Circusatelier Woesh: circus uit de maat

Voor sommigen is het een geliefde onbekende, voor anderen is het een ware levensstijl en voor velen is het daar iets tussenin. Maar wie u ook bent of waar u ook vandaan komt, theatraal spektakel verdient altijd een ogenblik van uw aandacht. Laat het dan ook duidelijk zijn voor zij die het nog niet weten: onze stad herbergt een glinsterende en toch soms nog wat verborgen parel binnen de wondere wereld van het entertainment. Hier in Brugge presenteert een team van warme, ervaren en fenomenaal spectaculaire persoonlijkheden u met veel trots: Ciiiiiiiiircus WOESH (applaus!).

Stel u even voor: het is alweer even geleden dat u uw ogen eens goed de kost heeft gegeven. Daarom laat u zich langs een door lampionnen verlicht pad leiden naar een afgeladen volle, cirkelvormige tent. U treedt binnen langs de openhangende flappen waardoor de klanken van een gedempt gewoel ontsnapt. Jong en oud verlangen lustig naar een show die voor eeuwig een glimlach op uw snoet tovert wanneer je terugdenkt aan het spektakel dat weldra zal beginnen. Twee lichtstralen zigzaggen doorheen de tent en projecteren twee reusachtige bollen op het dak boven uw hoofd. En dan wordt het het duister.

De spots fixeren zich op een bizar, maar aanstekelijk figuur. Het publiek is muisstil. De inleiding van een legendarische avond wordt gegeven en het verwonderde kind in uzelf herinnert u eraan dat een goeie portie circus de hedendaagse ernst der dingen het broodnodige soelaas biedt.

U herinnert zich misschien wel een van de Woesh-uitvoeringen op het jaarlijkse topevent Cirque Plus waar in de tuin van het Grootseminarie in het centrum de meest uiteenlopende vertoningen plaats vonden waarbij alle zintuigen op exquisite wijze verwend werden. Een jaarlijks circusfeest dat zowel lokaal als internationaal heel wat enthousiastelingen weet aan te trekken. Toen festivals nog een deel waren van ons mooie leven waren Woeshers ook altijd present animatie voor hun rekening te nemen. Wie nog verder in de tijd gaat herinnert zich misschien nog shows zoals Alien14 en CAM waarbij jongleerballen en kegels vervangen werden door camera’s en toetsenborden in een wervelende, dynamische vertoning.

ADS6603

Circus gaat natuurlijk veel verder dan de tent zelf. Een afgewerkte show en smaakmakende producties zijn een belangrijk onderdeel van deze wondere wereld, maar laten we deze vandaag even tot het topje van de kleurrijke ijsberg rekenen. BLVRD gaat in gesprek met de frisse, nieuwe kracht achter de schermen van WOESH: Lies is sinds een jaar lid van het gezelschap.

“Je kon de Woesh-werking afgelopen decennia vinden in scholen zoals De Boomhut, de Tandem, in cultuurcentra en Het Entrepot. Vandaag zitten we in de prachtige tuin van het huidige hoofdkwartier langs de Damse vaart. ‘This is where the magic happens’. Het dak is wat laag en dat komt net iets minder goed uit voor de jongleurs en de hoogte- acrobatie, maar we slagen er desalniettemin in om spektakel van het hogere niveau te creëren”.

Zo is hun jongerenproductiegroep de voorstelling ‘En bloc’ aan het herwerken om op 18 oktober in première te gaan. Met een kleinere equipe gingen ze opnieuw aan de slag rond de vraag ‘wanneer is iets circus?’. Ze zochten grenzen in de circuskunst en vonden een vernieuwende en frisse manier om hun passie over te brengen. ‘En bloc’ geeft een nieuwe dimensie aan wat circus tot dan toe voor hen betekende.

Ons circus vertegenwoordigt een sfeer waar je niet in moet presteren, en ik geloof dat deze stressloze insteek voor veel deelnemers zuurstof creëert om extra spectaculaire verwezenlijkingen te ervaren. Je ziet hier mensen openbloeien en ontplooien in de meest diverse disciplines, zowel op circus vlak alsook op het persoonlijke domein.

