Crea Collectief

Bij Jong Volk gebeurt er meer dan enkel werken. Sinds kort palmen Marie en Joram met Crea Collectief een keer in de maand hun bureau in Burg Vier in om creatief samen te komen.

Marie: Met Crea Collectief willen we mensen en hun creativiteit laagdrempelig samenbrengen. Het is heel simpel: kom chillen samen met andere leuke, creatieve mensen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Marie: Ik wou samenkomen en samen met anderen mijn creatieve hobby’s beoefenen. Zoiets bestond nog niet in Brugge. Daarom heb ik een oproep geplaatst in Creative Scene Brugge. Aan Joram legde ik mijn idee voor tijdens een avondje op café.

Joram: En ik was meteen enthousiast! We hebben er heel de nacht over gepraat.

Marie: Joram zag het zitten en ook Jong Volk en De Tank waren meteen mee in het verhaal. Dat was het teken om er gewoon voor te gaan.

Jullie organiseren het nu met twee, hoe gaat dat in z’n werk?

Joram: Momenteel wordt het meeste werk door Marie verricht.

Marie: Organisatorisch hou ik me bezig met Instagram en Facebook. Dankzij Jong Volk kregen we de ruimte, tafels en stoelen. Dat is voor ons een grote hulp.

Joram: Het is ook deels de bedoeling dat de organisatie niet veel tijd vraagt. Wij willen er namelijk ook gezellig bij kunnen zijn. Als die organisatie een heel werkje wordt zorgt dat vooral voor stress. We willen zelf de ruimte hebben en anderen erbij krijgen.

IMG 2229

Hoe definiëren jullie “laagdrempelig”?

Marie: Het enige dat je moet doen is afkomen en je eigen projectje meebrengen. Je mag eigenlijk alles doen.

Joram: Er zijn geen verwachtingen. We kijken ook niet allemaal op elkaars vingers.

Marie: Nee, inderdaad, je kan hier bijvoorbeeld ook gewoon een uur komen zitten en even ontspannen. Je moet ook niet verplicht drie uur aanwezig zijn. Crea Collectief gaat door van half zeven tot half tien, maar je kan toekomen en vertrekken wanneer je wilt.

Joram: Je “moet” gewoon de zin hebben om creatief bezig te zijn. Zelfs als ik geen inspiratie heb, krijg ik hier toch de zin om iets te maken. We zien dan wel wat eruit komt op het einde van de dag.

Marie: Het helpt ook om dat moment gereserveerd te hebben. Thuis stel ik het veel te snel uit of raak ik afgeleid door andere dingen.

En wat mag ik verwachten van een avondje Crea Collectief?

Marie: Je komt toe wanneer je wilt en wordt al gauw meegesleurd in de algemene sfeer. We hebben al muisstille momenten gehad omdat iedereen geconcentreerd was, maar evengoed zijn we de hele avond gezellig aan het babbelen. We zijn gezellig samen en ondertussen ook creatief bezig.

Stel nu dat je mag dromen en het groots mag bekijken. Waar gaat Crea Collectief naartoe?

Joram: De vraag is vooral: wil je zelf dat het heel groot wordt?

Marie: Ik denk niet dat we echt groot dromen. We zouden wel willen dat het een community wordt die regelmatig wil samenkomen. Het hoeft ook niet enkel vanuit Joram en mij te komen. We hebben het dan wel op poten gezet, maar we willen het zeker niet claimen. We willen ook testen om afwisselend op dinsdag of woensdag een editie te organiseren. Als er dan nog andere deelnemers meehelpen met de organisatie kan dit vlotter op poten gezet worden.

En als we echt groots mogen dromen, dan geven we misschien eens een tekensessie in een museum, of bijvoorbeeld een vrijblijvende schilderles door een van de deelnemers.

Joram: Daar kijk ik ook naar uit. Het zou leuk zijn om op zo’n manier onofficieel les te krijgen van iemand met meer kennis.

Kopie van crea collectief 27 02 25

Marie: Het moet ook wel echt onofficieel blijven. Niet met de insteek: “nu is het schilderles, breng allemaal flink je penselen en canvas mee!”. Gewoon een editie waar die persoon aanwezig en beschikbaar is voor alle hulp en vragen.

Joram: Laatst vergeleek iemand Crea Collectief met een studiegroep. Die link vond ik wel mooi. In plaats van samen in de bib te studeren, werken we aan ons eigen ding en wisselen we kennis uit.

Na de eerste editie in De Tank kwamen jullie bij Jong Volk. Zijn er nog locaties waar je graag eens zou werken?

Joram: Oorspronkelijk waren we van plan om elke editie op een andere locatie te doen. Om praktische redenen zijn we daar toch weer van afgestapt. We zitten nu wel comfortabel door het op een vaste plaats te doen, maar we willen zeker geen andere goede locaties uitsluiten.

Marie: Het Lab, Stera en Villa Bota staan zeker op ons lijstje. Die laatste twee zeker als het mooi weer wordt.

Joram: Crea in het park!

Marie: Ja! Ik zie het al helemaal voor me!

Volg Crea Collectief op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven!

Tekst: Arno De Groote. Foto's: Arno De Groote & Wannes Van Camp.
Uit BLVRD Magazine editie #39.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.