Ciggy Sunday: Verfrissende deuntjes die perfect passen bij je zondagse kop koffie

Sound Track is een muziekwedstrijd waarbij beginnende artiesten de kans krijgen om zichzelf te bewijzen en uit te groeien tot wie ze werkelijk willen zijn. Dit jaar waren er maar liefst 1.133 inschrijvingen waarvan er 136 artiesten doorstromen naar de regionale voorrondes. Na de voorrondes zijn er finales per regio en worden er uiteindelijk 18 artiesten gekozen die de hoofdprijs in ontvangst mogen nemen en begeleid zullen worden in hun eigen muzikale carrières.

Vorig jaar waren Barno Koevoet, Bobbi Lu en The Christian Club bij de gelukkige winnaars en dit jaar is het misschien aan Ciggy Sunday. Deze vijfkoppige band van jonge enthousiastelingen vormt ondanks hun uiteenlopende karakters een geheel van rustgevende melodieën wanneer ze op het podium staan. Anton, Lars, Dries, Nant en Kawien zorgen voor verfrissende deuntjes, die perfect passen bij je zondagse kop koffie en sigaret.

Hoe is jullie band ontstaan?

Lars: “Het is eigenlijk begonnen met Kawien en ik die beiden uit projecten kwamen. Kawien speelde bij Budget Trash en ik bij Polly Dox, maar die projecten liepen ten einde. Ik zocht dringend iets nieuws en compleet anders, iets wat meer de King Krule-vibe gaf. Kawien en ik hebben elkaar daarin gevonden. Zo zijn we beginnen uitbreiden, naar Anton met saxofoon bijvoorbeeld. Onze drummer ging naar Peru dus kwam Dries in beeld. En keys waren de final touch, waar Nant dus voor zorgt.”

De naam Ciggy Sunday is één die blijft hangen, de zondagse sigaret na een weekend vol avontuur. Wie de naam nu precies verzonnen heeft blijft een eeuwig dilemma. Volgens Lars kwam hij met het idee, maar Kawiens vriendin denkt daar anders over. “De orgininele vijf leden rookten allemaal, we hielden van sigaretten en het is zondagse muziek", voegt Anton er aan toe.

Hoe omschrijven jullie het genre?

Anton: “Het is een samengooi van surfy, poppy, sleepy, souly, funky jazz. Maar dat verandert regelmatig, nu is de surfy-vibe bijvoorbeeld al weer wat ver te zoeken.”

Dries: “Naar mijn gevoel zijn we zelf nog wat op zoek naar de sound die we willen en waarrond we kunnen werken. We doen echt van alles, zolang het goed voelt voor ons allemaal. We maken muziek waar we ons allemaal kunnen in smijten.”

Nant: “Ik vind eigenlijk dat andere mensen, buiten de band, ons eens moeten omschrijven als ze ons horen spelen. Hoe zij denken en hoe onze muziek overkomt naar het publiek.”

Als we het hebben over inspiratie door andere artiesten, vallen namen zoals King Krule, de ruwe en hese Cigarettes After Sex-stem en saxofoon zoals die bij Portico Quartet. Hun creatieproces gaat gepaard met hun persoonlijkheden: spontaan en speels. Ze gaan een week naar de Ardennen en brengen niets uit of alles komt in een rookpauze van 10 minuten.

Nant: “Er is veel gekomen uit rookpauzes en dan terug beginnen met spelen. Gewoon een willekeurige samenstelling van akkoorden waarop we verder bouwen.”

Anton: “Wat ook vaak gebeurt is dat Lars en ik een akkoordenprogressie hebben geschreven en Nant er een jazzy fleurtje aan geeft. Wij noemen dat een Nanttekening.”

IMG 9999

Lars is verantwoordelijk voor de teksten en heel erg gefascineerd door improvisatie. “Ik vind dat superleuk om te doen. Bijna al onze nummers zijn dan ook gebaseerd op improvisatie die ik daarna uitschrijf.” Er was een tijd waarin de anderen aan Lars moesten vragen welke tekst hij ging zingen net voor een optreden. En eenzelfde nummer ging ooit over een hond met syfilis, maar later over straten van liefde.

Sound Track

Ciggy Sunday is dit jaar dus bij de geselecteerden van de voorrondes van Sound Track. Het is voor hen een mooie kans om hun talenten verder te ontwikkelen.

Anton: “We vinden het fantastisch om geselecteerd te zijn. We hebben drie nummers, waar wij blij mee zijn, ingezonden en die werken we nog verder af. Daarna spelen we die live en worden ze opgenomen, de jury zal oordelen en kijken ze naar de respons van het publiek. Uiteindelijk is er nog een live finale in Cactus Muziekcentrum in Brugge.”

Nant: “Ik denk dat het een mooie oefening is voor onze uitstraling en hoe wij onszelf voorstellen als band qua uitzicht en muzikanten. Tijdens optredens heeft iedereen van ons zijn eigen stijl en we willen dus ook wat werken aan de total package, wij als geheel.”

Of we deze band binnenkort op Dour, Couleur Café of Campo Solar zullen zien optreden zal de tijd moeten uitwijzen. Maar één ding is zeker, de overtuiging van hun muziek en open karakters zal ervoor zorgen dat ze nog heel wat mooie momenten tegemoet gaan.

Tekst: Marjolein Velleman. Foto's: Pieter-Jan Blondeel
Uit BLVRD Magazine editie #36.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.