FAQ BRUGGE * FMDO

In FAQ Brugge nodigen we de spokesperson van een Brugse organisatie uit waar jongeren terecht kunnen. We halen hen de pieren uit de neus met prangende vragen die we verkregen via onze social media kanalen.

Dit alles op een ludieke, informerende manier afgewisseld met een muziekselectie van de desbetreffende organisatie.

Wat is FMDO?

Pauline: FMDO is een sociaal culturele organisatie die mensen met en zonder migratieachtergrond met elkaar verbind. We organiseren tal van activiteiten, we hebben heel wat projecten en we ondersteunen de lidverenigingen van mensen met een migratieachtergrond.

Jullie hebben het project Compagnons, kun je daar wat uitleg over geven?

Pauline: Jazeker, Compagnons is een project dat onder andere in Brugge actief is waarin ik nieuwkomers match met een Bruggeling (buddy) met de bedoeling dat ze in hun vrije tijd activiteiten samen doen. Ze worden gematcht op basis van gedeelde interesses. De bedoeling is dat ze op die manier hun Nederlands oefenen, nieuwe mensen leren kennen, de stad verkennen, culturen uitwisselen,… een beetje vanalles.

Tahmina, hoe heb jij Compagnons & FMDO leren kennen?

Tahmina: Ik heb Campagnons leren kennen door Kathleen van Taranta. Daardoor ik heb ik ook FMDO leren kennen.

Wat betekent Compagnons voor jou?

Tahmina: Compagnons betekent voor mij alles. Ik heb lieve mensen leren kennen hier en het is voor mij een goede ervaring. De mensen zijn zo lief en maken tijd voor anderstalige mensen. Ik wil ze bedanken voor dit.

Je spreekt al heel goed Nederlands, merk je dat het volgen van een traject bij Compagnons je helpt daarbij?

Tahmina: Ja, ik merk dat het heel goed helpt om de Nederlandse taal te oefenen. Ik vraag ook altijd aan andere mensen om mij er op aan te spreken als ik fouten maak.

Villa bota radio FMDO 163

Jullie doen samen activiteiten, kan je eens een voorbeeld geven van die activiteiten?

Tahmina: Wij doen heel plezante activiteiten samen, soms in groep en soms enkel met je buddy. Wij gaan binnenkort samen Marrokaans eten maken en daar kijk ik naar uit.

Paulien, Wat is Café Frida?

Paulien: Café Frida is ons ontmoetingscafé. We doen dit elke laatste vrijdag van de maand in Korf. Het is de bedoeling om een laagdrempelige, informele manier de bedoeling om nieuwe mensen te leren kennen, zowel Bruggelingen als mensen met een migratieachtergrond.

Stel ik ben geïnteresseerd om naar zo’n moment te komen, moet ik me inschrijven?

Paulien: Café Frida is voor iedereen. Je hoeft je niet in te schrijven. Iedereen is welkom.

Julie, wat is de reden dat jij buddy bent geworden?

Julie: Er was een vriend van mij die vertelde over dat hij net een gesprek had gehad met Paulien, over Compagnons dus. Ik dacht, waarom niet?

Wat zijn de leukste activiteiten die jullie al gedaan hebben?

Julie: We hebben echt al veel gedaan, we zijn al eens gaan shoppen, al een samen gebruncht, samen koffie gaan drinken,… eigenlijk echt wat je anders ook gewoon met vrienden zou doen.

Heeft het buddy zijn dan een grens, of is dit voor altijd?…

Julie: In principe is het nu 6 maanden en dan kan je een nieuwe buddy zijn voor iemand. Maar je kan daarna ook nog gewoon een vriendschap hebben na het buddy zijn.

Niet onbelangrijk, wat is het instapproces om een buddy te worden?

Paulien: Als je interesse hebt om buddy te worden kan je me gewoon een berichtje sturen en dan doen we eerst een intake (kennismakingsgesprek) om te kijken met wie je gematched kan worden. Ik kijk zeker of er gedeelde interesses zijn. Daarna komen we nog eens samen met 3 en kijken we of er effectief een klik is.

Villa bota radio FMDO 459

Tekst: Jordy Martelé. Foto: Wannes Van Camp.
Uit FAQ Brugge * FMDO.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.