Gepofte aardappelen bij Boem Patat

Zin in iets anders dan pasta, pizza of gewone frieten? Dan ben je bij Boem Patat aan het juiste adres! Hun gepofte aardappelen met zorgvuldig uitgekozen toppings bekoren je van de eerste tot de laatste hap. Met BLVRD Magazine kwamen we alvast even voorproeven en sloegen we een babbeltje met sympathieke eigenaar Wesley Despiegelaere.

Van concept tot werkelijkheid

Recht tegenover het vernieuwde speelplein aan het Astridpark vind je sinds mei dit jaar het nieuwe ‘Boem Patat’, een restaurant waar je gepofte aardappelen kan eten met verschillende toppings. Het concept komt uit de studententijd van eigenaar Wesley. “In mijn studententijd ging ik vaak een kumpir eten in de Overpoortstraat”, zegt hij met veel nostalgie. “Een kumpir is een gepofte aardappel met pitavlees in en een salade erbij. Zo ben ik op het idee gekomen om iets soortgelijks te creëren.”

Zo’n vijftal jaar geleden testte Wesley zijn idee voor het eerst uit in Gent. Daar merkten ze dat het concept aansloeg. “We vinden het belangrijk dat het ook eens iets anders is. In zoveel restaurants kom je hetzelfde tegen en wij hebben ervoor gekozen een andere richting uit te gaan.” Na de proefperiode in Gent wou Wesley zijn concept opnieuw opstarten. Waar, hoe en wanneer was nog niet duidelijk. “Eigenlijk was het niet mijn bedoeling om nu meteen een restaurant te openen. Ik was hier op de speeltuin met mijn zoon en ben aan de praat geraakt met mensen van Brouwerij Moortgat, de eigenaars van het pand.” Het pand, waar tot vorig jaar nog de zaak ‘Pomperlut’ te vinden was, stond al een tijdje te huur. Brouwerij Moortgat vond niet meteen het juiste concept om te huisvesten in het gebouw. “Ze vonden dat mijn concept hier wel zou passen en na wat onderhandelingen zijn wij hier terechtgekomen.”

Het restaurant kreeg de naam ‘Boem Patat’, dat verwijst naar het gelijknamige kunstwerk van popartkunstenaar Roy Lichtenstein. Je ziet de verwijzing ook terugkomen in hun logo. “In de toekomst gaan we zijn stijl ook meer doortrekken door zijn kunst te verwerken in onze menukaarten en het interieur”, vertelt Wesley.

Boempatat

Corona

Volop in coronatijden werd ‘Boem Patat’ geopend. Een gewaagde timing, zou je denken, en dat dacht Wesley eerst ook. “Toch hebben we daar eigenlijk niet zo veel van gemerkt. In het begin was enkel het terras open waar er twintig mensen kunnen eten. Op die manier konden we rustig opstarten. In het begin moet je altijd een beetje zoeken hoe alles verloopt dus vond ik het eigenlijk wel goed zo.” Op 8 juni opende ‘Boem Patat’ ook de binnenruimte van het restaurant, waardoor de klanten voor het eerst in het rustieke interieur konden eten. Het gebouw dateert van 1602 en heeft een art deco interieur. Met de liefde voor popart wil Wesley er nog een schepje bovenop doen.

‘Boem Patat’ ligt net buiten het toeristische centrum van de stad en is daarom minder bekend bij toeristen. Volgens Wesley bestaat hun cliënteel voor 85% uit Vlamingen en is slechts de resterende 15% toerist. “Wanneer toeristen hun weg naar hier vinden, vinden ze het hier de max. Maar je moet hen natuurlijk wel eerst binnenkrijgen”, vertelt hij met een lach. Naast de rust van het Astridpark heb je er ook de vernieuwde speeltuin als pluspunt, waar je met de kleintjes kan ravotten tussen het eten door.

Gepofte aardappelen met …

De kaart is vrij uitgebreid: gepofte aardappel met balletjes in Luikse saus, eentje met Mexicaanse toets (chili con carne en nacho’s inbegrepen), een vegetarische variant of liever meteen een patat met entrecôte? Er worden verschillende varianten aangeboden die allen even verrassend als vertrouwd aanvoelen.

Deze combinaties worden uiteraard niet met de natte vinger samengesteld. “Aan ieder gerecht gaat er genoeg voorbereiding vooraf alvorens ze op de menukaart komen”, vertelt Wesley. Samen met zijn zus, die haar eigen takeaway-project heeft in Tienen, stelt Wesley de gerechten samen. “Ze heeft zeven jaar aan de kokschool lesgevolgd en kan dus écht wel een potje koken”, lacht Wesley. Terwijl we het interview afnemen vertelt Wesley dat ze bezig zijn met het samenstellen van nieuwe gerechten. De vernieuwde kaart is ondertussen al van toepassing.

Naast de samenstelling van de gerechten hecht Wesley ook heel veel belang aan de uitvoering van hun creaties. “We proberen voornamelijk met zo veel mogelijk juiste en kwaliteitsvolle producten te werken,” benadrukt hij. “Zo halen we onze vleeswaren bij slagerij Hof Maertens en onze groenten bij de lokale groentewinkel.”

Tijd voor de test

Voor dit artikel gingen we ook even op prospectie. We kregen een mooi tafeltje in het midden van de zaak waar we het interieur goed konden opnemen. Wat meteen opviel was de grote luster die in het midden van de zaak hangt. Na wat rondkijken maakten we onze keuze. In de tussentijd vulde de zaak zich met klanten, zowel binnen als op het terras. Wesley neemt graag de tijd om met iedereen een babbeltje te slaan en komt als een zeer joviale gastheer over aan iedere tafel.

Enkele ogenblikken later kregen we onze rijkgevulde borden: een ‘patat crispy bacon’ en een ‘patatje stoofvlees’ – beiden aanraders. Vanaf de eerste tot de laatste hap (die er nog net bij kon) hebben we genoten. Toen het eten wat gezakt was, stond Wesley opnieuw aan onze tafel om de desserts persoonlijk en immer enthousiast voor te stellen. Hun populaire desserts zijn de (à la minute gemaakte) pannenkoeken en de sabayon.

Hoewel we eigenlijk al genoeg hadden gegeten, bestelden we nog de huisgemaakte pannenkoeken met ijs en chocolade. Tijdens het wachten roken we de lekkere geur van het deeg dat op de bakplaat werd gegoten. En ja hoor, het smaakte minstens even lekker als wat de geur al deed vermoeden. We hebben er ons buikje rond gegeten en komen zeker nog eens langs! Jij ook?

‘Boem Patat’ is alle dagen open, behalve op donderdag. Je kan binnen eten of buiten op het terras. Reserveren kan via 0488 79 25 16 of 050 66 96 09. Bekijk je graag de kaart op voorhand? Check hun Facebookpagina of ga gewoon langs!

Tekst: Ine Detavernier, Beeld: Roy Lichtenstein
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.