‘Het is moeilijk om vrienden te maken als twintiger’: Brugse leescommunity’s zijn in opmars

Op sociale media is lezen hipper dan ooit als je TikTok en Instagram moet geloven. Twintigers kopen steeds meer boeken, vallen tegenwoordig in het katzwijm voor de hoofdpersonages van de romantische boeken van Colleen Hoover, Lucy Score en Ali Hazelwood en herontdekken klassiekers. Niet alleen online is lezen een ware community geworden, ook steeds vaker ontstaan er kleine (en grote) leesgroepen of -clubs waarin mensen samenkomen om te praten over de boeken die ze gelezen hebben. In Hoofdbibliotheek Biekorf komt er zo’n groep om de paar maanden samen op een vrijdagavond. Op die momenten is de bibliotheek dan leeg, maar met een hapje en een drankje vult ‘In Between Books’, een leesclub voor twintigers, de ruimte met veel gelach en gepraat.

20240104 103621

Iris Slimbrouck (24) komt naar ‘In Between Books’ en studeert Kunstwetenschappen aan Universiteit Gent, maar is op vrijdagavonden en in het weekend nog altijd te vinden in haar thuisstad Brugge. Ze is ontzettend creatief in haar vrije tijd. Zo is ze ook goudsmid en ontwerpt ze juwelen voor haar eigen online shop Iris’ Fineries. Inspiratie voor haar creaties haalt ze vooral uit de natuur, maar ook uit de boeken van haar favoriete genre, fantasy.

‘Ik lees vooral om te ontsnappen aan de wereld’

Literatuur blijkt niet alleen een inspiratiebron te zijn, maar het is ook een rode draad in het leven van Iris. Toen ze klein was, las ze helemaal niet graag, maar door de boekenliefde in haar gezin is ze stilaan toch beginnen lezen. De Nederlandse vertaling van Charlotte’s Web van E.B. White was voor Iris een keerpunt. Het bekende kinderboek over vrolijk varkentje Wilbur en sluwe spin Charlotte stal haar hart en sindsdien houdt ze enorm veel van boeken. Zoals veel mensen tegenwoordig leest Iris zelden Nederlandse boeken, al maakt ze een uitzondering voor oorspronkelijk Nederlandstalige boeken of Nederlandse vertalingen van Japanse of Chinese romans. Die vertalingen zijn toch beter in het Nederlands dan in het Engels, vindt ze.

Er waren ook wel periodes waarin ze echt minder las of leest, zoals in het begin van het middelbaar of tijdens de examenperiodes, maar eigenlijk zijn boeken altijd aanwezig geweest in haar leven. Vooral nu is het fijn om uit een boekenfamilie te komen. Niet al haar gezinsleden lezen dezelfde genres, maar er worden toch wel vaak boekentips uitgewisseld. Aan tafel zorgt dat soms voor levendige discussies over spoilers, plottwisten en personages. Soms lezen ze ook weleens allemaal samen hetzelfde boek of wordt er een boek enthousiast doorgegeven aan alle gezinsleden.

Als je Iris vraagt wat haar favoriete herinnering aan lezen is, dan kan ze niet echt een specifiek moment oproepen. Toch is er wel een gevoel dat bij haar is blijven hangen. Volgens haar gaat er niets boven een paar uur lezen in het zonnetje met haar kat erbij. Zalig.

‘Lezen hoeft geen eenzame hobby te zijn’

‘In Between Books’ vond nog maar drie keer plaats en Iris was er zelf maar een keer bij. Ze wou al langer naar een leesclub gaan, omdat ze toch wel graag wat meer mensen zou leren kennen die ook graag lezen. Ze heeft nogal een druk schema door al haar hobby’s en studies, dus het is niet altijd gemakkelijk om een gaatje te vinden. Aangezien de leesclub altijd samenkomt op een vrijdagavond in Hoofdbibliotheek Biekorf, past dat wel goed.


20240104 103831

Als twintiger is het bovendien soms moeilijk om nieuwe vrienden te maken, zeker als je in een andere stad studeert. ‘In Between Books’ is dan de perfecte laagdrempelige plek om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde interesses delen. In de leesclub wordt er altijd een boek gekozen, maar er is ook wel geen druk om het boek uit te lezen als je het helemaal niets vindt of als je door omstandigheden geen tijd meer hebt gehad. ‘De leesclub was heel gezellig, maar het was ook fijn om naar de leeservaringen van anderen te luisteren. Je leert daardoor om op een andere manier naar het verhaal te kijken en zelfs nog meer na te denken over het boek.’ Verder vindt Iris dat een leesclub je ook de vrijheid geeft om samen met anderen bepaalde thema’s bespreekbaar te maken en dat maakt een leesclub zo’n boeiende plek en een toffe, open community. ‘In Between Books’ is gefocust op 18-plussers en twintigers, waardoor de vibe van de groep erg goed zit. Lezen hoeft dus niet een eenzame hobby te zijn als je daar geen zin meer in hebt.

De volgende meeting van ‘In Between Books’ is op vrijdag 8 maart 2024 van 19u30 tot 21u in Hoofdbibliotheek Biekorf. De groep bespreekt deze keer ‘The Ex Talk’ van Rachel Lynn Solomon. Als je eens zin hebt om na de openingsuren in de bib rond te lopen en tussen de boekenrekken te babbelen over literatuur, dan is iedereen van harte welkom. Inschrijven kan via brugge.bibliotheek.be/agenda.


Boekentips van Iris

Iris krijgt graag boekentips van de mensen om zich heen: haar lezende vrienden, familie en de leesclub. Soms zoekt ze ook weleens boekenlijstjes op of laat ze zich inspireren door influencers op TikTok. Enkele van haar eigen boekentips op een rijtje…

Momenteel leest Iris een van de thrillerreeksen van Anne Perry. Elk boek uit de reeks is even spannend en de boeken zijn ook redelijk dun. Perfect om dus te lezen als je niet veel tijd hebt. Ze raadt ook Voor de koffie koud wordt van de Japanse auteur Toshikazu Kawaguchi aan. Ondertussen is het al een bekend boek, maar deze dunne roman over tijdreizen in een koffiezaak in Tokio blijft ontzettend goed en bovendien heel emotioneel. Ook Kokoro: de wegen van het hart van Natsume Soseki zou op je verlanglijstje moeten staan volgens Iris. Het wordt ook weleens de godfather van de moderne Japanse literatuur genoemd. (Als dat niet genoeg zegt…) Als je op zoek bent naar een goede fantasy-aanrader, dan moet je zeker The Mortal Instruments van Cassandra Clare eens oppakken. De serie is ondertussen een echte fantasy klassieker en zou niet mogen ontbreken in je boekenkast.

Tekst: Audrey Van den Bogaerde. Foto: Audrey Van den Bogaerde.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.