VIER TIPS VAN HET NATIONALE BLVRD WANDELTEAM

We kunnen het niet nog méér verduidelijken dan we doorheen dit volledige nummer val doen: wandelen is ʻthe shitʼ. In het BLVRD-team zitten enkele fanatieke stappers, dus we lijsten voor jullie 4 leuke wandelroutes op. O ja, investeer in waterdichte stapschoenen vooraleer je je aan één van deze paden waagt. Just saying.

Meersenwandelroute (6,8KM)

Om een mooie natuurwandeling te maken rond het centrum van Brugge moet je echt niet ver lopen. Ongeveer op het einde van de Baron Ruzettelaan, passeert de prachtige Meersenwandelroute, een wandelpad van 6,8 km langs de Assebroekse Meersen. Dit 420 hectare beschermd gebied ligt op de grens met Brugge, Beernem en Oostkamp.

De officiële start van deze route ligt aan de kerk van Ver-Assebroek. Daarna loop je langs rustige dreven en paden naar de ‘Chartreuzen’, laaggelegen vochtige weiden en hooilanden. Iets verderop ruil je het open landschap voor een bosrijke omgeving. Vervolgens wandel je een stukje langs de Abdijenroute, een deel van de voormalige spoorweg die van Brugge naar Eeklo liep. In de Steenbrugse bosjes zijn verschillende paden en wegeltjes, waardoor elke wandeling er anders uitziet en dus nooit saai wordt.

Lander Mus VERKLEIND

Drie Kastelenwandelroute (13KM)

Deze lusvormige wandeling van 13 km brengt je – what’s in a name – langs 3 kastelen in Sint-Andries. De wandeling start in Tillegembos en loopt via bekende en minder bekende wegen naar Beisbroek en terug. De zeshoekige bordjes wijzen je vlot de weg. De eerste km’s van de tocht wandel je over verharde paden naar Kasteel Tillegem. Dit deel van de wandeling is absoluut te vermijden op een zonnige zondagmiddag, wanneer ouders hun kroost laten uitrazen op het immens populaire speelpleintje.

Daarna leidt de tocht je langs onverharde wegen over velden, langs dreven, door bossen, over brugjes en zelfs door een stukje duingebied! De driekastelenroute is een mooie en ietwat avontuurlijke tocht met heel wat verrassingselementen. De tuin voor Kasteel Tudor is een ideale locatie voor een picknick, maar ook rond het Kasteel Beisbroek en de sterrenwacht is het aangenaam vertoeven. In lang vervlogen tijden was dit de plek waar de elite kwam uitblazen van het drukke Brugse stadsleven. Toegegeven; de rust is er overweldigend. Langs verschillende hoeves brengt de wandeling je uiteindelijk terug in Tillegem.


GR 129 Brugge – Beernem (15KM)

De GR 129 is de langste wandelroute van België. De rood-witte streepjes kun je vanaf Brugge 572 km lang volgen tot in Aarlen, helemaal aan de andere kant van het land. Het leuke aan deze wandeling is dat ze een echte treinstapper is: begin- en eindpunt liggen in de buurt van een station. Wie zei dat die gratis 10-rittenkaart van de NMBS niet meer van pas zou komen?

Aan de Katelijnepoort staat de allereerste paal. De GR loopt langs het Kanaal Brugge-Gent tot in Assebroek. De voortdurende zoektocht naar de wit-rode streepjes laat je op een andere manier kijken naar de omgeving. Vanaf nu wordt de wandeling verrassend en interessant. Via de oude Abdijroute bereik je de mooie kerk van Ver-Assebroek, en de wondermooie Assebroekse Meersen. Daarna wandel je non-stop door de velden, tot aan de vaart bij Beernem. De laatste kilometers leiden je door het kleine natuurpark van de Zuidleie, waar je een hele groep ezeltjes kan spotten! Vooraleer je Beernem-dorp binnenwandelt, spot je het citaat van een wijs man: “Ik ken iemand, en die heeft ook een hond.” Kortom, een makkelijke tocht die je tot diepe inzichten kan brengen. En daarbovenop is het een eindeloze onderneming om de GR 129 af te stappen, want voorbij Beernem kan je er nog zo’n 24 dagtrips aan koppelen vooraleer je het officiële eindpunt bereikt!

Extra tip: de tweede dagetappe tussen Beernem en Aalter (26 km) is iets pittiger, maar loopt bijna onophoudelijk door het bos. Een echte aanrader!

Lander Mus 1 verkleinde versie

Kampveld wandelroute (10km)

Deze route start op domein Kampveld, ten noordoosten van Waardamme. We rekenen dat nog tot Brugge, hé?
Kampveld maakt deel uit van het beter gekende landschapspark Bulskampveld. Je wandelt als het ware in één groot domein van bijna 238 ha waarin bossen, graslanden en moerassen elkaar afwisselen, door deze variatie heb je na de wandeling echt niet het gevoel dat je 10 kilometer in de beentjes hebt!

Flaneer langs de kronkelende Rivierbeek, de Herts-bergebeek, spot met een beetje geluk een buizerd of bosuil, geniet van de stilte of laat je kinderen ravotten in het speelbos. Enkel buggy’s of af en toe een mountainbiker kruisen je pad, aangezien in deze omgeving ook een fietsroute ligt.


Tekst: Hannelore Gheldof. Foto's: Lander Mus.
Uit BLVRD Magazine editie #19.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.