Young Ones #7 Shannon

Shannon, studente grootkeuken aan hotelschool Ter Groene Poorte, heeft net een belangrijk moment in haar studie - en eigenlijk ook in haar leven - afgerond: haar eindproef. Ze moest maar liefst 200 man én een jury van eten voorzien. Stressss! Wat kwam er allemaal bij kijken? Hoe ervaarde Shannon die druk? In de documentairereeks #YoungOnes van Jong Volk zie je haar binnenkort in de hoofdrol, maar eerst even een schets van wie Shannon is.

“De focus bij de Young Ones ligt op wat hen drijft in deze stad, wat hen naar hier haalt of simpelweg wat hen hier houdt. Naar mijn idee, slagen we er in om een eerlijk beeld te geven van wat onze stad bruisend, levend en aantrekkelijk maakt door de ogen van zeer uiteenlopende jongeren.” - Sarah (Sarazon Creative)

BEKIJK HIER YOUNG ONES #7 👇🏼👇🏼👇🏼

Van kapper naar chef

Shannon Houthaeve (21), afkomstig uit Ingelmunster, koos ervoor om na haar kappersopleiding het roer helemaal om te slaan. Ze schreef zich in voor de post-secundaire opleiding Grootkeuken aan de culinaire school Ter Groene Poorte en kwam op die manier meteen in het vijfde jaar van de richting terecht. “Toen iemand me vertelde dat je in Ter Groene Poorte een opleiding kon volgen als je al een diploma op zak hebt, wist ik meteen dat ik daar terecht kon met mijn passie voor voeding. Ik viel enkele jaren terug 30 kilo af door meer met voedsel bezig te zijn, mijn interesse voor de richting groeide daardoor nog meer.”

Een opleiding binnenvallen in het vijfde jaar lijkt niet vanzelfsprekend, maar Shannon had daar weinig problemen mee: “Je komt in een klas terecht vol leerlingen met ervaring, gelukkig ben ik iemand die snel mee is dus merkte ik daar weinig van.” Al goed ook, want op 6 mei moest ze al iets heel stresserends doen: haar eindwerk. Een kookproef waarbij ze eten moest voorzien voor 200 man en een tweekoppige jury (oorspronkelijk waren het er 3, maar iemand kon er niet bij zijn - oef!).

Dé eindproef

In een kleine 2,5 uur moest Shannon samen met 2 anderen een heleboel mensen van eten voorzien: “We maakten voor ons eindwerk enkele gerechten: aardappelsoep, zalm met rozemarijnaardappelen; wittewijnsaus; spinazie en prei. De vegetariërs kregen een boerenkoolrisotto.” Het is een opleiding grootkeuken, dus beeld je maar geen al te mooie bordjes in, daar worden ze niet op voorbereid: “Bij een opleiding gastronomie gaan ze veel dieper in op producten, dan maken ze toefjes en schuimpjes van allerlei dingen. Dat doen wij niet, het moet snel gaan - als het op je bord ligt is het goed, maar het moet natuurlijk ook lekker zijn!”

Shannon 7

Young Ones

Alsof ze nog geen stress genoeg had, stond er ook nog een cameraploeg voor haar neus. Jong Volk volgde Shannon al voor de reeks #Ingeblikt waarbij leerlingen van Spermalie en Ter Groene Poorte even de spotlight op zich kregen, maar haar unieke verhaal om van kapper naar chef te switchen, verdiende ook een plekje in de Young Ones-reeks. “Eigenlijk merkte ik bijna niet dat er camera’s waren. Het gaf me een geruststelling dat ze niet wisten wat ik eigenlijk moest doen, ze liepen wat achter mij en volgden me doorheen de keuken. Ze lieten me rustig mijn eigen ding doen.”

In de aflevering van Shannon, die in juni zal verschijnen, krijg je een kijk in het leven van een student aan de hotelschool. Hoe ziet haar dag eruit van thuis tot in de keuken? Hoe beleefde zij die spannende dag van haar eindwerk? Hoe beoordeelde de jury haar? Shannon denkt alvast aan de fijne herinnering die het met zich zal meebrengen in de toekomst: “Het is iets dat ik voor de rest van mijn leven zal hebben, niet iedereen kan zeggen dat hun eindwerk gefilmd is geweest. Mochten ze het mij opnieuw vragen om zoiets te doen, zo’n opname, zou ik zeker weer ja zeggen.”

Patisserie & plannen

Omdat de post-secundaire opleiding een bso-richting is, volgt er voor Shannon ook nog een zevende jaar Grootkeuken. Daarin wordt ze klaargestoomd om chef te worden of met andere woorden om een keukenteam te leiden en de touwtjes zelf in handen te hebben. “Mocht ik nu stoppen, ben ik kok, na het zevende ben ik chef. Daarvoor wil ik gaan, want ik heb graag controle over dingen.”

Of ze na het zevende al genoeg heeft van hotelschool? Nee hoor! Shannon kiest na haar laatste jaar Grootkeuken nog voor de richting patisserie - ook in dezelfde school uiteraard. Zo maakt ze van voorgerecht tot dessert iedereen blij met haar eten.

Shannon 5

Wil je ook geïnspireerd worden door Shannon haar kookkunsten? Volg dan haar Instagramaccount @food.by.s om even weg te dromen van lekker eten.

Jong Volk volgde nog een tiental andere hotelschoolstudenten (Spermalie en Ter Groene Poorte) voor de reeks #Ingeblikt. Meer daarover op jongvolk.be! Als je dan toch op de site bent, kijk dan terwijl ook de Young Ones-aflevering van Shannon ;).

Tekst: Sara Bouvry, Beeld: Jasper van het Groenewoud & Sarah Van Daele
Uit BLVRD Magazine editie #28

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.