DJ TRSTN: 16 JAAR EN EEN SET DRAAIEN OP HET DAK VAN DE VRT

Terwijl sommigen van ons niet veel meer gedaan hebben dan het bingewatchen van Tiger king, het uittesten van Deliveroo of het verzamelen van wijnkartonnen zijn er ook sommigen die tijdens de lockdown niet stil gezeten hebben. Tristan Maenhaut (16) uit Oostkamp nam de tijd om zijn DJ materiaal uit te testen.

Een jaar geleden kreeg ik het idee om een volledige DJ installatie aan te kopen na het zien van een inspirerende youtube video. Al snel na de aankoop verloor ik echter de motivatie om mij er op te focussen. Het moment dat ik die motivatie terugvond, startte de lockdown wat voor mij op geen beter moment kon komen. Elke dag zat ik achter mijn computer om te oefenen tot ik het vertrouwen had om een set online te gooien.

- Tristan

Zijn set kwam meteen in een toplijst terecht en nadat zijn mailbox ontplofte van de positieve berichten, stuurde hij zijn set door naar verschillende radio zenders. Radio-Dj Tom De Cock van radiozender MNM kreeg zijn set in handen en was meteen verkocht.

“Ik had niet echt grote ambities toen ik met het DJ-verhaal begon. Nadat ik een set gespeeld had tijdens het MNM-programma Planeet de Cock was Tom De Cock zo onder de indruk dat hij me het advies gaf me in te schrijven voor de jaarlijkse DJ contest van MNM: Start to DJ. Toen bleek dat hij voor mij zelfs de inschrijvingsregels wou aanpassen (normaal kan je pas vanaf je 18 jaar meedoen), wist ik dat ik me volledig moest geven.”

Uit 150 inschrijvingen werden 5 finalisten gekozen voor de grootste DJ contest voor beginnend talent van België: Start to DJ. waaronder ook DJ TRSTN, de jongste van de bende. De hoofdprijs? Een eigen radioshow op radiozender MNM.

“Pas bij aankomst drong het echt tot me door welke ‘once in a lifetime experience’ ik tegemoet ging. Ik werd omringd door finalisten die toch snel 5 jaar ouder waren dan mij en begon toch een beetje bang te worden. Voor de effectieve finale kregen we een aantal oefensessies waar we pas een aantal uur op voorhand doorkregen wat de opdracht was. Normaal bereid ik een set zorgvuldig in een aantal dagen voor maar hier kon dat maar in een aantal uur. Dit heeft me toch een aantal stressvolle momenten gegeven. Als laatste opdracht voor de finale kregen we dan ook de kans een legendarische set te spelen bovenop de VRT-toren bij zonsondergang. Daar werd al snel duidelijk dat de competitie zeer getalenteerd was en dat het een moeilijke finale zou worden.”

Image verkleind

Op 10 augustus was het dan eindelijk zo ver en ging de start to DJ finale week van start. Hoe heb je die finale ervaren ?

“Ondanks het feit dat we eigenlijk elkaars competitie waren zijn we echt uitgegroeid tot een super hechte groep. Er was een heel aanwezig wij-gevoel en ik voelde me ook echt deel van iets groot. Dit kwam vooral tot uiting bij een moment in de finale waar ik gepland had een van de nummers te draaien die ook al voorkwam in de set van een voorgaande finalist. Volgens de regels van de DJ contest moet elke finalist echter een verschillende set aan nummers draaien. De teamgeest onder de kandidaten was echter zodanig groot dat we met z’n allen op dat moment op zoek gingen naar een waardige vervanger van dat ene nummer.” Na de spannende finale won uiteindelijk DJ voltage, een terechte keuze volgens Tristan!


Hoe ziet de toekomst voor DJ TRSTN eruit ?

“Na mijn deelname in augustus kreeg ik verschillende aanvragen om te draaien op toekomstige fuiven, door corona zijn er echter veel boekingen afgelast. Het is spijtig dat ik door hetzelfde virus zo goed ben kunnen opstarten met deze hobby maar er nu niet echt mee verder kan. Toch probeer ik niet teveel druk op mezelf te leggen en neem ik alles gewoon zoals het komt, ik ben enorm blij met de ervaring die ik nu al heb gehad op zo een jonge leeftijd, ‘the only way is up’, ik heb nog tijd zat. Voorlopig is het een hobby waar ik al veel leuke dingen mee heb kunnen doen. Verder heb ik al van verschillende DJ’s het voorstel gekregen om samen aan een collab te werken en zou ik me ook enorm graag bezig houden met het producen van eigen nummers. Liefst wil ik gewoon op zoveel mogelijk feestjes draaien maar voorlopig moet ik daar nog even op wachten. Als alles goed gaat kunnen jullie mij in het najaar bezig zien op een corona-proof ‘check your butt’-editie in mijn hometown Oostkamp. Mijn voorkeur gaat naar oudejaarsavonden of een fuif voor 100-dagen. Iedereen is dan altijd uitgelaten en het lijkt me de max om daar aan bij te dragen.”

Image 7 verkleind

Wat kunnen mensen zich bij een set van DJ TRSTN voorstellen?

“Ik draai echt alles, van Bon Jovi tot Ava Max, als je mij hoort draaien zal er sowieso een nummer tussen zitten die je luidkeels kan meezingen. Een nummer die in elke set terugkomt heb ik niet echt maar als ik dan toch een favoriet moet benoemen is het ‘Toxic’ van Martin Solveigh.”


Wie zijn je grootste voorbeelden?

“Ik kijk enorm op naar Dimitri Vegas en Like Mike, het is misschien een cliché antwoord maar zij hebben het echt gemaakt in de DJ-wereld. Het feit dat ze dit allemaal klaargespeeld hebben rond hun achttiende en dat ze uit datzelfde kleine landje als ik komen, geeft mij enorm veel courage.”


Heb je tips voor andere beginnende DJ’s?

“Probeer niet op te geven, ook al gaat het in het begin wat moeilijker dan verwacht. Probeer alles van tips en filmpjes die er online te vinden zijn uit op manier die voor jou werkt. Blijven oefenen en niet opgeven is de boodschap. Een beetje ‘balls’ hebben kan ook geen kwaad: zonder dat ene mailtje naar MNM had ik deze ervaring niet meegemaakt!”

Tekst: Gayle Van Hollebeke. Foto's: MNM.
Uit BLVRD Magazine editie #18.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.