- Lies

En laat dit nu net hetgeen zijn dat ons dichter bij de ware geest van Woesh brengt. “Circus uit de maat” luidt de slagzin. “Dit impliceert dat er binnen Woesh geen maatstaf is waar je je aan dient te meten om te kunnen meedoen, integendeel. De aard van dit gezelschap is warm, ongedwongen en gaat zo diep als ze breed is: iedereen is welkom om van circus te komen proeven en eraan deel te nemen in de mate die jij zelf bepaalt”. Lies staat met elke vezel van haar lichaam achter de idee dat je hier zonder enige druk mag deelnemen. “Ons circus vertegenwoordigt een sfeer waar je niet in moet presteren, en ik geloof dat deze stressloze insteek voor veel deelnemers zuurstof creëert om extra spectaculaire verwezenlijkingen te ervaren. Je ziet hier mensen openbloeien en ontplooien in de meest diverse disciplines, zowel op circus vlak alsook op het persoonlijke domein”.

Geen traditionele competitiesfeer dus, enkel familiair optrekken aan elkaar om zowel individueel als in groep prachtige resultaten neer te zetten.

ADS6584

Laten we dan nu meteen komaf maken met het beeld dat dit een omgeving is voor alternatieve misfits die zich nutteloos bezighouden met trucjes. Het omgekeerde is waar: Circusatelier Woesh is zelfregulerend, puur en vernieuwend. Een karakter dat vorm krijgt door de genialiteit van de deelnemers zelf: docenten begeleiden kleurrijke lessen van eenwieleren, jongleren, acrobatie voor de kleinste clowns tot volwassen entertainers in zeer uiteenlopende modules. Dit alles in een sfeer waar je kan thuiskomen en mensen kan ontmoeten. Niemand vertrekt hier zonder nieuwe, sappige ervaringen. Iedereen vertrekt hier in de beste versie van zichzelf. De formule?

Groeien op je eigen tempo, in een productieve vibe waarin je automatisch grenzen verlegt en telkens boven jezelf uitgroeit. Komaan, hoe nice is dat? Dan denkt u misschien: “Waarom heb ik mijn kind of mezelf nog niet ingeschreven voor dit onbekende universum der verbazingwekkende zelfontplooiing?” of “Jezus, dit klinkt wel stukken beter dan elke zaterdagochtend op elf afziende kinderen te staan schreeuwen dat ze de bal moeten scoren als ze toestemming willen om ’s avonds naar FC De Kampioenen te kijken” (niet dat daar iets mis mee is), of misschien werd u wat afgeschrikt door het onbekende karakter van al hetgeen een circus omkadert. Hugh Jackman zelve illustreerde laatst nog in The Greatest Showman de essentie van zijn rariteitenkabinet op het witte doek: samen een goeie tijd beleven waarin je als individueel deel van een groter geheel, prestaties neerzet die het doel van de grootse shows van Cirque du Soleil evenaren. Hoe? Door jezelf en anderen te ontroeren en in vervoering te brengen.

En dan hebben we nog niets verteld over het reizende karakter van dit collectief. Los van de sensationele shows brengt Woesh heel wat meer in jouw richting. Jaarlijkse circuskampen blijken de toverformule te zijn voor onvergetelijke jeugdherinneringen. Schoolprojecten voor sportdagen of langdurige projecten creëren het warme klasklimaat waarin ieder op zijn of haar eigen manier het schoolleven maximaal leert te appreciëren. Met een sociaal programma brengt Woesh de buiten- en binnenbeentjes uit de maatschappij samen door middel van bedachtzame workshops. Zo wordt - met terechte steun van bovenaf – door middel van circus steeds verder gebouwd aan de bruggen tussen alle lagen en generaties van onze samenleving. Al bijna twintig jaar kleurt dit bijzondere instituut de wereld in met nuance: drama en komedie zijn daar onlosmakelijk mee verbonden en worden op zijn mooist ingezet.

ADS6579

This is where the magic happens

- Lies

Het mag wel eens raar zijn, maar in een wereld waar alles speciaal is mag je dat best het nieuwe normaal noemen. Woesh weet als geen ander de wens naar pure authenticiteit te vervullen. Ze doen dit in een wereld waar seriositeit steeds meer de aandacht opeist, gewapend met curiositeit en spontaan enthousiasme vechten ze tegen de valkuilen van het traditionele eenrichtingsverkeer der mentale vergrijzing. Spring mee op deze stomende trein van fun en vertier. Volg deze gasten langs elk mogelijk kanaal en laat u onderdompelen door al het gelukzalige dat Woesh met zich meebrengt en voor u het weet ben je betrokken en vertrokken op een nieuw avontuur waar je geen spijt van krijgt! Er is nog plaats voor u en mij!

Tekst: Emiel Van de Gracht. Foto's: Lander Mus.
Uit BLVRD Magazine editie #18.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.