Villa Bota’s nieuwe coördinator

Bij de meesten onder ons doet Villa Bota wel een belletje rinkelen. Het radiostation blaast dit jaar 15 kaarsjes uit en dat met een spiksplinternieuwe coördinator. Wij hadden het genoegen kennis te maken met ‘t spring-in-‘t-veld Geertrui Maertens, die in de voetsporen zal treden van Neil Haesebrouck.


Wie is Geertrui Maertens?

“Ik ben Geertrui, 31 jaar en van Brugge. Als student had ik een radioshow bij Villa Bota, ‘Monday Maniacs’. Dat was een studentenprogramma waarin wij experimenteerden, veel weetjes vertelden en heel veel gezeverd hebben. De allereerste keer vroegen vrienden mij mee om radio te maken en ik zei toen dat ik daar niks van kende, maar ging toch eens langs. Tegen het einde van de avond stond ik daar op mijn blote voeten en amuseerde ik me rot! Gewoon doen alsof niemand luistert en waar je zin in hebt.

Daarna trok ik, tijdens de zomerperiode, met ‘Festivilla’ naar een festival om de bands te interviewen. Dat was heel tof om te doen en heb ik altijd heel graag gedaan. Ik ben mijn hart verloren bij radio en media en dus besloot ik dat te gaan studeren en er mijn werk van te maken.

Ondertussen heb ik ervaring opgedaan bij de VRT. Wanneer de vacature online kwam voor de coördinator van Villa Bota hebben verschillende mensen me die doorgestuurd. Ik snapte wel waar dat vandaan kwam (lacht). Het is iets dat ik heel graag wou doen, en nu zit ik hier!”

23 12 19 SIGNAAL DAG 5 ISAAC 49

Hoe zie jij de evolutie van Villa Bota tot nu toe?

“Van in de tijd dat ik student was tot de dag van vandaag is er al heel veel veranderd. De evolutie van Villa Bota is gigantisch. Vroeger was Villa Bota in se enkel radio, maar nu hangt daar een grote community rond.

Ook de studio was vroeger een klein zwart kot, ongeveer de helft van de studio nu, met twee brakke microfoons en een lampje waarbij we moesten opletten voor de kabel, of die viel naar beneden. Nu is dat een volwaardige studio met meerdere microfoons, een livestream die gevolgd kan worden en deftige lampen (lacht).

De redactieruimte is ook niet meer hetzelfde. Er staan hier nu instrumenten en dergelijke. Het is leuk om te zien hoe Villa Bota al zoveel is gegroeid.”

Welk toekomstperspectief heb jij voor Villa Bota?

“Waar willen we met Villa Bota naartoe? Zoals ik daarnet al vertelde, is Villa Bota ondertussen uitgegroeid tot een community. Het is de bedoeling dat niet alleen ik, maar wij allemaal samen ervoor zorgen dat dat niet alleen behouden wordt, maar dat het groepsgevoel nog meer versterkt wordt. Dat we ook tonen dat radio maken meer is dan enkel plaatjes opleggen en een paar woordjes in de micro zeggen. Radio maken is muziek, in al z’n vormen en kleuren: dj’en, podcasts, video, maar ook sociale media. Ik vind het een superleuke gedachte dat al die verschillende kanalen gebruikt kunnen worden en zo het gevoel creëren dat iedereen z’n ding kan komen doen. Dus op die community wil ik echt keihard inzetten.

Ik wil ook meer inzetten op diversiteit en moesten er wat meer vrouwen komen radio maken, zou dat ook mooi zijn. Ik wil daar graag meer balans in creëren. We willen dat iedereen zich welkom voelt en dus dat Villa Bota als safe space kan (blijven) fungeren. Bij deze een shout-out: voel je het kriebelen of ben je gewoon nieuwsgierig? Wees welgekomen bij Villa Bota!”

Zijn er projecten die daarbij kunnen helpen?

“Voorlopig wil ik nog niks veranderen en behouden wat er al is, zoals Signaalfestival bijvoorbeeld. Ik wil eerst iedereen leren kennen, de community onderhouden enz. Mijn skills liggen ook net iets anders dan die van Neil. Waar hij meer kent van licht, geluid en productie, liggen mijn sterktes eerder bij radio, video en sociale media. Dus ik denk dat als er nieuwe projecten zouden ontstaan, het eerder uit die sterktes zal voortvloeien dan bewust iets te willen veranderen. Ik merk wel dat er veel aanvragen binnenkomen om nieuwe projecten te starten. Er zal eens bekeken moeten worden of dat mogelijk is, of dat het beter is om eerst wat er al is verder uit te werken. Maar ik heb er wel zin in!”

23 12 22 SIGNAAL DAG 8 ISAAC 35

Hoe was je eerste week tot nu toe?

“Super leuk! En dat is vooral te danken aan de leuke collega’s van Het Entrepot. Het is echt al heel tof geweest. Hier ook, met de jongeren die ik al heb leren kennen. Ik was enorm verrast over hoeveel inspirerende gesprekken ik al heb gehad met mensen die binnen en buiten lopen. Geen simpele kennismaking, maar echt al waarover hun shows gaan en waar ze mee bezig zijn. Daardoor heb ik direct de neiging om mee te brainstormen. Dan voel ik wel: oké, laat het maar op mij afkomen! Ik wil er al meteen aan beginnen!

Maandagavond was het baravond met een kampvuur en het was heel gezellig. Ik ben dus heel aangenaam verrast over m’n eerste week. Qua sleutels en koffie vinden loop ik wel nog een beetje verloren (lacht).”

Tekst: Guynan Berton. Foto: Isaac Ponseele.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.