WOLINSKI: DE NIEUWE HOTSPOT VOOR CABARET EN CURIOSITEITEN

Sinds december heeft Brugge er een nieuwe comedyclub bij op de Oostendse Steenweg. Wolinski werd opgericht door comedian David Galle en zijn partner Marloes De Cloedt. BLVRD ging langs voor een gesprek.

Wolinski1 kopie

Voor wie jullie niet kent, wie zijn David Galle en Marloes De Cloedt?

David: “Ik ben David Galle, oorspronkelijk uit Wervik en later naar Brugge gekomen. Een dikke 20 jaar geleden begon ik met stand-up comedy. Ik werkte in de haven van Zeebrugge tot ik de Comedy Casino Cup won en van comedy m’n beroep kon maken. Ondertussen heb ik enkele avondvullende shows gemaakt en op dit moment tour ik met mijn nieuwe voorstelling ‘Joepie’.”

Marloes: “Ik ben Marloes De Cloedt en ik ben geboren in Brugge. Voor mijn studies ben ik een tijdje weggeweest en naar Gent en Amsterdam getrokken. Ik heb negen jaar professioneel gedanst, vooral in Nederland. Later ben ik terug naar Brugge gekomen en heb ik David leren kennen. Ik geef nog steeds danslessen, die ik ‘full spectrum flow’ noem. Het is een combinatie van dans, yoga en pilates in één flow.”

Jullie hebben de laatste maanden hard gewerkt aan een nieuwe comedyclub: Wolinski. Vanwaar het idee om dat op te richten?

Marloes: “In een comedycafé hangt een andere sfeer dan wat je in een cultureel centrum voelt wanneer een comedian op de affiche staat. In Brugge is er veel vraag naar comedy, maar het aanbod is eigenlijk niet zo groot. Tot nu toe heeft de stad ook nog geen puur comedycafé gehad. David organiseerde wel de Comedy Mondays in Comptoir Des Arts en dat was heel succesvol, maar dat is jammer genoeg al gestopt. Er lopen veel artiesten rond die een podium zoeken, ook buiten de stand-upcomedy. Wij kunnen en willen die hier een plek geven om hun evenement te organiseren.”

Wat betekent de naam ‘Wolinski’ eigenlijk?

David: “Georges Wolinski was een Franse cartoonist en scenarist. In 2015 kwam hij om het leven tijdens de aanslag in Charlie Hebdo. Voor Marloes haar vader, cartoonist Marec, was hij een voorbeeld, dus zij kende zijn werk al lang. Daarnaast tekende hij affiches van Franse films waar ik fan van ben, dus het is een beetje de link tussen Marloes en mezelf.”

Marloes: “Ik vind hem ook een fantastische tekenaar. Het is in het algemeen een boeiende figuur. Hij heeft veel meegemaakt in zijn leven. Het is niet zozeer een ode aan hem, maar cartoons vinden sowieso hun plekje hier.”

Begin december zijn jullie geopend, hoe verliep dat?

David: “Tijdens het openingsweekend hebben we een cartoonexpo en boekvoorstelling georganiseerd. We hebben verschillende vrienden gevraagd om wat werken te exposeren, waaronder Thijs De Cloedt, Bjorn Van Houtte, Elisabeth Maria Marnix, Sammy Slabbinck en Marec.”

Marloes: “Op zondag was er dan onze eerste comedy-avond met Zoe Bizoe, Gunter Lamoot en Piv Huvluv. Het was echt een geslaagde avond. Vanachter de bar zag ik de mensen lachen en genieten.”

Wat maakt Wolinski een unieke plek om comedy te ontdekken?

David: “De meeste mensen kennen comedy van televisie, maar hebben het nog niet live meegemaakt. Comedy is eigenlijk iets wat je niet kan filmen, maar echt moet beleven. In Wolinski kan je als toeschouwer die beleving meemaken, maar als comedian sta je ook (letterlijk) dichter bij je publiek.”

Marloes: “Door de gezellige aankleding en het karakter van de locatie hebben de mensen hier ook meer het gevoel dat ze in een woonkamer zitten. De ruimte is deel van de beleving.”

Wolinski2

Welke evenementen worden hier georganiseerd?

David: “Naast comedy geeft Marloes hier iedere week haar danslessen. Binnenkort organiseren we ook een sessie modeltekenen. We willen meer rond thema's werken en los van comedy verschillende soorten evenementen organiseren.”

Marloes: “Er wordt ook niet ieder weekend iets gedaan. Het is met één comedy-avond per maand, de danslessen en enkele andere activiteiten nog geen druk gevulde agenda, maar dat hoeft voorlopig niet. We laten alles rustig groeien.”

Er kan dus vanalles gebeuren in Wolinski. Hoe zou je deze plek dan het beste kunnen omschrijven?

David: “Op Google worden we omschreven als comedyclub. Dat is de basis en daardoor ook het meest duidelijke voor onze bezoekers. Maar uiteraard is er nu al meer dan dat en ook in de toekomst houden we alle opties open.”

Marloes: “We gebruiken ook graag de omschrijving ‘Cabaret en curiositeiten’, dat dekt de lading net iets meer.”

David: “Het is een leuke benaming, want Marloes’ danslessen passen ook wel bij het cabaretgegeven. ‘Curiositeiten’ kan dan weer op alles slaan, zowel rare voorwerpen als speciale optredens of events. Zolang het duidelijk is dat iedereen hier welkom is en we onze schouders zetten onder de evenementen die wij allemaal even belangrijk vinden.”

INFO
Wolinski – Oostendse Steenweg 36, 8000 Brugge
www.wolinski.be

Elke eerste zaterdag van de maand comedynight

David Galle speelt op 18 februari ‘joepie’ in de Stadsschouwburg

Wolinski zoekt nog een naaktmodel voor het modeltekenen. Er is centrale verwarming.

> winactie: win 2 tickets voor Steven Mahieu in Wolinski op zaterdag 4 maart

Tekst: Ine Detavernier, Beeld: Wolinski
Uit BLVRD Magazine editie #32

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.