JONGEREN VAN VZW BINNENSTAD MAKEN RADIO OP VILLA BOTA

Radio Binnenstad is een radioprogramma op Villa Bota - ontstaan vanuit een samenwerking van De Batterie, VZW Binnenstad en Villa Bota - die jongeren, verbonden aan VZW Binnenstad, de kans geeft om de wereld van radio te ontdekken. Ondertussen zijn ook Obc de Berkjes, en Vzw Niewland mee in het project gestapt. Maak je klaar voor een uurtje onversneden radio waarbij jonge radiomakers voor het eerst in de ether gaan. Onbezonnen en pure radio met verschillende thema’s, frisser kan het niet zijn! De jongeren van vzw Binnenstad aan het woord...


Hoe kiezen jullie onderwerpen en hoe je bereid je je voor op een uitzending?

Rasha: "Gewoon een beetje nadenken. En overleggen terwijl we een snoepje eten. En met Frieke van De Batterie weetjes opzoeken. En liedjes kiezen. Gewoon een keer nalezen en dan aan de micro gaan zitten en de show doen!"

Marine: "Thomas en ik zijn een duo. Samen beslissen we welke thema’s we gaan bespreken. En soms helpt Sofie of Frieke ons. Eerst moeten we tienduizend jaar stressen. Dan doen we ook even dom en beginnen we onze tekst voor te bereiden."

Wanneer is een radioshow geslaagd voor jullie?

Thomas: "Als we goed gebabbeld hebben en als we veel sfeer op de radio gebracht hebben. Of als ik de slappe lach heb gehad!"

Pascal: "Voor mij is de show geslaagd als ik bijna niets ben vergeten en als ik niet stotter. Als het spontaan is en niet lijkt alsof ik heel de tijd moet kijken op mijn blad naar de tekst."


Kunnen jullie tips geven aan andere jongeren die graag met een radioprogramma zouden starten? Wat zijn de dingen waar je op moet letten?

Thomas: "Dat ze altijd hun tekst bijhebben en die eerst lezen voor ze live gaan. Tussen de liedjes je tekst eens lezen zodat je niet moet aflezen terwijl je aan het praten bent."

Rasha: "Het mag niet stil zijn op de radio. En je moet ook wel goed met de techniek kunnen werken, zodat je toch weet welke knoppen er voor wat zijn. Ook belangrijk: niet te ver van de micro zitten tijdens het babbelen. En samenwerken!"

Voor mij is de show geslaagd als ik bijna niets ben vergeten en als ik niet stotter. Als het spontaan is en niet lijkt alsof ik heel de tijd moet kijken op mijn blad naar de tekst.

- Pascal

Is er iemand die misschien echt voor de radio zou willen werken als job?

Thomas: "Ja, ik denk dat ik dat wel leuk zou vinden. Dat lijkt me wel leuk om heel de dag voor de radio te staan. En dan wordt je ook beroemd, sta je in de boekjes… Een beetje zoals Maarten en Dorothe van Q-Music. Of wat dat van MNM?"


Weten jullie wie jullie luisteraars zijn?

Thomas: "Dat weet ik niet. Het zou wel leuk zijn moest Mark van Ranst eens luisteren. Die is nu toch corona beroemd."

Pascal: "Ik zou het wel cool vinden moest de burgemeester luisteren!"

Rasha: "Het zou leuk zijn moest Q-Music eens luisteren. Of dat we eens een show mogen meedoen met hen."


Benieuwd? Luister dan vanaf 6 oktober elke dinsdagavond van 18u tot 19u naar Villa Bota en duik mee in de wereld van jongeren. Radio binnenstad is een samenwerking tussen VZW Binnenstad, Villa Bota, De Batterie, Jeugddienst Brugge, OBC De Berkjes en vzw Nieuwland.

Video: Andres Vandepitte.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.