ERFGOEDRADIO: 'ERFGOEDDAG 2022 MAAKT SCHOOL'

‘Out with the old, and in with the new’. Onze dagen razen vaak in een versnelling voorbij, maar wat is er eigenlijk allemaal al gepasseerd? Erfgoeddag is een vaste waarde in Brugge sinds 2001. Op zondag 24 april brengt onze Erfgoedcel, onder het thema ‘Erfgoeddag maakt school’, een bruisende dag vol activiteiten georganiseerd door zowel de gekende Brugse erfgoedpartners, als minder bekende organisaties. In 2021 werkte Erfgoedcel voor de eerste keer samen met de Brugse jongerenradio Villa Bota. Zij zorgden voor 12 uren non-stop interessante gesprekken, in combinatie met een vleugje muziek. Ook dit jaar trekt deze samenwerking zich door.

Sarah Verplancke van Erfgoedcel Brugge en Jan-Willem Declercq van Villa Bota vertellen je er graag meer over.

ERF210424 02 FB

Erfgoeddag is een jaarlijks terugkomend evenement in Brugge. Hoe zouden jullie vanuit jullie eigen standpunt, Villa Bota of organisatorisch, Erfgoeddag omschrijven?

Jan-Willem: “Wat ik ervan opgevangen heb, is dat Erfgoeddag een dag is waarbij cultureel erfgoed gevierd wordt. Het is oude tradities vieren, maar ook een kans om nieuwe dingen aan te kaarten.”

Sarah: “Erfgoeddag is een sensibiliseringscampagne op Vlaams niveau. Het gaat door in verschillende regio’s en steden, waaronder Brugge. Het heeft als doel om mensen die niet in de sector zitten, bewust te maken van de vele soorten cultureel erfgoed die in deze stad leven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draait Erfgoeddag niet om gebouwen en monumenten. Bij ons gaat het meer over roerend erfgoed dat je kan vastnemen, zoals objecten. Verhalen, tradities, rituelen - het zogenaamde immateriële erfgoed – komen ook aan bod.”

Vorig jaar is jullie samenwerking met Villa Bota begonnen. Waarom kozen jullie voor hen?

Sarah: “Dat was eigenlijk toevallig verlopen, maar bleek heel leuk te zijn. We wilden via hun platform een ander doelpubliek aantrekken, namelijk hun jonge luisteraars. Brugge heeft enorm veel te bieden als stad en erfgoed is zeker niet irrelevant voor jongeren. In tegendeel: het gaat over wat ons verbindt, en wat we willen doorgeven aan volgende generaties. We proberen steeds opnieuw innovatief ons doel aan de man te brengen en werken hierbij samen met Villa Bota om onze boodschap te delen. Het was voor ons een uitgelezen kans om eens een nieuwe doelgroep mee te krijgen in ons verhaal en nieuwe mensen te betrekken in onze werking.”

Jan-Willem: “Ja, op vraag van Erfgoedcel zijn wij vorig jaar aan de slag gegaan met een radioprogramma van 12 uren. We zijn begonnen om 10 uur ’s ochtends en deden door tot 22 uur ’s avonds. De radiomakers kregen telkens een blokje van twee uren rond een thema, waarvoor ze verschillende gasten konden uitnodigen. Op die manier wisselden verschillende thema’s elkaar af. Jelle Vos en ik namen toen het ochtendblok voor onze rekening vanaf 10 uur. Zo is dit samengesmolten tot een mooi geheel. We hadden een radiostation ter plekke, in Beisbroek, en het was een dag topradio voor ons.”

ERF210424 26 FB

Dit jaar is het thema van Erfgoeddag ‘school’. Gaan jullie in dezelfde trend blijven of gooien jullie het over een andere boeg?

Jan-Willem: “We gaan op dezelfde manier aan de slag. Het Kantcentrum wordt ons radiostation en we maken dit jaar 10 uren radio. Elke radiomaker heeft weer zijn of haar gastsprekers en er zijn heel wat thema’s rond onderwijs te verkennen. Ik ga bijvoorbeeld praten over wat er in de leerplannen staat, wat er vroeger in stond en of het nog enigszins relevant is. Raf, m’n co-host, en ik willen meer inzoomen op het talenonderwijs. De frustraties van leerkrachten die heel wat taal moeten geven in een beroepsmatige richting waar de leerlingen minder interesse voor hebben. Maar ook taalleerkrachten die hard aan het strijden zijn voor het behoud van de klassieke talen. Eveneens gaan we het hebben over het belang van de moderne talen in onze maatschappij. Zo laten we verschillende standpunten aan bod komen.”

Sarah: “Erfgoeddagradio is iets waar we naast ons algemene activiteitenprogramma veel energie in steken en waar we zeker iets tofs van willen maken. Niet alleen voor de radiomakers, maar ook voor Villa Bota zelf is het leuk om aan iets groters mee te werken.”

Wat maakte het voor jou vorig jaar zo leuk dat je besloot om dit jaar weer mee radio te maken?

Jan-Willem: “Voor mij was de dag zelf daar aanwezig zijn, radio maken en verhalen horen van mensen die komen spreken het boeiendste. Dat is voor mij goeie radio, als je een verhaal kan brengen, afgewisseld met een streepje muziek. Ik hoop dat mensen dit jaar iets bijleren over hoe het onderwijs in elkaar zit. In het bijzonder de negatieve connotatie die aan een TSO of BSO hangt. Door naar onze radio te luisteren, beseffen ouders misschien dat het niet nodig is om daar zo over na te denken en dat het meer draait om talenten en sterktes. Dat maakt het geestig, radio maken. Als je jezelf kan amuseren, terwijl dingen bijleren, en dat komt dan nog eens op onze radio, resulteert dit in een geslaagde dag.”

ERF210424 28 FB

Luister via 106.4Fm, www.villabota.be of www.erfgoedcelbrugge.be

TEKST: Eva Vandendriessche, BEELD: Matthias Desmet
Uit BLVRD Magazine editie #27

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.