die door Het Entrepot georganiseerd worden. Samen met Klara Camerlinck, verantwoordelijke voor publiekswerking bij Het Entrepot, wil ze deze zomer opnieuw een onvergetelijke editie van DORP waarmaken. Enthousiasme ontbreekt er alvast niet aan.

Wat is DORP?

Liesje: “DORP is elk jaar anders, je weet nooit wat je kan verwachten. In tegenstelling tot de andere jaren gaat DORP deze zomer maar twee weekends door. Het weekend van 14 tot 16 juli en het weekend van 21 tot 23 juli palmen we de site van het Entrepot in. Dat het dit jaar maar twee weekends is, wil zeggen dat we al onze energie en ideeën in een korte periode moeten uitwerken. Dat kan voor een uitdaging zorgen, maar ik weet zeker dat we zullen slagen. Ik heb er heel veel zin in.”

Dit jaar is er vóór DORP ook een bouwweek, deze loopt van 3 tot 13 juli. Het is de week waarin alles gebouwd en geknutseld zal worden. Van palletten omvormen naar zetels tot tiny houses maken, het is de week waarin ieders zotte dromen werkelijkheid kunnen worden.

Liesje: “Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet, het is de moeite waard om af te komen.

Die bouwweek zal een heel cruciale week zijn, de mensen die komen maken DORP tot wat het zal zijn. We hebben al heel wat materiaal verzameld en hebben veel ideeën om heel leuke dingen te bouwen.”

DSCF4988

Er zijn ondertussen ook al enkele DORP meet-ups geweest. Het zijn vergaderingen waar er gepraat, gelachen en gedroomd wordt over DORP. Op deze meet-ups wordt besproken hoe ze de site willen inrichten, welke artiesten ze graag zouden zien optreden, welke kunstenaars ze willen laten exposeren, hoe ze de sociale media zullen aanpakken en nog zo veel meer.

Liesje: “We hebben ondertussen al heel wat besproken. Zo zijn we tot de beslissing gekomen om van de zondagen, chille dagen te maken, waarop je een hele dag kunt rondhangen, ook al heb je een dikke kater. Maar ook werd besproken wat we met de site willen doen en hoe we deze willen inrichten. Er was ook een DORP-barbecue om elkaar beter te leren kennen, wat leidde tot een heel gezellige avond. We gingen van eten en babbelen naar iedereen die enthousiast begon te knutselen.”

DSCF4837

Wat betekent DORP voor jou?

Liesje: “Ik zie DORP als een plek waar alles mag. De drempel kan soms hoog zijn om mee te doen aan zo’n projecten, maar DORP is iets waar je alles kan doen en waar iedereen welkom is. Je kan er, bij wijze van spreken, je ideeën uitschreeuwen. Het is iets wat wordt opgebouwd met een groep mensen die je eerder niet kende. We kunnen er een heel mooi verhaal mee vertellen en dito resultaat brengen, waar anderen ook van kunnen genieten. DORP is niet enkel de weekends waarin iedereen komt, DORP is heel de opbouw. Je leert nieuwe mensen kennen, nieuwe dingen doen en ideeën schrappen of juist uitvinden. DORP is beire.”

Wat hebben de afgelopen edities voor jou betekend?

Liesje: “Omdat ik vorige edities gewoon als bezoeker kwam, keek ik er op een andere manier naar. Tijdens de eerste editie werd het bijna een gewoonte om naar DORP te trekken. Ik was na corona even vergeten dat zoiets gezellig ook in Brugge kon bestaan. Je kwam er altijd iedereen tegen want iedereen was daar. Je wist dat DORP de ‘place to be’ was en dat zal dit jaar niet anders zijn. Ook de inrichting vond ik uitzonderlijk. De site van Het Entrepot ziet er op het eerste gezicht al cool uit, maar als je dieper gaat kijken kun je verwonderd wordend. Dingen die je doen afvragen: hoe kom je op zoiets?”

DSCF4810

Liesje: “Eigenlijk ben ik bij Het Entrepot beginnen werken omdat ik nu een deel van haar takenpakket overneem. Klara heeft een heel mooie basis gelegd, heel mooie mensen samen gebracht en heel mooie ideeën uitgewerkt. Klara heeft me enorm geholpen, zonder haar zou ik aan het verdrinken zijn. Ze toonde me wat DORP kan zijn en geeft mij inspiratie. We hebben enorm veel zin om te spelen op de bouwweek, vuile kleren aan te doen, te werken en er iets moois van te maken. We hebben heel veel hoop over wat DORP zal zijn en zijn trots op wat we al bereikt hebben.”

Wil je zelf meewerken aan DORP? @dorp.brugge

DSCF4829

Tekst: Marjolein Velleman, Beeld: Brecht Vanhoutte.
Uit BLVRD Magazine editie: #34.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.