Interview met Wannes van Team DAMP

Iedereen uit Brugge (en ver daarbuiten) kent Team DAMP als een legendarisch DJ-duo dat waanzinnige feesten nét dat tikkeltje meer geeft. Ook deze zomer zijn Hannes en Wannes niet weg te slaan van talloze kleurrijke affiches. De kers op deze ongelooflijk zoete taart? P&V Bomboclat Festival op 26 en 27 augustus op het exotische strand van Zeebrugge.

Team damp 69 kopie

Hey Wannes! De temperaturen tijdens jullie sets schieten steevast de hoogte in. Hoe zou je Team DAMP zelf omschrijven?

Team DAMP is een partycollectief met Hannes als dj en ik als MC. We vertrekken vanuit de Jamaican culture en draaien vooral dancehall, maar we deinzen er niet voor terug om ook andere genres aan te raken zoals reggaeton, afrobeat, drum ’n bass, hiphop, … Ik als MC probeer het publiek extra op te zwepen door hen te betrekken bij de set, het verhaal van de muziek met hen te delen. Eigenlijk is het simpel: Team DAMP wil goeie vibes brengen en party’s volledig op z’n kop zetten.

Hoe is Team DAMP ontstaan?

Zowel Hannes als ik waren vroeger ook al dj’s. Samen met onze maat Tim vormden we het collectief Suburb Squad. We draaiden toen als resident-dj’s op onze eigen party’s in Jeugdhuis Comma, De Kelk, … Onze muziek was heel breed en erg beatgericht, zonder een specifieke voorkeur voor één genre. Maar je weet hoe dat gaat; jongeren in Brugge spreiden hun vleugels en gaan studeren in Gent of Brussel. Toen kwam het bij ons dus op een laag pitje te staan. Een paar jaar later opende ik café De Vetten Os. In die setting organiseerden we voor het eerst een Doo Wop-party, met een knipoog naar café Doo Wop. Dat was meteen boenk erop. We merkten dat heel wat Bruggelingen levendige herinneringen hadden aan die vibes van vroeger en dat er echt wel een gemis was naar goeie feesten. Toen is de ambitie beginnen groeien. In plaats van het feest nog eens over te doen in DVO, verplaatsten we het naar Jeugdhuis Comma. Zonder ambities, just good vibes. En uiteraard wilden we net als vroeger ook zelf weer achter de desks staan. Op dat moment hadden we nog geen naam voor ons collectief. Onze homebase is de buurt rond de Dampoort in Brugge, et voila!

We voelden meteen dat het concept goed marcheerde, en sindsdien zijn we dus niet meer gestopt. Nu organiseren we ook de Nah Mean party’s. Het enige verschil met vroeger is dat we het nu wel iets professioneler aanpakken, maar de essentie is en blijft: good vibes only (zowel voor de feestgangers, als voor onszelf).

Waar halen jullie de inspiratie voor jullie sets? Het genre dancehall is ook geen eindeloos vat aan nieuwe muziek?

Dancehall is een genre dat zichzelf steeds heruitvindt. Het is muziek van de mensen, van de straten, van de raves. Dancehall spreekt ook over het hier en nu in zijn lyrics. De teksten zijn dus vaak actueel en relevant. In dat opzicht blijft het eigenlijk wel een eindeloos vat hoor. Daarnaast zijn onze sets ook kruisbestuivingen van onze eigen voorkeuren. Ik ben bijvoorbeeld een classical reggae- en rocksteadyfan in hart en nieren, terwijl Hannes dan weer andere stijlen verkiest. Het zijn vooral die cross-overs die ons triggeren om een brug te slaan naar de dancehall vibes.

Hoe ziet de toekomst van Team DAMP eruit?

Tijdens corona zijn we de studio ingedoken en is onze focus iets meer komen te liggen op eigen muziek. We hebben singles klaarliggen met Lisa Mercedez, Kalibwoy, Busy Signal en Charly Black. Er staan echt leuke dingen op het menu en we kunnen niet wachten om die te delen!

Team damp 40

Doordat we ondertussen ook allemaal een druk gezinsleven hebben, zullen we minder op podia te zien zijn. We moeten jammer genoeg keuzes maken. En net daarom streven we altijd naar dat tikkeltje meer. Elke dag willen we – samen met onze community – stappen vooruitzetten om dancehall naar nieuwe plekken te brengen.

