Good vibes only met Roots Retainers

Thymen Van Loocke (18) en Emile Stael (19) hebben een jaar geleden hun eigen soundystem Roots Retainers opgericht. Daarmee wil het duo reggaemuziek weer op de kaart zetten in Brugge. Je kunt hen voor het eerst aan het werk zien in Snuffel Hostel op 14 april. Tijd om kennis te maken met de muzikale jongens.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“We zijn allebei afkomstig uit Oostkamp en hebben elkaar voor het eerst ontmoet op het skatepark. Al snel werden we goede vrienden.”

Hoe is Roots Retainers ontstaan?

“We hebben eerst met nog een paar andere vrienden met wie we skaten een soundsystem opgestart, Humaithi Sound. Uiteindelijk zijn we gesplitst. Er is geen ruzie ontstaan of zo, we wilden gewoon iets met z’n tweeën oprichten. Dat leek ons interessanter.”

Wat kwam er allemaal bij kijken?

“Platen zijn heel belangrijk. Je selectie platen bepaalt wie je bent in de soundscene. Emile spaart al drie jaar reggaeplaten, dus dat kwam van pas. En dan komt er technisch ook wel wat bij kijken: je hebt een mixer nodig, een versterker, speakers, kasten … We wisten heel goed wat we wilden en hadden wat geld liggen, dus het ging allemaal vrij vlot.”

Hoe zou je het genre omschrijven?

“We spelen veel roots. De verzamelnaam is reggae, daaronder heb je onder andere roots en rythm. We draaien van alles een beetje. Telkens met de insteek van good vibes only.”

Vanwaar de naam Roots Retainers?

“Emile studeert Japanologie en Chinees en tijdens z’n studies heeft hij geleerd dat ‘retainer’ in het Japans een vazal is. ‘To retain’ betekent ook het behouden/beschermen van. Dat vinden we mooi: het genre beschermen.”

Hebben jullie al eens voor een publiek gespeeld?

“Als Roots Retainers nog niet. Vroeger hebben we onder Humaithi wel al sessies gegeven en we hebben ook samen met een vriendin opgetreden, maar nog niet als duo. Het event in Snuffel Hostel zal dus ons debuut zijn, als we het zo mogen noemen.

Wiping the vinyl C0rsa 683x1024

Kijken jullie op naar iemand?

“Als we het lokaal bekijken, dan hebben we heel veel respect voor Roots Explosion. Wat zij doen is zoals het zou moeten zijn, vinden wij. Ze geven geregeld sessies in Snuffel Hostel, we hopen dat wij gelijkaardige vibes kunnen brengen.”

Dromen jullie ervan om voor een groter publiek te spelen? Op festivals bijvoorbeeld?

“Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar het is niet direct het doel dat we voor ogen hebben. Het is fijn om in Brugge ons ding te kunnen doen. De meeste mensen die naar ons komen kijken, kennen we en zij kennen ons. Het is ons eerder om die family vibes te doen. Alleen zijn er in Brugge jammer genoeg niet zoveel venues waar we kunnen spelen. Maar we vinden het dus het leukst om in onze eigen stad te spelen.”

Waarom moeten mensen naar jullie komen kijken?

“Zoals we al zeiden: wij zorgen voor good vibes! Reggae wordt ook niet via de radio verspreid. Andere muziek is heel toegankelijk, bij reggae ligt dat een beetje anders. Met onze sessies willen we reggaemuziek promoten en nieuw leven inblazen. Je ziet eigenlijk wel dat het ook lukt. Wij zijn er nu met Roots Retainers, maar er zijn nog veel andere jongeren uit Brugge die een soundsystem oprichten om reggae te promoten. Je ziet dat het leeft.”

Praktische info

14/04 @ Snuffel Hostel
19 tot 23 uur
Gratis toegang

Ezelstraat 42
8000 Brugge

Tekst: Ellemijn van Puymbroek.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.