Circuslessen voor +18 bij Woesh

De aandachtige lezer onder jullie weet dat we in de vorige BLVRD-editie een interview publiceerden met circusartiesten Charlotte en Manon. Ze zijn niet alleen experts wat betreft onder andere acrobatie en circustechnieken, ze delen ook hun passie met anderen tijdens hun les bij circusatelier Woesh. Maar wat maakt Woesh nu écht Woesh? Door de circusschool blijvend in vraag te stellen, slaagt het Woesh-team erin zich telkens opnieuw uit te vinden en met een frisse blik naar de toekomst te kijken. Ze gaan op zoek naar leemten binnen de circuswereld en proberen constant vernieuwend te werken.

Een voorbeeld. Gelukkig ligt de covid-crisis nu alweer een tijdje achter ons, maar terwijl de wereld (letterlijk) stilviel, schakelde het Woesh-team een versnelling hoger. Kinderen kwamen niet meer naar de les, dus het circus kwam naar hen. Met behulp van dagelijkse ‘lockdown-challenges’ op YouTube (@circusatelierwoesh) bleef iedereen in beweging, de perfecte pauze tijdens het tablet-scrollen of de laptop-leerkrachten. Ook nu kunnen de challenges nog steeds gebruikt worden om naast de circuslessen je eigen skills aan te scherpen.

DSCF3412 min

Waar de circuslessen tot voor kort bestemd waren voor kinderen van 2,5 jaar tot 18 jaar, wordt vanaf dit jaar extra ingezet op volwassenen om de circusmicrobe te pakken te krijgen. Vanaf september 2023 start circusatelier Woesh met cursussen voor volwassenen en smijten ze de deuren open voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er in het Woesh-gebouw gebeurt.

Er werden verschillende formules uitgewerkt, zoals een jaarreeks op een vaste weekavond waarin alle technieken aan bod komen, maar ook modules van 6 lessen rond een bepaalde techniek. Ook vrij oefenen op weekavonden is mogelijk, zodat je in de aanwezigheid van docenten je eigen techniek kan verbeteren. Voor elk wat wils eigenlijk.

Eerlijk, het hele YouTube-kanaal van @circusatelierwoesh is een plezier om door te scrollen. Voor elke circustechniek vind je een resem aan tutorials, gaande van flowersticks, diabolo, jongleren, eenwieleren, acro, etc. Aan de hand van verschillende levels bij de tutorials, kan je stap voor stap, of beter truc voor truc, je eigen techniek finetunen.

Nog een voorbeeld. Altijd willen leren hoe je 3 (DRIE!) diabolo’s in bedwang houdt? Check de tutorial hier.

Kort samengevat:

  1. Houd beide stokken gekruist in je linkerhand.

  2. Draai de derde diabolo erbij zoals je bij 2 diabolo’s doet. → zie vorige levels

  3. Beweeg op en neer en laat los bij het neergaan van de tweede diabolo.

  4. Neem je rechterstok terug in je rechterhand en beweeg hem op en neer op het juiste tempo.

  5. Unwrap de derde diabolo wanneer de tweede omhoog komt.

  6. Just like that!

Ik hoor je denken: “Is circus niet gewoon 'spelen'?" Dat kan. Maar wat er vaak niet bij gezegd wordt, is dat spelen gezond is. Spel zit in amusement, maar ook in bewegen, in samenwerken met anderen, op het podium staan, je zorgen eventjes aan de kant schuiven en je concentreren op andere skills. Dus heeft circusatelier Woesh zich als missie gesteld om ook volwassenen (terug) te leren spelen. Want circus is je bewust worden van je eigen lichaam, leren samenwerken, vertrouwen geven en krijgen, je creativiteit prikkelen, en ga zo maar door.

Jonathan getuigt: “Twijfel toch niet en schrijf je in! Jongleren is iets wat je al wat kan. Nu kan je dit eens met andere mensen delen in plaats van in je eentje.” Vol nieuwsgierigheid volgde ik in januari mijn eerste workshop bij Woesh. Zoveel teamwork had ik niet verwacht! Toch wel wat uit mijn comfortzone… Warm welkom geheten door al die nieuwe gezichten. Dat was fijn! Voor de eerste keer gejongleerd met kegels. Dit wil ik zo graag onder de knie krijgen. Zou het me binnenkort lukken om mee te passen? Vol enthousiasme thuisgekomen keek ik uit naar de volgende workshop.

Bascule, diabolo en trapeze. Of toch liever koord lopen, acro(yoga) en eenwieleren? Elke dinsdag en donderdag iets nieuws ontdekken of vooruitgang boeken in de discipline waar ik al vertrouwd mee ben? Keer op keer leer ik die nieuwe truc door de positieve energie die ik krijg van de groep. Het duurt dan toch weer even voor ik die truc ook in mijn eentje onder de knie krijg. Het gevoel dat de docenten ons echt vooruit willen helpen, motiveert me enorm.

DSCF3965 min

Ropeskipping, drama, jongleren met fakkels, werpen met messen, hoelahoopen, cocktail shaken… Bij Woesh zijn de mogelijkheden eindeloos! Dat ik dat allemaal nog ging doen in 2023. Tijdens de lessenreeks acroyoga heb ik in het bijzonder mijn lichaam beter leren kennen. Echt leren voelen! Les voor les maakte ik vooruitgang in de fysieke beperkingen waar ik al een tijdje mee worstelde. Geen goed idee om zovele jaren het sporten opzij te zetten en me enkel te focussen op computerwerk. Had ik dit alles maar eerder ontdekt! Met welke beperking je ook worstelt, in het circus vind je vast wel een dicipline waarin je je volledig kan uitleven."

Tekst: Paulien De Muynck. Foto's: Manon Verplancke.
Uit BLVRD Magazine editie #35.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.