Iets minder live sets dus, maar jullie hebben ondertussen al een heel resem om op terug te kijken. Welke plek blijft jullie het meest bij?

Wawie, moeilijk. Als ik dan toch eentje moet kiezen, denk ik dat ik ga voor onze eerste set op Campo Solar.

Ik zat op een fantastisch leuk trouwfeest in Brussel en moest daar ’s avonds tot mijn grote spijt vertrekken om te gaan draaien op een “random festival in een maïsveld”. Eerlijk? Ik had geen zin om m’n vrouw en vrienden daar achter te laten. Maar eenmaal aangekomen in de backstage hing er een mystieke sfeer, al was het publiek wel een tikkeltje té chill voor ons. Pas op, leuke vibes wel en een prachtig terrein, maar geen loco crowdsurf-sfeertje (lacht). Wij waren onszelf aan het oppompen om de boel daar toch op z’n kop te zetten, al wisten we niet zeker of het wel zou lukken.

Ik ga nooit vergeten dat we op het podium kwamen met als eerste song Let Me Blow Ya Mind van Eve & Gwen Stefani. Het publiek ging in no time van easy chilling naar wild crowd surfing! Daar zijn we echt van het podium gestapt met een groot WAW-gevoel. Onbeschrijfelijk.

Als jullie mogen kiezen tussen een set op Tomorrowland of eentje in jullie hometown Brugge, waar gaat jullie voorkeur dan naar uit?

Op Tomorrowland staan wij op de Harbour House Stage. We kennen daar de organisatoren, programmators, de andere deejays, … Voor ons is dat eigenlijk gewoon 1 groot familiefeest. En dat is ook de essentie van wat we met Team DAMP nastreven. Op zich maakt het ons dan niet veel uit waar de party is, als we maar het gevoel krijgen dat we thuiskomen.

Maar Brugge heeft wel zeker enkele van onze favoriete events. Feest in ‘t Park is jaarlijks een unieke plek om af te sluiten en op Benenwerk krijgen we onze eigen stage ... En dan natuurlijk onze grootste trots: het P&V Bomboclat Festival!

Dit jaar vindt het P&V Bomboclat Festival voor een vijfde keer plaats op het strand in Zeebrugge. Wordt het een voortzetting van de eerdere edities? Of zit er dit jaar een extra dimensie in?

We zijn een festival in groei. Elk jaar is anders, en elk jaar zijn er nieuwe uitdagingen. Maar de visie blijft duidelijk: we brengen dancehall en afrobeats op verschillende podia en vertrekken daarbij vanuit bestaande communities en events. Dit jaar wordt één podium gehost door Bombastic Party (uit Dyoukes Club in Brussel), waar de clubvibes en de hiphop hoogtij zullen vieren. Een ander podium (de Mo Mamba stage) wordt gehost door Black Mamba die je misschien kent van Studio Brussel. Dit wordt het walhalla voor de trending afrosounds. Tot slot is er ook nog de NAH MEAN stage, vernoemd naar ons partyconcept in Brugge. P&V Bomboclat Festival is eigenlijk een verruiming van wat NAH MEAN hier doet. Door met verschillende podia te werken, kunnen we dus breder gaan én een ruimer publiek bereiken. Dat maakt dat je op het festival echt een hele waaier aan actuele sounds kan vinden vanuit de Caraïben en Afrika, en dat allemaal op ons eigen exotische strand!

Waar kijk je zelf het hardst naar uit?

Ik ben enorm dankbaar voor het werk dat Black Mamba heeft verzet. Ze heeft een super dope line-up in elkaar gebokst met enkele spraakmakende toppers zoals DBN Gogo en TxC. Maar ook de komst van rijzende sterren zoals Ayra Starr, 1da Banton en Stylo G maakt me oprecht gelukkig.

Weet je, dit jaar is de eerste keer sinds 2019 dat we terug voluit kunnen gaan. Ik voel dat iedereen er zo veel zin in heeft. Het wordt sowieso genieten, los van wie er op het podium staat. We brengen good vibes, en mensen omarmen dat. Het is de hoogmis voor afrobeats- en dancehalllovers!

Oh en misschien ook nog vermelden: ga zeker alle eetkraampjes af voor culinaire hoogstandjes en laat je inspireren in de Bomboclat Market!

Tekst: Hannelore Gheldof, Beeld: Lex D'Hiet
Uit BLVRD Magazine editie #29

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.